RECENZIJE

20. 10. 2016
Darkthrone - Arctic Thunder
Peaceville Records, 2016

Od leta 2010 dalje dvojica za imenom Darkthrone izdaja studijske albume le še bolj poredko, natančneje na vsaka tri leta – The Underground Resistance je izšel 2013, Circle the Wagons pa 2010. No, poredko za njune razmere, saj sta pred tem v svojo diskografijo že pisala nove albume tudi po dvakrat letno. Arctic Thunder je torej sedemnajsti celovečerec, ki sta ga Fenriz in Nocturno Culto izdala v tridesetih letih skupnega glasbenega ustvarjanja, in tako kot vsi ostali albumi je tudi trenutno najnovejši zgodba zase in zagotovo nekaj posebnega.
Ime Darkthrone že od vsega začetka v svetu (black) metala pomeni postavljanje smernic žanra in širjenje meja le-tega v bolj ali manj isti smeri, pri čemer ostaja glavna stalnica pridih občutka metala stare šole. Po mojem je dvojica iz Norveške v preteklosti najprej delovala progresivno, kasneje, natančneje z albumom Ravishing Grimness, pa je začela delovati regresivno progresivno, saj je poustvarjala najbolj temeljne oblike metala in jim nadela sodobnejšo preobleko črne kovine. Za razliko od zadnjih nekaj albumov, na katerih je dodobra občutno še pankovsko razpoloženje, se je Arctic Thunder tega znebil in se raje ovil v zvok in ritem že omenjenega Ravishing Grimmnes. Med osredotočanjem na navedeni album se recenzirani plošček spogleduje še z legendarnim Panzerfaust in izjemnim Plaguewielder, kar na koncu pod črto pomeni osem srednje hitrih old school black metal komadov, ki vedno znova preklopijo na doomovsko obarvano atmosfero. Zvok je ponovno zelo surov, kar je dvojica med drugim dosegla tako, da je album posnela v prostoru za vaje, kjer je davnega leta 1988 nastal demo posnetek A New Dimension. Okoliščina, da je Nocturno Culto tokrat sam odpel celoten album, v mojih ušesih ne predstavlja nobene posebnosti, pove pa ravno dovolj, da lahko poslušalec upravičeno tudi s tega vidika pričakuje bolj starošolski pristop.
Nekateri recenzenti kot vrhunca albuma izpostavljajo uvodni komad Tundra Leech, ki je bil izdan kot napovednik, in Boreal Fiends, toda sam sem se tokrat namenoma izognil tovrstnemu ocenjevanju, saj po mojem Arctic Thunder odlično deluje kot celota, medtem ko je na drugi strani možno izbrati kateri koli komad in zabava bo v vsakem primeru zagotovljena. Ponovno torej odličen album iz hiše Darkthrone.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
12. 8. 2020
Carach Angren - Franckensteina Strataemontanus
Recenzija
10. 8. 2020
Cadaver - D.G.A.F. (EP)
Recenzija
7. 8. 2020
Iz ropotarnice: Demon - Breakout
Recenzija
5. 8. 2020
Iritator - Drek!
Recenzija
3. 8. 2020
Taake / Deathcult - Jaertegn (split)
Recenzija
31. 7. 2020
Snøgg - Ritual of the Sun
Recenzija
29. 7. 2020
Children Of Bodom - Hexed
Recenzija
27. 7. 2020
Chaos Over Cosmos - The Ultimate Multiverse
KONCERTI & FESTIVALI
12. 8. 2020
ODPOVEDANO! Summer Breeze Open Air 2020
Dinkelsbühl, Nemčija
14. 8. 2020
Trnovfest: Motörheadriders
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
19. 8. 2020
Trnovfest: Tomcat
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
22. 8. 2020
Omega Sun, SickBreed
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
28. 8. 2020
ODPOVEDANO! Breka Fest XIII
Srednja Bistrica, Črenšovci, Prekmurje
28. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth, Carnifliate
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana