Na današnji dan
1975
Aerosmith izdajo legendarni dolgometražec Toys in the Attic
NAGRADNE IGRE
Traja do: 11. 4. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

17. 2. 2012
Alcest - Les Voyages de l'Âme
Prophecy Productions, 2012

Neige s svojimi izidi znova in znova dokazuje, da lahko glasbenik s pravo mero srčnosti in volje v letu ali dveh ustvari izdelek, ki ni le še ena od mnogih generičnih izdaj kot po tekočem traku, kakršne ustvarjajo skupine, ki klonijo pritiskom svojih založb. Po zadnjem albumu Écailles de Lune iz leta 2010 je Neige v lanskem letu izdal še ponovno posnet EP Le Secret ter izdal svoj prvi single Autre Temps, ki je že dal slutiti, kaj obeta novi album.
Z Les Voyages de l'Âme se je Neige še bolj oddaljil od svojih black metalskih korenin ter poglobil v »shoegaze«. Na neki točki se nove pesmi že težko opredeli kot metal, a se zvrsti oklepa z v glasbo lepo vkomponiranim »harsh« vokalom na ravno pravšnjih mestih, poleg mehkobnega in zasanjanega (občasno žensko zvenečega) petja. V pesmih, kot so Là Où Naissent les Couleurs Nouvelles in Beings Of Light, so bobni prav tako v nekaj riffih hitrejši in bolj razgibani, sicer pa je nasploh album precej umirjen. Ob poslušanju ni težko zapasti v nek lepši, namišljen svet, proč od vsakodnevnih skrbi. Že na začetku nežni in počasni toni večih vokalnih posnetkov ustvarijo polno atmosfero, ki bi jo klaviaturni vložki le kazili. Med najmirnejšimi deli jih je moč slišati kot oddaljene in odmevajoče tone (najverjetneje mrmranje in petje), ki bi morda lahko bili digitalno programirani, vendar pesmi brez njih ne bi imele enake bogate podlage. Zvok je razdelan do potankosti in hkrati ovit v meglico zvokov in detajlov, ki jih nepozoren poslušalec ne zazna, njihovo odsotnost pa bi takoj pogrešal.
Pohvaliti velja tudi naslovnico, saj tako kot na prejšnjih albumih tudi sedanja odseva atmosfero in barve albuma. Če je bila prejšnja modra, je tokrat naslovnica temno zelena. Kljub temu, da sem prebrala precej kritik na njen račun, da je dolgočasna, da pav sploh ne spada k takšni glasbi, da je enostavna ipd., prav tako med temi kritkami nisem opazila omembe njene simbolne vrednosti. Svet metala je pretežno prežet z estetiko grdega, besedila so polna negativnosti in Neige je očitno stremel k temu, da to prevesi v nekaj lepšega. Pav kot simbol lepote v živalskem svetu s spuščenim repom razstira pot v svetlejši svet, kamor si danes na sceni ne upa prav dosti glasbenikov. Francoz na koncertih prav tako nosi pavje perje, med svetlobnimi efekti pa prevladuje modra barva, katere monotonost občasno razbijeta bela in rdeča. Barve in njihova simbolika sta torej osrednji element, ki krojita sliko te skupine. Bela kot glavna prispodoba svetlobe se prav tako vidi v naslovih pesmi, Beings Of Light in Faiserus De Mondes (luna je navadno tudi bele barve). Bela bi naj prav tako bila duša, katere potovanja skuša opisati v pesmi Les Voyages de l'Âme. Že prva pesem poslušalca postavi v drug svet in drug čas (francosko autre temps), pesmi pa lepo prehajajo ena v drugo in ohranjajo celostno sliko izdelka. Vendarle album ni konceptualen, saj pesmi niso le v francoščini ali angleščini, prav tako se besedila ne navezujejo eno na drugo. Razen kakšne (medle) izjeme slabih pesmi praktično ni, višek albuma pa predstavlja šesta pesem Faiserus De Mondes, ki premore vse že zgoraj naštete značilnosti celotnega izdelka.
Z izjemo pesmi Havens, ki bi lahko služila kot nekakšen outro, so ostale dolge med šest in skoraj osem minut. V seštevku je to dobrih petdeset minut in ravno dovolj, da ne pokvari izkušnje ob poslušanju. Zadnja pesem Summer's Glory morda že nakazuje tematiko naslednjega albuma, na dejstvo, ali se bodo Alcest v prihodnosti še bolj oddaljili od svojih začetkov, pa bo treba počakati še kakšno leto ali dve.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
8. 4. 2020
Apocalyptica - Cell-0
Recenzija
6. 4. 2020
Sarke - Gastwerso
Recenzija
1. 4. 2020
Sabaton - The Great War
Recenzija
31. 3. 2020
1349 - The Infernal Pathway
Recenzija
30. 3. 2020
August Burns Red - Guardians
Recenzija
26. 3. 2020
Smrt - Oppression from All Suffering
Recenzija
25. 3. 2020
Sylosis - Cycle of Suffering
Recenzija
24. 3. 2020
Soilwork - Verkligheten
KONCERTI & FESTIVALI
10. 4. 2020
ODPOVEDANO! Doomas, The Canyon Observer, Morost
Klub Jedro, Medvode
10. 4. 2020
STREAM: Insomnium, Omnium Gatherum
StreamTV (online)
11. 4. 2020
ODPOVEDANO! Culthe Fest 2020
Münster, Nemčija
11. 4. 2020
ODPOVEDANO! KTŠ meets MetalDays #2: Doomas, Metalsteel, Agan
Mink, Tolmin
11. 4. 2020
ODPOVEDANO! Jegulja, Maskardh in Guattari
MKC Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka
12. 4. 2020
ODPOVEDANO! Seitanik Ritval: Elizabeth Colour Wheel, Body Void, Drowse
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana