INTERVJUJI

20. 11. 2020

Srd

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: GORAN

Srd so tik pred izdajo svojega drugega studijskega albuma, ki bo nosil naslov Ognja prerok. Na našem portalu smo že poročali o tem in vam posredovali nekaj osnovnih informacij, na podlagi današnjega pogovora pa vam ponujamo nekoliko poglobljen in bolj oseben vpogled v album. Pogovorili smo se z Goranom, pevcem zasedbe.
 

DEJAN: Zdravo. Album nosi torej naslov Ognja prerok. Ste z naslovom novega albuma želeli povedati, da se radi igrate z ognjem, ali ostajate častilci vladarja večnega ognja?

GORAN: Zdravo. Z ognjem se verjetno vsak od nas kdaj pa kdaj igra in ga žgoči zublji po svoji naravi ali razsvetljijo ali opečejo, samega življenja pa nobeden od nas izključno temu čaščenju ne posveča. Kaj točno misliš pod »častilci vladarja večnega ognja«, je verjetno tudi stvar vsakega posameznika, sicer pa ne eno in ne drugo.
 
DEJAN: Album se začne z uvodom, ki pa ponovno sploh ni zanemarljiv. Gre za polnopravni instrumentalni komad s catchy riffom. Nadeli ste mu naslov Sonce. Kakšen učinek želite doseči s tovrstnim uvodom pri svojih poslušalcih?

GORAN: Prepustimo učinek poslušalcem.
 
DEJAN: Sledi naslovni komad, ki ste ga razkrili kot prvega. Kaj torej na besedilni ravni sporoča ta komad oziroma kar vaš nov album?

GORAN: Kakršno koli tolmačenje v zvezi z albumom bi prepustil poslušalcem. Za razliko od prve plošče bo pri Ognja prerok tudi knjižica z besedili, tako da bodo lahko lažje in boljše sledili prepevanemu.
 
DEJAN: Imate v svoji zasedbi kakšnega slovenista ali skozi naslove svojih komadov le izražate svojo afiniteto do slovenske zgodovine in razvoja slovenščine?

GORAN: V zasedbi nimamo slovenista. Zdi se nam pomembno, da ustvarjamo v maternem jeziku, s čimer pa ne izključujemo, da bi v prihodnosti ustvarjali in pisali v tujem. Bomo videli.
 
DEJAN: Na prvencu Smrti sel ste se s Soči poklonili velikemu Simonu Gregorčiču. Na podlagi naslovov komadov tokrat ne znam razbrati, da bi se ponovno podali na lov po močvirju slovenskega slovstva. Ali pač? Sem kaj spregledal?

GORAN: Takrat smo se po svoje res poklonili, tokrat se pa nismo. Nisi spregledal.
 
DEJAN: Ste pa »oskrunili« zimzeleno filmsko uspešnico Sreča na vrvici. Je življenje res tako brezupno, da je treba iskati srečo na drugem koncu zanke?

GORAN: Skrunilna fraza zimzelene filmske uspešnice Sreča na vrvici se uporablja v nekem žargonu in se je zdela primerna. Komad ne napeljuje na samomor, prej ga iz nekega vidika upravičuje. Zagotovo je smrt tudi neke vrste rešitev ali odrešitev, s pesmijo pa nikogar ne napeljujemo k temu, da ne bo pomote. Mir z vsemi in vsem vse dobro!
 
DEJAN: Se mi samo zdi, ali ste v primerjavi z različico tega komada, ki je bila izdana na skupnem splitu s Shining, poleg tega, da ste podaljšali in bolje osmislili konec, podaljšali tudi zaključno solažo? Torej je komad nekoliko predrugačen?

GORAN: Pesem na splitu Shining/Srd je »demo« posnetek iz časa ustvarjanja plošče in v takratni obliki še ni bila končna verzija, zato razlika.
 
DEJAN: Ko sva ravno pri Shining … Za dotični split ste sodelovali z Niklasovo založbo The Sinister Initiative, trenutno ste pa spet nazaj na On Parole Productions. Zakaj ste se vrnili na slovensko založbo?

GORAN: Žal z The Sinister Initiative nismo našli skupnega jezika okoli izdaje Ognja prerok. Ker smo z On Parole Productions ostali v dobrih odnosih, je to bila najbolj smiselna poteza. Hvala Simoni in Matiji!
 
DEJAN: Na svojem albumu ne uporabljate klaviatur. Ste zato bas kitari dodelili več prostora? Da se bolje zapolni prazen prostor?

GORAN: Ne vem, na kakšen prazen prostor ciljaš. Klaviature na naši prejšnji izdaji niso bile uporabljene, zaenkrat tudi ne vidimo potrebe po tem. Je pa za razliko od prve plošče aktualna nastala iz sodelovanja petih ljudi, kar pomeni, da je že v osnovi več dinamike. Opazi pa se, da Luka s svojim znanjem igranja bas kitare, kitare in tudi drugih inštrumentov močno doprinese k razgibanosti in zapolnitvi zvočne slike.

DEJAN: Kar je bil nekoč za Taake banjo, je očitno za vas na aktualnem albumu harmonika. Zakaj je ta prisotna samo v enem komadu?

GORAN: Zaradi narave pesmi same. Pesem deluje kot hvalnica norosti, poklon človeštvu in človeškosti. Harmonika naredi veselico iz opevanega, tega, kar nam ljudem ni tuje in je v človeški naravi. Če nas nekaj ali nekdo opazuje iz druge strani neba, bo verjetno prej opazil to, kot pa vse Wertherje, ki vedno znova najdejo mesto v umetnosti. Zlohotne zvezde pleme!
 
DEJAN: In še zadnje vprašanje … Zdi se mi, da ste se idejno dokaj približali black metalu iz hiše Shining. Ne menim, da kopirate ali kar koli podobnega, gre pač za način, kako komadi zvenijo, za ustvarjene aranžmaje in njihov učinek. V kolikšni meri se strinjaš z mano oziroma od kod ste črpali največ navdiha med pisanjem in snemanjem Ognja preroka?

GORAN: S Shining si delimo to, da sebe tudi ne vidimo kot black metal v pravem pomenu besede oziroma definicije žanra. Kar se pa tiče aranžmajev, pa mislim, da ne bi imel tega mnenja, če nas s Shining ne bi vezala The Sinister Initiative in turneja. Sicer imam občutek, da vem, iz katerih delov plošče izhajaš, se pa ne morem strinjati. Kakor koli že, upam, da povezava s tem bandom ne oskruni izkušnje poslušalcem.

Navdih za pisanje je izkustvo življenja in življenje samo. K temu seveda sodi tudi spremljanje drugih umetnosti, ki kdaj navdihnejo. Navdih pri snemanju pa je stvar studia in prisotnih.

SORODNE VSEBINE:
4. 12. 2020Srd - Ognja prerok / Recenzije
16. 2. 2017Srd - Smrti sel / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija
30. 3. 2024
Cvinger, Samperium
HABitat, Slovenj Gradec
31. 3. 2024
Replicant, Anachronism, Siderean
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana