RECENZIJE

22. 8. 2017
Satyricon - Deep Calleth upon Deep (single)
Napalm Records, 2017

Slabih šest tednov pred uradnim datumom izida svojega devetega studijskega albuma Satyricon dražijo poslušalstvo z istoimenskim singlom. Ker se naj bi komadi na ploščku zelo razlikovali med seboj, se je Satyr težko odločil, katerega izbrati kot reprezentativnega za album. No, na koncu se je le odločil, svojo odločitev pa je obrazložil takole: »The title track is the only song we’ve done with baritone and regular guitar all the way through the song. I felt it was needed for the tonal depth I was looking for and to enhance the swing of the groove in the heavier parts. It also has mellotron, cello, violin and backing vocals by classical singer Håkon Kornstad where the cello supports the baritone guitar and the mellotron, violin and the backing vocals provide air and width to the sound.«
Veliko, če ne celo vse, je povedal Satyr s svojim opisom, zato se sam ne bom več poglabljal v tej smeri, temveč bom poskušal komad umestiti v bandovo diskografijo. Za to se pričakovano ne bom rabil vračati daleč v preteklost, temveč bo že dovolj sklicevanje na predhodni album Satyricon. Komad Deep Calleth upon Deep je potrdil moja predvidevanja, da bo naslednji album iz hiše Satyricon ponovno počasnejše in tokrat mračnejše sorte. Osebno bi ga umestil v prvo polovico predhodnika, na kateri se nahajajo krajši in počasnejši komadi, se pravi tam nekje okoli komadov Tro og kraft in Nocturnal Flare. Zaradi bolezni, ki je doletela Satyrja, pa je povsem razumljiv nekoliko mračnejši pristop, kakršnega je ubral tudi Nergal s svojimi Behemoth in ki pride pri Deep Calleth upon Deep najmočneje do izraza z uporabo godal. V osredju je seveda spet zelo catchy refren, kar pa ne pomeni, da preostala rifaža po zapomljivosti kakor koli zaostaja za njim. Morda kitarski ritmi niso tako neposredni, kakršne smo vajeni od Satyricon, temveč so nekoliko manj fluidni, kar pa na dolgi rok obljublja zabavo tudi po številnih poslušanjih.
Pričakujem torej, da bo imel komad Deep Calleth upon Deep podobno vlogo kot Our World, It Rumbles Tonight pred leti. Ko bomo imeli celoten album na voljo, bo dotični komad sčasoma začel malo dolgočasiti, nakar ga bomo uspeli s ponavljajočim poslušanjem celotnega albuma umestiti v povsem drugačen kontekst. Resnično upam, da se ne motim.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
14. 9. 2018
Isengard - Traditional Doom Cult
Recenzija
7. 9. 2018
Immortal - Northern Chaos Gods
Recenzija
29. 8. 2018
Sear Bliss - Letters from the Edge
Recenzija
25. 7. 2018
Funeral Mist - Hekatomb
Recenzija
18. 7. 2018
Cavus - The New Era
Recenzija
16. 7. 2018
Marduk - Viktoria
Recenzija
13. 7. 2018
Ihsahn - Àmr
Recenzija
11. 7. 2018
Condemnatio Cristi - Dreamcrusher
KONCERTI & FESTIVALI
19. 9. 2018
Demilich, Spectral Voice, Cardiac Arrest
Spazio Ligera, Milano, Italija
22. 9. 2018
Blasphemer Fest Clagenfurth IV
Kwadrat, Celovec, Avstrija
25. 9. 2018
Spectral Voice, Hagzissa
KAPU, Linz
27. 9. 2018
Spectral Voice, Morbid Creation
Akc Medika, Zagreb, Hrvaška
27. 9. 2018
10. Metalwitch
Klub Cirkus, Ljubljana
27. 9. 2018
Hour of Penance
TrainStation SubArt, Kranj