NAPOVEDNIK

26. 11. 2016

Metaljot Raspaljot vol. 5: Dust Bolt, Blake's Vengeance, BattleX, Mist, Snøgg

ŠMOCL, Laško
Organizator: ŠMOCL

Časovnica:

18.00 vrata
19.00–19.50 Blake's Vengenace
20.00–20.50 Snøgg
21.00–21.50 BattleX
22.00–22.50 Mist
23.00–00.10 Dust Bolt

 

Na tradicionalnem 5. Metaljotu Raspaljotu se vam bo predstavil nemški thrash/crossover fenomen DUST BOLT (Napalm Records), ki po celem kupu nagrad in poletni festivalski turneji od Hellfesta, Wackna pa do Brutal Assaulta v sklopu klubske turneje Mass Confusion tour prihaja tudi v Laško, kjer vas s svojim točnim igranjem in brutalno energijo zagotovo ne bodo razočarali. Ker pa gre za tradicionalno 5. edicijo Metaljota Raspaljota, pa smo se odločili, da vam ponudimo tudi odlične predskupine. Prvič v Sloveniji nas bodo s pravim 80' technical, power, speed thrash metalom brez dvoma navdušili milanski Blake's Vengeance. Iz Ljubljane/Postojne prihaja odlična ženska (+kitarist) doom/heavy metal zasedba Mist, ki je letos pred številčnim avditorijem domačega MetalDaysa navdušila zbrane. Po nekaj koncertih po Evropi se bodo pri nas ustavili tudi odlični mariborski thrash/heavy metalci BattleX, za popoln večer pa bo poskrbel velenjski black metal duet Snøgg, ki nam bo z zanimivimi gosti predstavil nov EP Qivitoq, kar bo tudi začetek njune evropske turneje.

Ker gre za tradicionalno 5. edicijo, smo se pravtako odločili, da bo cena vstopnice za Dust Bolt najnižja na celotni evropski turneji. Kot je že v navadi za naše dogodke, se nam bo predstavila tudi odlična craft pivovarna Tektonik kraft pivovarna. Po zaključku samega glasbenega programa, pa vas čaka še pristen 90’ alternative, metal, rock, punk, hardcore after-party. Torej odličen program, odlično pivo, odlična družba, nizka cena vstopnice, pa še na vikend (sobota) pride - preveč razlogov, da ne bi bila tudi ta edicija Metaljota Raspaljota nepozabna!


Zaenkrat potrjene skupine:

● DUST BOLT (München, Nemčija)
Thrash metal / Crossover

Dust Bolt je odličen bavarski thrash metal band, ki združuje vse kar je najboljšega v ameriškem »Bay Area« in nemškem thrash metalu. Znani so predvsem po res točni ritem sekciji, odličnih solažah in udarnih riffih, predvsem pa boste zares težko našli band, ki pusti toliko energije na odru.

Začetek banda sega v leto 2006, ko skupina izda svoj prvi EP za naslovom »Chaos Possession« s čimer band takoj zelo resno opozori nase. Njihov razkošen potencial in kvaliteto že na samem začetku prepozna ena največjih metalskih založb na svetu Napalm records, pod katero že leta 2012 izdajo svoj prvi dolgometražni album z naslovom »Violent Demolition«, ki je širom sveta zelo dobro sprejet. Leta 2014 mu sledi drugi studijski album »Awake the Riot«, po katerem band doživi popolno afirmacijo. Dust bolt so letos julija izdali že svoj tretji, med kritiki odlično sprejeti studijski album »Mass Confusion« v okviru katerga turneje ob 10-letnici delovanja prihajajo tudi na Metaljot Raspaljot.

Za kakšen band gre pa priča dejstvo, da so igrali že na vseh največjih svetovnih metal festivalih, kot so Wacken, Hellfest, Summer Breeze, Brutal Assault, MetalDays, Party.San, če jih omenimo samo nekaj. Verjetno največja metalska revija na svetu Metal Hammer je njihov album »Violent Demolition« leta 2012 nominirala za najboljši album sploh, leta 2013 pa so bili nominirani za najboljši »newcomer« band v metal glasbi nasploh. Med drugim so bili na Wacknu tudi zmagovalci izbora »Metal Battle«. Njihovega talenta pa seveda niso spregledale niti druge založbe in bandi, tako so bili Dust bolt na turnejah že s številčnimi velikani metal glasbe, kot so Obituary, Sepultura, Hypocrisy, Napalm Death, Six Feet Under, Heathen, Death Angel, D.R.I., Municipal Waste, Dr. Living Dead, Legion Of The Damned, Suicidal Angels,...
Zagotavljamo vam, da prav noben pridevnik v opisu banda ni pretiran. Kot pa se za tradicionalno 5. edicijo Metaljota Raspaljota spodobi, pa smo se odločili, da bo karta po dosedaj potrjenih nastopih na celotni evropski turneji »Mass Confusion Tour 2016« najcenejša sploh. See you in the pit!


● Blake's Vengeance (Milano, Italija)
Technical thrash metal

Blake's Vengeance je odličen tehnični thrash metal kvartet, ki prvič prihaja v Slovenijo iz italjanske pokrajine Lombardija, natančneje iz Milana. Za vse ljubitelje ozkih hlač in visokih belih superg, predvsem pa pristnega 80' old school tehničnega, speed in power thrash metala pa bo to več kot obvezen ogled.

● BattleX (Maribor)
Thrash metal

Skupina BattleX je nastala leta 2007, vendar se njihova glasbena pot v trenutni zasedbi začne leta 2010, in sicer z izdajo bolj tradicionalno obarvanega EP-ja The Point of No Return, s katerim so se uvrstili v finale natečaja ŠOUROCK 2010. Nadaljevali so z igranjem po Sloveniji in ustvarjanjem novih mojstrovin, ki so jim skupaj z energično in neusmiljeno izvedbo prinesli še eno uvrstitev v finale, tokrat festivala Newcomer v Gradcu leta 2012. Prvi album, z naslovom Imminent Downfall, ki so ga izdali leta 2016, je rezultat parih let kovanja metala stare šole in modernega pristopa k aranžmajem in produkciji. V živo ali na posnetku, BattleX vedno podrejo vse standarde z udarnim in brezkompromisnim metalom. Band vedno bolj pridobiva tudi na mednarodni prepoznavnosti, tako so pred kratkim nastopili tudi na češkem festivalu End of all nights. V Sloveniji so redke glasbene skupine, ki svoj nastop izpeljejo tako energično in suvereno, predvsem pa občinstva prav nikdar ne pustijo ravnodušnega.

● Mist (Ljubljana, Postojna) 
Doom / heavy metal

Mist so nastali julija 2012, sprva kot ženska zasedba, svojo glasbo pa gradijo na zapuščini legendarnih skupin, kot so Black Sabbath, Pentagram, Candlemass, Coven, Saint Vitus ipd. Z odličnim demo izdelkom z naslovom »Demo 2013« jim je uspelo vzbuditi pozornost tujih medijev in poslušalcev, čemur so kmalu sledili nastopi po Avstriji, Italiji, Belgiji, Nemčiji, na Hrvaškem, Nizozemskem in Malti. Skupina je v letu 2015 pri založbi Soulseller Records izdala EP z naslovom »Inan’«, ki je prinesel štiri skladbe. EP so predstavili na uspešni turneji po Veliki Britaniji. Letos poleti, so ponovno igrali na največjem domačem metal festivalu MetalDays, tokrat pred zelo številčnim avditorijem na glavnem (Lemmy stage) odru. Mist so brez dvoma vodilni predstavnik doom metala v regiji, tako da jih nikakor ne gre zamuditi.

● Snøgg (Velenje)
Black metal / freeride black metal

Snøgg je velenjski black metal duet, ki je nastal ob koncu leta 2013 in ga sestavljata Ulv a.k.a. Matej Voglar (The Stroj, Mr. Van Punk, Krvava Rosa, Foxwolf, ex-Entheogen) in Mørke a.k.a. Grega Cestnik (Carnifliate, Mr. Van Punk). Člana skupine Snøgg svoj žanr imenujeta freeride black metal, torej žanr, ki raziskuje prostrana področja black metala in ostalih podobnih temnih, ekstremnih in alternativnih zvrsti. Trenutna diskografija vsebuje Ulv of Snøgg 2014 tour demo in pa self-titled EP, ki je izšel januarja 2016. Prav za nastop v Laškem pa pripravljata predstavitev novega EP-ja z naslovom Qivitoq, kar pa bo tudi začetek balkanske turneje. Sicer pa bo to že njuna druga turneja na področju balkana letos in tretja nasploh (na prvi je Ulv of Snøgg po vzhodni Evropi spremljal trenutno vodilni slovenski black metal band Cvinger).

Ulv - guitars, keyboards, vocals, rituals
Mørke - drums, spells


→ Časovnica: TBA

→ Cena vstopnice: 10 €
(najceneje na celotni evropski turneji)
REZERVACIJE: rezervacije.smocl@gmail.com

SORODNE VSEBINE:
30. 7. 2014Shutdown, Mist / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
2. 7. 2020
ODPOVEDANO! UK Tech-Fest 2020
Newark, Združeno kraljestvo
2. 7. 2020
Bring Me The Horizon
Volt Festival, Sopron, Madžarska
3. 7. 2020
Skalp, Pelhan
Bar hiša mladih, Pale, Ajdovščina
4. 7. 2020
ODPOVEDANO! Sick Midsummer 2020
Bäckerberg Scharnstein, Avstrija
4. 7. 2020
ODPOVEDANO! Alter Bridge
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
6. 7. 2020
ODPOVEDANO! Faith No More
Ippodromo Snai, Milano, Italija