Na današnji dan
1994
Nine Inch Nails izdajo album The Downward Spiral, posnetega v hiši, v kateri je družina Manson umorila pet ljudi
NAGRADNE IGRE
Traja do: 7. 3. 2021
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

24. 8. 2016
Kripl - Crypt of the Elders
samozaložba, 2016

Tako kot je pri bolj ali manj vsaki debati pravilnost lastne trditve odvisna od zornega kota zastopanja te, tako je od izbrane točke nič odvisno, ali so Kripl s Crypt of the Elders izdali svoj drugi ali že četrti studijski album. Ker sem v svojih recenzijah govoril o demo posnetkih (Adelsberg Frost in De Profundis) in prvencu Ruševine preteklosti, se bom držal lastnega štetja in Crypt of the Elders opremil s številko dva. V izogib popolni subjektivnosti pa naj lastno tezo podkrepim z dejstvom, da Kripl na svojih demo posnetkih nikoli niso uporabljali intra in outra, oba pa sta na albumih zaenkrat postala stalnica.
Ker je počrnjena slovenska različica legendarnih Obituary, ki domuje in deluje v Postojni, skupaj s komadom Tartarus kar tretjino albuma posvetila zgolj instrumentalijam, je po mojem mnenju povsem na mestu, da intra ne preskočim samodejno, temveč ga postavim v pomembnejše ospredje. Uvodni komad Crypt of the Elders vrže poslušalca v povsem nepričakovane, melodične, na akustični kitari osnovane in srednjeveško obarvane vode, od koder nas povleče instrumentalni Tartarus in nas katapultira v širne daljave vesolja, v katerih je nekoč potoval Trondr Nefas s svojim projektom Angst Skvadron. A ker gospodje iz Postojne ne poznajo heca in se po nemško držijo reka »Red mora bit!«, komad Disciplina končno postavi stvari na svoja (beri: poznana) mesta. Napuh nato odnese še zadnjo kopico šale, preden album s Pogubo preplavi d-beat štanc in poslušalec začne podzavestno migati v polka ritmih; slednji pridejo tokrat po zaslugi odlično uglašenih bass bobnov odlično do izraza. S Prisklednikom tako rekoč na koncu albuma izlijejo Kripli ves svoj bes na ploščo in po poslušalcu udarijo s tipičnim speed blackmetalskim rušilcem, ki v slogu že nekoliko zdelanega tanka sicer ne premore več vse svoje primarne rušilne moči – podobno kot gospodje, ki počasi prihajajo v leta, če se niso zdavnaj tam utrujeni usidrali.
Outro Crypt of the Elders II uvede konec kratkega potovanja. Sprva poslušalca k izhodu popeljejo enake kitarske melodije kot v intru, vendar v nadaljevanju se klasični Ulver v slogu albuma Bergtatt prelevijo v svojo današnjo moderno obliko, s čimer Kripl na izhodna vrata potrkajo s pravo dozo elektronskega eksperimentiranja in transcedentalne psihedelike. Me prav zanima, s čim bo trojica presenetila na naslednjem albumu.

SORODNE VSEBINE:
6. 7. 2015Kripl - Ruševine preteklosti / Recenzije
30. 5. 2014Kripl - De Profundis (demo) / Recenzije
2. 2. 2015Zaria - Po poti življenja / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
5. 3. 2021
Iz ropotarnice: Kvist - For kunsten maa vi evig vike
Recenzija
3. 3. 2021
Abigor - Totschläger (A Saintslayer's Songbook)
Recenzija
1. 3. 2021
Decline The Fall - Our Own Demise
Recenzija
24. 2. 2021
Soen - Imperial
Recenzija
22. 2. 2021
Endezzma - The Archer, Fjord and the Thunder
Recenzija
19. 2. 2021
Luminescence - L#I
Recenzija
18. 2. 2021
Wayfarer - A Romance with Violence
Recenzija
17. 2. 2021
Silent Obsession - Lost (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
ODPOVEDANO! Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
18. 3. 2021
STREAM: Noctiferia plays Reforma - Tribute to Laibach
Kino Šiška, Ljubljana
20. 3. 2021
ODPOVEDANO!Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
1. 4. 2021
ODPOVEDANO! Inferno Metal Festival 2021
Rockefeller, John Dee, Oslo, Norveška