Na današnji dan
1975
Aerosmith izdajo legendarni dolgometražec Toys in the Attic
NAGRADNE IGRE
Traja do: 11. 4. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

12. 3. 2014
Alcest - Shelter
Prophecy Productions, 2014

Med neskončnim navalom izdaj v začetku leta me je najbolj zanimal ravno nov izdelek francoskih Alcest. Neige je album skupaj z Winterhalterjem namreč snemal v studiu Sundlaugin na Islandiji, za produkcijo ploščka pa je poskrbel Birgir Jón Birgisson, ki je znan predvsem po sodelovanju s Sigur Rós. Glede na to, da so se Alcest že s predhodnim albumom Les Voyages de l'Ame še bolj oddaljili od svojih začetkov, je bila minimalna prisotnost elementov metala pričakovana in s ploščka Shelter so slednji res skorajda povsem izginili.
Že tako redek harsh vokal je povsem nadomestilo nežno petje in trše kitarske oprijeme bolj zasanjane melodije. Prvi single, naslovljen Opale, je ljubitelje Alcest razdvojil, saj je pesem že povsem v domeni shoegazea, vendar Opale še zdaleč ni reprezentativen za celoten plošček. Skupaj z uvodnim enominutnim Wings ustvarja lahko in neobremenjeno vzdušje, ki pa nikakor ne predstavlja rdeče niti ploščka. Ostalih sedem pesmi ni nujno a prióri otožnih ali melanholičnih, toda začetna lahkotnost vsekakor postopoma do konca ploščka izginja. Kljub melosu v vokalu in clean kitari v pesmi La nuit marche avec moi živahnost vzdušja počasi ugaša, dokler naslednja, baladna Voix sereines s skromnim instrumentalnim naborom ne doseže takega učinka, da se človek že vpraša, ali se je morebiti znašel v zavetju sanj. Plošček torej operira večinoma le z najnujnejšimi instrumenti, ki jih na nekaj mestih dopolnjuje še nekaj godal, distorzirane kitare pa pridejo v poštev le še ob razcvetu nekaterih pesmi. Alcest se barvanja bolj umirjenih pasaž z elektronskimi posnetki poslužujejo le na tistih nekaj prehodih med seboj precej različnimi pesmimi. Neige v pesmi L'éveil des muses več eksperimentira s kitarskimi efekti in tudi Winterhalter si na bobnih dovoli za odtenek več svobode ter ritem sekcijo dopolnjuje še z nekaj enostavnejšimi glasbili, saj bi pesem drugače z nadgrajevanjem le enega ponavljajočega se riffa morda izzvenela v prazno. Instrumentalni minimalizem predstavlja tudi ogrodje pesmi Away, na kateri je osrednji element vokal; pesmi je namreč glas posodil Neil Halstead, član ene najbolj znanih shoegaze zasedb in Neigeevega najljubšega banda Slowdive. In mimogrede, Britanci so pred kratkim oznanili morebitno ponovno združitev. Poleg Neila in lokalnega godalnega kvarteta je plošček s svojo vokalno spremljavo obogatila še švedska pevka Billie Lindhal.
Poleg naslovnega komada Shelter z ležerno, bolj poletno noto višek albuma zagotovo predstavlja zaključna, desetminutna Délivrance, s katero je Neige presegel vse, kar je doslej ustvaril z Alcest. Nadrealna je tudi fotografija naslovnice, za katero je tokrat poskrbel njegov dober prijatelj Andy Julia (Soror Dolorosa). Zanimivo bi bilo vedeti, ali se za v trikotno obliko sklenjenima rokama, ki ob podpori še enega para rok obdajata sonce, skriva kakšna simbolika; zlasti v iztegnjeni dlani, ki dominira kompoziciji. Je pa sicer bolj kot ne jasno, da Shelter prinaša veliko sprememb – vsak pa naj presodi sam, ali so mu te spremembe všeč ali ne.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
8. 4. 2020
Apocalyptica - Cell-0
Recenzija
6. 4. 2020
Sarke - Gastwerso
Recenzija
1. 4. 2020
Sabaton - The Great War
Recenzija
31. 3. 2020
1349 - The Infernal Pathway
Recenzija
30. 3. 2020
August Burns Red - Guardians
Recenzija
26. 3. 2020
Smrt - Oppression from All Suffering
Recenzija
25. 3. 2020
Sylosis - Cycle of Suffering
Recenzija
24. 3. 2020
Soilwork - Verkligheten
KONCERTI & FESTIVALI
10. 4. 2020
ODPOVEDANO! Doomas, The Canyon Observer, Morost
Klub Jedro, Medvode
10. 4. 2020
STREAM: Insomnium, Omnium Gatherum
StreamTV (online)
11. 4. 2020
ODPOVEDANO! Culthe Fest 2020
Münster, Nemčija
11. 4. 2020
ODPOVEDANO! KTŠ meets MetalDays #2: Doomas, Metalsteel, Agan
Mink, Tolmin
11. 4. 2020
ODPOVEDANO! Jegulja, Maskardh in Guattari
MKC Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka
12. 4. 2020
ODPOVEDANO! Seitanik Ritval: Elizabeth Colour Wheel, Body Void, Drowse
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana