NAPOVEDNIK

23. 5. 2018

Noctiferia: 20. obletnica albuma Baptism at Savica fall

Gala Hala, Metelkova, Ljubljana

Na naše osebno veselje se bo zgodilo za nas in za vas nekaj edinstvenega!

NOCTIFERIA – 20. OBLETNICA PRVEGA ALBUMA IN KONCERT V ORIGINALNI POSTAVI! 23. 5. 2018 GALA HALA!

Letos mineva 20 let od izida prve black metal plošče na Slovenskem - Baptism at Savica fall, 1998.

Noctiferia je svoj odrski krst doživela leto prej in sicer 21. aprila 1997 v Gala Hali na Metelkovi, kot predskupina bendom Enslaved, Absu in Inferno. 

Po 21 letih se ta ista četverica vrača na kraj lastnega krsta!

Časovnica:

21.00 Snøgg
21.45 Ater Era 
22.30 The True NOCTIFERIA


ORIGINALNA POSTAVA!
PRVI ALBUM ODIGRAN V CELOTI!
EDINI KONCERT!

David Kiselič – vokal / kitara
Robert Steblovnik – bobni
Igor Nardin – kitara
Uroš Lipovec – bas

"Noctiferijin Krst pri Savici je oral ledino slovenskega ekstremnega metala. Na takrat slabo razviti sceni se jim je uspelo rešiti spon majhnega tržišča in stopiti ob bok aktualni evropski in svetovni sceni. Kljub mladosti so fantje takrat,na čelu z Igorjem Nardinom in Urošem Lipovcem, ustvarili black/pagan album, ki jih je postavil na evropski metal zemljevid in postal underground kult v domači državi. 

Baptism At Savica Fall je prvi slovenski black metal izdelek, ki je prvič izšel leta 1998. 
Album se navezuje na delo Franceta Prešerna Krst pri Savici. Že samo navezovanje na zgodovino svojega naroda oziroma poganstvo nakazuje na Noctiferijino zelo dobro sledenje takratnim smernicam v black metalu, sploh če se omejimo zgolj na slovansko področje. 

Če albuma ne poznate, bom razkril, da gre za black metal izdelek srednjega tempa, v katerem se čutijo vplivi death metala in atmosfera, kakršno je Noctiferia na naslednjem albumu Per Aspera peljala še nivo više ter jo še bolje definirala. Zvok in produkcija nista ravno stvar, nad katero bi se navdušil, vendar naj vas to ne zavede, da bi spregledali ideje, izvirnost in izvedbo glasbe na nivoju, ki je bil takrat za slovenske razmere, lahko napišem, zavidljiv. Naj to velja tako za osnovne inštrumente kot detajle v obliki flavte, klaviatur in recitalov Prešernovega Krsta v slovenščini." - M.P.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Baptism_at_Savica_Fall

Predskupini:

Ater Era

Ater Era je bend ki je nastal kot solo projekt leta 2006. Gre za bend ki z mešanico težko-metalnega in psihadeličnega zvoka izraža nelagodje in upor. Ater Era so posneli in izdali dva albuma, »In autumns solitary decline« (2011) in »Beneath inanimate grime« (2013), trenutno pa delajo na tretjem, do sedaj najbolj ambicioznem in zahtevnem projektu.
Novejši material je žanrsko težje opredeljiv in se precej razlikuje od black metalskih korenin izraženih na prvih dveh albumih. Skladbe so daljše in bolj razgibane, v muziki je čutiti povečana prisotnost dooma in sludge-a, nadgradnja, v obliki pristne psihadelije pa le še poudarja njihovo težo s čimer Ater Era bolj kot kdajkoli prej izražajo odpor do zapsihirane družbene realnosti.

Snøgg

Snøgg je eksperimentalna black metal skupina iz Velenja, Slovenija nastala leta 2013. V originalu skupina šteje samo dva člana, vendar pa sta znana po tem, da s seboj skoraj vedno pripeljeta vsaj kakšnega gosta (rekord na odru: 7 glasbenikov). Ulv in Mørke svojo glasbo imenujeta freeride black metal, saj pri glasbenem raziskovanju rada zaideta v prostrana področja drugih ektremnih in alternativnih žanrov. V skoraj petih letih obstoja je skupina izdala en demo in tri EP-je. Zadnji, Abeloth, je izšel decembra 2017 in zbral številne pozitivne odzive tako kritikov kot publike in s tem močno presegel prejšne izdaje. Poleg dueta na albumu sodeluje še šest glasbenikov, kjer pa igra glavno vlogo Anino Üfø Leatherbee, na violini, kar naredi glasbo bolj simfonično in majn noizersko v primerjavi s prejnšnim albumom (Qivitoq). ''There is beauty in darkness, and Snøgg really makes that fact evident – Obstaja lepota v temačnosti in Snøgg to resnično dokazujejo,'' pravi o Abeloth-u Devin Joseph Meaney.

Vabljeni!

SORODNE VSEBINE:
29. 5. 2018Noctiferia / Ater Era / Snøgg / Reportaže
29. 5. 2018Noctiferia / Ater Era / Snøgg / Galerija
KONCERTI & FESTIVALI
10. 7. 2020
Bednja, The Canyon Observer, Guattari
MC Pekarna, Maribor
10. 7. 2020
ODPOVEDANO! 23. festival drugačne glasbe Trnje
Trnje pri Pivki
11. 7. 2020
Srd, Britof
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
16. 7. 2020
Kiss
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska
17. 7. 2020
ODPOVEDANO! Dynamo Metalfest 2020
Eindhoven, Nizozemska
18. 7. 2020
Neuromancer, Shadow Universe
Letni vrt Gala hale, Metelkova