RECENZIJE

11. 12. 2014
Anaal Nathrakh - Desideratum
Metal Blade Records, 2014

Za Anaal Nathrakh je že od nekdaj značilno, da z vsakim albumom svojo agresijo in brutalnost predstavijo v drugačni luči, medtem ko se v celoti le počasi umikajo od predhodnih izdelkov. Osmi studijski album z imenom Desideratum tako ponuja tisto klasično divjanje pod oznako Anaal Nathrakh, medtem ko lahko poslušalec le na nekatera mesta resnično enoumno pokaže s prstom in reče: »Aha, to mi je pa znano!« Resda je band ostal sam sebi zvest in ponudil še sedmo ponovitev tega, kar pač najbolje zna in kar sam dojema pod pojmom grindcore, industrial ali black metal, a po drugi strani je za odtenek spremenjeno celotno vzdušje dovolj prepoznavno, da natančen poslušalec oziroma večletni spremljevalec banda takoj sliši, da ima pred seboj novejši (ali pa tudi samo drugačen) glasbeni izdelek meni najbolje poznanega ekstremnega dvojca z Otoka.
Močnejša prisotnost industrijskih zvokov, pogostejša uporaba elektronike oziroma samplerjev se ne zbistri komaj s poslušanjem več komadov na albumu. Band okoli tega dejstva ne dela nobenih skrivnosti, temveč neposredno z introm Acheronta Movebimus napove, kaj lahko poslušalec pričakuje v naslednjih nekaj več kot štiridesetih minutah.
Toda izrazita uporaba različnih industrijskih elementov ni edina novost, s katero se Desideratum oklepa poslušalčevih ušes kot Tera Patrick sybiana v radijskem šovu Howarda Sterna. Tako kot sta Irrumator in V.I.T.R.I.O.L. že od nekdaj sopomenka za ekstremno divji in hkrati ekstremno nalezljivi ekstremni metal, tako že tudi od nekdaj svojo glasbo gradita na nasprotjih. Tokrat celo še izrazitejše. In sicer tako vokalno, saj V.I.T.R.I.O.L. nenehno skače iz kričeče blackmetalske skrajnosti v pogubni clean vokal in nazaj, kot tudi instrumentalno, kjer bliskoviti kitarski napadi menjavajo industrijske, black in grindcore zvoke.
Mešanica je popolna, vendar ima eno slabost. Na tem mestu se moram na žalost pridružiti številnim drugim recenzentom in tudi sam potrditi, da album deluje kot celota, medtem ko posamezni komadi po nekaj poslušanjih še ne razvijejo dovolj lastne osebnosti, da bi samostojno odmevali v ušesih. Morda to še pride. Vendar pa vem zagotovo, da mi pot do tja ne bo predstavljala nobenih težav.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
14. 10. 2019
Sacred Reich - Awakening
Recenzija
11. 10. 2019
Batushka - Hospodi
Recenzija
8. 10. 2019
Rotting Christ - Non Serviam: The Official Story of Rotting Christ (knjiga)
Recenzija
3. 10. 2019
Ellende - Lebensnehmer
Recenzija
2. 10. 2019
Vulvodynia - Mob Justice
Recenzija
1. 10. 2019
Inter Arma - Sulphur English
Recenzija
27. 9. 2019
Darkthrone - Old Star
Recenzija
26. 9. 2019
Abbath - Outstrider
KONCERTI & FESTIVALI
17. 10. 2019
KoD: Sober Assault, Moshead
Orto Bar, Ljubljana
18. 10. 2019
Black (Metallica Tribute Band)
Max Klub, Velenje
18. 10. 2019
Neuradni 3. rojstni dan Radia Bob – Šujo & Gorjanec DJ Night
Biljardna hiša Ljubljana
18. 10. 2019
Rad Bi Bil Normalen Festival
Ravne pri Cerknem
18. 10. 2019
Gutalax, Spasm, Guineapig
Orto Bar, Ljubljana
19. 10. 2019
Distoržn: Moshead, Obduction, Kholn
TrainStation SubArt, Kranj