Na današnji dan
1971
Rodi se Randy Blythe, vokalist zasedbe Lamb Of God
NAGRADNE IGRE
Traja do: 26. 2. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

19. 5. 2016
Lament - Invocation (demo)
Ekhidna Records, 2016

V začetku meseca je v naše uredništvo priromala nenavadna novica o prvi izdaji nove slovenske black metal zasedbe, ki sliši na ime Lament. Poleg klasičnih informacij o naslovu in datumu izdaje presenetljivo ni bilo nobenih informacij o zasedbi, kajti ta želi ostati anonimna, medtem ko poudarja, da imena tako ali tako niso pomembna. Moram priznati, da je obstoj zasedbe, zavit v tančico skrivnostnega, kljub vsemu že videnemu in slišanemu vzbudil pozitivno mero zanimanja.
Ta mera zanimanja pa se je po prvem poslušanju le še povečala, čeprav Invocation zmeraj izzveni z mešanimi občutki zaradi že slišanega. Pričujoči demo posnetek vsebuje pet skladb, od tega štiri pravoverne in intro, ki ustvarja vzdušje z uvodnimi noise elementi, srednje hitrim bobnarskim ritmom, monotonim kitarskim riffom in zloveščim hreščečim vokalom. Ustvarjeno vzdušje takoj spomni na dober stari black metal, ko je na nosilcih zvoka prevladoval garažni zvok, in v tem slogu (in ritmu) se demo tudi nadaljuje. Zasedba le redko poseže po tisti najvišji (svetlobni) hitrosti (blast beatov), temveč z bobni v skladu s Fenrizovim načelom, da ti služijo le podajanju osnovnega ritma, brzdajo konje v dobro slišnem ozadju. Zaradi tega morajo seveda kitare opraviti levji delež kreativnega dela, ki pripomore k nalezljivosti komadov, kar pa jim v dvoje več kot dobro uspe. Pohvala v tej zvezi gre kitarski solaži med Nuclear Winds, ki v mojih ušesih dodobra posnema nuklearni veter – kar koli naj bi to že bilo. S komadom Vehement se band nato v točki nalezljivosti (namerno ali nenamerno) prekleto močno približa komadu Black Fucking Murder iz hiše Sargeist. Z zadnjim komadom na ploščku, ki uvodoma prikliče vzdušje z demo posnetkov A Sorcery Written in Blood norveških Gorgoroth, pa je 22-minutni izlet po skandinavskih logih black metala zaključen in Invocation končan.

 

 

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
18. 2. 2020
Ihsahn - Telemark (EP)
Recenzija
13. 2. 2020
Karg - Traktat
Recenzija
12. 2. 2020
Leprous - Pitfalls
Recenzija
11. 2. 2020
Chains - Sonic Sabbath
Recenzija
6. 2. 2020
Alcest - Spiritual Instinct
Recenzija
5. 2. 2020
Lindemann - F & M
Recenzija
30. 1. 2020
Minenwerfer - Alpenpässe
Recenzija
17. 1. 2020
Týr - Hel
KONCERTI & FESTIVALI
21. 2. 2020
Extreme Smoke 57, Carnifliate, Kreshesh Nepitash
MKC Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka
21. 2. 2020
Anti Recesija, Đornata
Crazy Pub, Nova Gorica
21. 2. 2020
Battle of Bands: The Flipside, Hogminister, RocaRola, Los Loa, Dead Matches
Klub Jedro, Medvode
22. 2. 2020
Stige Fest III: Revenge, Nargaroth, Nocturnal, Caronte, Eurynomos, Blasphemer, Necromutilator, Necrobode, Rawness Obsolete
Campus Industry Music, Parma, Italija
22. 2. 2020
Smrt, Dark Sphere, Taste Of Plague
KMT – Klub mladih Turnišče
22. 2. 2020
Iron Median, Interceptor, Alo!Stari, Spotless Minds, Newem
Dom kulture Šešče, Šešče