Na današnji dan
1975
Aerosmith izdajo legendarni dolgometražec Toys in the Attic
NAGRADNE IGRE
Traja do: 11. 4. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

26. 10. 2015
Ghost - Meliora
Loma Vista Recordings, 2015

Ime Ghost se je nevidno in neslišno kar nekaj let gibalo v moji neposredni bližini, a ker so bili moji čuti premalo senzibilni, je trajalo kar dva celovečerca in en EP, da sem zavedno zaznal bandove viže. In takrat me je band dobesedno odpihnil s svojo originalnostjo, ki se razprostira od zvoka, preko koncepta in imidža do glasbe same. Kajti šesterici iz Švedske uspeva, da je kreativna in izvirna na tako zelo širokem glasbenem področju, da je mogoče band hkrati pripisati najbolj komercialnemu mainstreamu, kot tudi tistim bolj obrobnim žanrom metal in rock glasbe.
Tako je bilo s prvim albumom in tako je tudi z najnovejšim, ki nosi naslov Meliora. Ko zazvenijo prve melodije uvodnega komada Spirit, vsak poznavalec zasedbe takoj ve, za koga gre. Hkrati pa so Švedi dovolj raznoliki, da jim ni moč očitati pomanjkanja ali kopiranja idej. Vendar je potrebnega kar nekaj poglobljenega poslušanja, da pride poslušalec do te točke, kakor smo to že vajeni od drugih večjih bandov svetovne glasbene scene, ki so nekoč razvili svoj slog in se ga držijo še po tridesetih letih in več igranja. Ghost so seveda mlajši, le bandi, ki bi jih lahko šteli med njihove vzornike, na primer Mercyful Fate, Pentagram ali Alice Cooper, se lahko pohvalijo z dotično starostjo. A to pri recenziranem bandu sploh ne moti, saj je ta z modernim pristopom in izkušnjami dolgih let razvoja glasbene scene našel svojo nišo, ki s komadi, kot so recimo že omenjeni Spirit, He Is, Majesty ali Deus in Absentia, utrjuje položaj na že pridobljenem teritoriju, medtem ko s komadi, kot so From the Pinnacle to the Pit, Cirice ali Mummy Dust, vnaša potrebno in želeno svežino in tako z Melioro orje ledino in usvaja nova ozemlja.
Meliora mi po eni strani predvsem po zaslugi temačnih in globokih ritmov že naštetih From the Pinnacle to the Pit, Cirice ali Mummy Dust zveni še bolj hudičevo in zlovešče, medtem ko po drugi strani zmeraj nežen in kot solza čist vokal Pape Emeritusa III v kombinaciji z orglami in klavirjem ustvarja baladno protiutež, ki razvije svoj vrhunec v komadu He Is.
Jaz sem torej nad albumom zagotovo navdušen in ne vidim razloga, zakaj bi ga morali zavračati že prepričani sledilci zasedbe.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
8. 4. 2020
Apocalyptica - Cell-0
Recenzija
6. 4. 2020
Sarke - Gastwerso
Recenzija
1. 4. 2020
Sabaton - The Great War
Recenzija
31. 3. 2020
1349 - The Infernal Pathway
Recenzija
30. 3. 2020
August Burns Red - Guardians
Recenzija
26. 3. 2020
Smrt - Oppression from All Suffering
Recenzija
25. 3. 2020
Sylosis - Cycle of Suffering
Recenzija
24. 3. 2020
Soilwork - Verkligheten
KONCERTI & FESTIVALI
10. 4. 2020
ODPOVEDANO! Doomas, The Canyon Observer, Morost
Klub Jedro, Medvode
10. 4. 2020
STREAM: Insomnium, Omnium Gatherum
StreamTV (online)
11. 4. 2020
ODPOVEDANO! Culthe Fest 2020
Münster, Nemčija
11. 4. 2020
ODPOVEDANO! KTŠ meets MetalDays #2: Doomas, Metalsteel, Agan
Mink, Tolmin
11. 4. 2020
ODPOVEDANO! Jegulja, Maskardh in Guattari
MKC Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka
12. 4. 2020
ODPOVEDANO! Seitanik Ritval: Elizabeth Colour Wheel, Body Void, Drowse
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana