RECENZIJE

31. 8. 2015
Black Autumn / Veldes - Black Autumn / Veldes (split)
Nostalgia Productions, 2015

Black Autumn in Veldes sta združila kreativne moči na skupni studijski izdaji, ki obsega vsega skupaj štiri pesmi. Za vsakim bandom stoji eno ime, ki je za dotičen split prispevalo po en instrumental in eno polnopravno pesem. No, v primeru Black Autumn aka M. Krall celo instrumental in dve polnopravni pesmi, saj je uvodna 'tis roock, 'tis enckel wint fuzija med klasičnim introm in pesmijo, medtem ko se je Tilen Šimon resnično odločil za pravi outro. In ko sem ravno pri tem … Ashstained Snow je strukturno povsem enostavna, vendar zanimiva stvaritev, ki spominja na burzumsko dobo albumov Dauði Baldrs in Hliðskjálf.
Pa še naprej ostanimo pri Veldes oziroma B strani splita. Druga stvaritev nosi naslov Everlasting, gre pa za skorajda natančno štirinajst minut dolgo melanholično potovanje, ki v podobnem slogu kot predhodni Skyward z izredno ekspresivno vlogo klavirja ustvarja čustveno nabito vzdušje. Slednje je na dotičnem izdelku skupno obema glasbenikoma, le motivika se očitno nekoliko razlikuje. Medtem ko se naš Tilen ukvarja s človeško eksistenco na makro ravni, se M. Krall tej posveti bolj detajlno. Besede »Ich sehe vor mir einen Feldweg, der quer durch ein ungebrochenes Feld führt. Und darüber fliegen eilige Wolken« tvorijo uvod v njegovo drugo pesem Tiefland, z njimi pa ustvari most med svojim atmosferičnim black metalom in nemškim dokumentarcem Land des Schweigens und der Dunkelheit, s katerim je Werner Herzog leta 1971 na relativno provokativen način poskusil širši javnosti pomagati pri razumevanju življenja slepih in gluhih ljudi, se pravi ljudi, ki »živijo v temi in tišini«. Povsem naravno si lahko torej predstavljate, da je vzdušje te pesmi zelo turobno in žalostno ter sili poslušalca v poglobljeno razmišljanje – s poznavanjem naveze med dokumentarcem in pesmijo ali brez. Že omenjena uvodna 'tis roock, 'tis enckel wint na podlagi opisanega in svoje direktne narave posledično izpade dokaj enostavno, zaradi česar je njena pozicija na začetku albuma več kot odlična, saj se na ta način vzdušje – alfa in omega te izdaje – odlično stopnjuje do vrhunca.
Black Autumn / Veldes je torej še ena nadvse privlačna izdaja z Bleda, ki je sicer ne bi priporočal za vsakdanje konzumiranje, medtem ko bo poslušalca ob pravilno izbranem trenutku prav zagotovo zmeraj navdušila.

SORODNE VSEBINE:
16. 11. 2016Veldes - Ember Breather / Recenzije
1. 9. 2014Veldes - Skyward (EP) / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
19. 8. 2019
Gaahls Wyrd - GastiR - Ghosts Invited
Recenzija
13. 8. 2019
Dekadent - The Nemean Ordeal
Recenzija
2. 7. 2019
The Stone - Kruna praha (EP)
Recenzija
1. 7. 2019
Snøgg - Chhinnamasta
Recenzija
28. 6. 2019
Shining / Srd - Shining / Srd (split)
Recenzija
27. 6. 2019
Lord Vicar - The Black Powder
Recenzija
26. 6. 2019
SinHeresY - Out of Connection
Recenzija
6. 6. 2019
Različni izvajalci - Metal 4 Lignit (kompilacija)
KONCERTI & FESTIVALI
19. 8. 2019
TrNOVfest: Opća opasnost, Ambra
CSK France Prešeren, Ljubljana
21. 8. 2019
Grai, Anabioz
MC Pekarna, Maribor
22. 8. 2019
Kaltenbach Open Air 2019
Spital am Semmering, Avstrija
22. 8. 2019
TrNOVfest: Metalsteel, King Foo
CSK France Prešeren, Ljubljana
23. 8. 2019
Iron Reagan
Rock Town, Cordenons (Pordenone), Italija
23. 8. 2019
FMK Kunigunda: Noctiferia
Huda luknja, Velenje