RECENZIJE

31. 8. 2015
Black Autumn / Veldes - Black Autumn / Veldes (split)
Nostalgia Productions, 2015

Black Autumn in Veldes sta združila kreativne moči na skupni studijski izdaji, ki obsega vsega skupaj štiri pesmi. Za vsakim bandom stoji eno ime, ki je za dotičen split prispevalo po en instrumental in eno polnopravno pesem. No, v primeru Black Autumn aka M. Krall celo instrumental in dve polnopravni pesmi, saj je uvodna 'tis roock, 'tis enckel wint fuzija med klasičnim introm in pesmijo, medtem ko se je Tilen Šimon resnično odločil za pravi outro. In ko sem ravno pri tem … Ashstained Snow je strukturno povsem enostavna, vendar zanimiva stvaritev, ki spominja na burzumsko dobo albumov Dauði Baldrs in Hliðskjálf.
Pa še naprej ostanimo pri Veldes oziroma B strani splita. Druga stvaritev nosi naslov Everlasting, gre pa za skorajda natančno štirinajst minut dolgo melanholično potovanje, ki v podobnem slogu kot predhodni Skyward z izredno ekspresivno vlogo klavirja ustvarja čustveno nabito vzdušje. Slednje je na dotičnem izdelku skupno obema glasbenikoma, le motivika se očitno nekoliko razlikuje. Medtem ko se naš Tilen ukvarja s človeško eksistenco na makro ravni, se M. Krall tej posveti bolj detajlno. Besede »Ich sehe vor mir einen Feldweg, der quer durch ein ungebrochenes Feld führt. Und darüber fliegen eilige Wolken« tvorijo uvod v njegovo drugo pesem Tiefland, z njimi pa ustvari most med svojim atmosferičnim black metalom in nemškim dokumentarcem Land des Schweigens und der Dunkelheit, s katerim je Werner Herzog leta 1971 na relativno provokativen način poskusil širši javnosti pomagati pri razumevanju življenja slepih in gluhih ljudi, se pravi ljudi, ki »živijo v temi in tišini«. Povsem naravno si lahko torej predstavljate, da je vzdušje te pesmi zelo turobno in žalostno ter sili poslušalca v poglobljeno razmišljanje – s poznavanjem naveze med dokumentarcem in pesmijo ali brez. Že omenjena uvodna 'tis roock, 'tis enckel wint na podlagi opisanega in svoje direktne narave posledično izpade dokaj enostavno, zaradi česar je njena pozicija na začetku albuma več kot odlična, saj se na ta način vzdušje – alfa in omega te izdaje – odlično stopnjuje do vrhunca.
Black Autumn / Veldes je torej še ena nadvse privlačna izdaja z Bleda, ki je sicer ne bi priporočal za vsakdanje konzumiranje, medtem ko bo poslušalca ob pravilno izbranem trenutku prav zagotovo zmeraj navdušila.

SORODNE VSEBINE:
1. 9. 2014Veldes - Skyward (EP) / Recenzije
10. 5. 2018Veldes ponuja v posluh novi EP / Novice
5. 9. 2014Veldes / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
16. 7. 2020
ODPOVEDANO! Kiss
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska
17. 7. 2020
ODPOVEDANO! Dynamo Metalfest 2020
Eindhoven, Nizozemska
18. 7. 2020
Neuromancer, Shadow Universe
Letni vrt Gala hale, Metelkova
18. 7. 2020
Đornata, Hak Attak
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
23. 7. 2020
ODPOVEDANO! Gothoom Open Air Fest 2020
Revištské Podzámčie, Slovaška
23. 7. 2020
ODPOVEDANO! Headbangers Open Air Festival 2020
Brande-Hörnerkirchen, Nemčija