RECENZIJE

27. 12. 2019
Condemnatio Cristi - At Peace with War
samozaložba, 2019

V desetem letu obstoja so nam Condemnatio Cristi ob zaključku leta postregli še s svojim petim studijskim izdelkom. Gre za zasedbin četrti celovečerec, ki se v poznanem slogu ponovno ukvarja s simfoničnim black metalom.

Če mi je dovoljeno kratko špekuliranje in poigravanje z minutažami aktualnega izdelka, ki je hkrati predmet tega pisanja, in njegovega predhodnika z naslovom Dreamcrusher, bi si upal navreči tezo, da so bile pesmi obeh albumov sprva načrtovane za izdajo pod istim imenom, nakar si je Denis Mauko, idejni oče in še edino pravo preostalo ime za projektom Condemnatio Cristi, premislil in komade ločil. Z vidika izdaje tako fizično kot časovno. In zakaj tako menim? Oba albuma skupaj dosegata ravno okoli 75 minut dolžine, kar je še dovolj za eno zgoščenko. A ta okoliščina je dosti manj zgovorna kot vsebina obeh albumov. Oba se začneta s podobnim introm, katerega glavno vlogo z napovedjo temne prihodnosti nosi Sara Jeremič (Noctiferia, Brezno), ta pa se tekom obeh albumov še večkrat pojavi v vlogi mezzosopranistke. In če dodam še riffovsko in ritmično sorodnost obeh albumov, je po mojem mnenju podanih dovolj argumentov za potrditev moje teze.

Toda kljub strukturni, melodični in vsebinski podobnosti obeh albumov vse skupaj ne doživljam kot negativno ali motečo okoliščino. Tako kot je bila notranja struktura Uničevalca sanj zelo različna, tako so tudi pesmi Iskalca miru v vojni dokaj različne. Iskalec miru ponuja že omenjeni intro, poleg tega pa še dva instrumentala, ki prekinjata simfonični black metal oziroma nudita prehod z enega dela albuma na drugega. Po začetnem intru imamo najprej opravka s komadom, ki po mojem mnenju pride najbolj blizu pojmu cinematic black metal. Osebno tega razumem kot black metal z visoko dozo simfonične melodike, zaradi katere bi se pesem lahko znašla tudi med filmsko glasbo. Po naslovnem albumu pride na vrsto moj osebni prvi vrhunec albuma. Začetek pesmi Alpine Horizon sicer še pograbi vse opisane lastnosti cinematic black metala, nakar se stvari razvijejo v nekoliko tradicionalnejšem smislu, zaradi česar si Condemnatio Cristi ‎v letu 2019 zaslužijo naziv »slovenski Dimmu Borgir«. Še najbolj očaran sem zmeraj znova nad moškim opernim vokalom, ki ni uporabljen pretirano pogosto, tako da si ga poslušalec dejansko vedno znova želi in ga že skorajda nestrpno pričakuje.

Sledi instrumentalni intermezzo, orkestralni vložek, ki napove osrednji del albuma. Ta je dejansko najkrajši, saj obsega samo en komad, in sicer The Fight, ki je tudi hkrati najkrajši polnopravni komad. Naslovu ustrezno deluje najbolj direktno, kar pa ni nikakor slabo, saj veliki finale še pride. Sprva z odličnim instrumentalnim One Thousand Tons, ki z najboljšim blackmetalskim riffom albuma napove zadnja dva komada, epa, ki sta po dolžini primerljiva z vsem, kar smo do sedaj slišali. A pikica na i oziroma dodana vrednost obeh komadov je njuna nalezljivost, zaradi česar se omenjene dolžine sploh ne rabite ustrašiti. Arctic Waltz in predvsem zaključni The Way of Ice ponujata že vse prej slišano v še bolj epski in pompozni obliki, zaradi česar vedno znova obžalujem, da je Condemnatio Cristi postal »le še« studijski projekt. A dokler bo Denis uspel še naprej ponujati tako kakovostne glasbene izdelke, se ne bo težko sprijazniti s tem.

 

SORODNE VSEBINE:
10. 6. 2014Condemnatio Cristi / Novice
18. 9. 2013Condemnatio Cristi / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
3. 8. 2020
Taake / Deathcult - Jaertegn (split)
Recenzija
31. 7. 2020
Snøgg - Ritual of the Sun
Recenzija
29. 7. 2020
Children Of Bodom - Hexed
Recenzija
27. 7. 2020
Chaos Over Cosmos - The Ultimate Multiverse
Recenzija
20. 7. 2020
Living Gate - Deathlust (EP)
Recenzija
17. 7. 2020
Tristwood - Blackcrowned Majesty
Recenzija
8. 7. 2020
Behemoth - A Forest (EP)
Recenzija
6. 7. 2020
F.T.D. / Iritator / Trobec - 3-Way Scum (split)
KONCERTI & FESTIVALI
5. 8. 2020
ODPOVEDANO! Headbanger's Holiday 2020
Vallelunga, Pulj, Hrvaška
7. 8. 2020
ODPOVEDANO! Pietra Sonica Fest #12
Osoppo (UD), Italija
7. 8. 2020
ODPOVEDANO! Sauzipf Rocks Festival 2020
Döbriach, Avstrija
7. 8. 2020
STREAM: European Metal Festival Alliance
8. 8. 2020
Morywa, Dickless Tracy
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
10. 8. 2020
ODPOVEDANO! Gold, Rosalie Cunningham
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana