RECENZIJE

28. 4. 2017
Panikk - Discarded Existence
Xtreem Music, 2017

Panikk je slovenski thrash metal band, ki je na domačih tleh dodobra poznan, njegov sloves pa sega tudi onkraj meja naše male Kokoši. Velike zasluge za to okoliščino zagotovo nosi pred štirimi leti izdan prvenec Unbearable Conditions, ki so ga kritiki in poslušalstvo dobro sprejeli. Za tem je zasedba povila še EP Pass the Time, ki je kratkočasil slušatelje med drugim tudi v obdobju, ko je skupina ostala brez enega kitarista in je bila njena prihodnost zapisana v negotovost. Toda ta se je zaenkrat zaključila z izdajo drugega celovečerca, ki sliši na ime Discarded Existence.
Z Discarded Existence ponuja četverica prvovrsten Bay Area thrash metal, ki me osebno še najbolj spominja na velikane Exodus. Slednje ime naj na tem mestu služi le kot referenca in ne kot predloga, ki so jo naši fantje želeli kopirati. Hkrati pa je glasba Američanov dovolj zgovorna, da vsak thrasher oziroma metalec takoj ve, za kakšne vrste (thrash) metala gre, ko je govora o Panikk. Zavrženi Obstoj tako v prvi vrsti pomeni neposredni thrasherski udarec na gobec, neumorno poganjanje thrash mašinerije in nizanje enega hitrega riffa za drugim. Deloma že slišanim ali morda predvidljivim riffom pa parirajo zanimive solaže in kratki vložki akustične kitare, ki razbijejo neposreden šus in tempo s pravo dozo nešminkerske melodike (primer: odličen uvod v Rotten Cells). Mestoma se celo zgodi, tako recimo med komadom Reconstruction, da bas kitara zapusti svoje mesto v sicer zmeraj dobro slišanem ozadju in pozdravi poslušalca bolj neposredno.
Kdor se je sicer na prvencu zmrdoval nad Gašperjevim vokalom, tudi tokrat ne bo preveč zadovoljen, saj je ta resnično najbolj monotona stvar na celem albumu. Toda k sreči se je band ponovno odločil, da podajanje besedil podkrepi s skupinskim petjem, kar celotnemu ploščku doda še dodatno noto razgibanja. V nasprotju z openerjem, ki poslušalca takoj uvodoma povozi s polno močjo kitar in bobnov, pa se album zaključi z mirnim instrumentalom. Tako kot pospremi avstrijski varnostnik pijanega obiskovalca po končanem koncertu prijazno do izhoda, popelje Outro poslušalca nežno do konca.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
18. 10. 2019
Rammstein - Rammstein
Recenzija
14. 10. 2019
Sacred Reich - Awakening
Recenzija
11. 10. 2019
Batushka - Hospodi
Recenzija
8. 10. 2019
Rotting Christ - Non Serviam: The Official Story of Rotting Christ (knjiga)
Recenzija
3. 10. 2019
Ellende - Lebensnehmer
Recenzija
2. 10. 2019
Vulvodynia - Mob Justice
Recenzija
1. 10. 2019
Inter Arma - Sulphur English
Recenzija
27. 9. 2019
Darkthrone - Old Star
KONCERTI & FESTIVALI
24. 10. 2019
KoD Extra: Hangar 55, Deep Down Bellow, Old Bridge Cartel
Orto Bar, Ljubljana
24. 10. 2019
Parasol Caravan, Savanah, Minus Green
Arena, Dunaj, Avstrija
25. 10. 2019
Metalsteel
Kavarna Sotočje, Medvode
25. 10. 2019
BlackBoxRed, Hoba
Mladinski center Postojna
25. 10. 2019
Deströyer 666, Dead Congregation, Nocturnal Graves, Inconcessus Lux Lucis
Orto Bar, Ljubljana
26. 10. 2019
An Evening with Bruce Dickinson
K. D. Vatroslav Lisinski, Zagreb, Hrvaška