RECENZIJE

29. 5. 2015
Shining - IX - Everyone, Everything, Everywhere, Ends
Season of Mist, 2015

Shining v deveto. Ko sem poslušal split z Enslaved, ki sliši na ime Shining on the Enslaved, sem menil takole: »Shining z omenjenima komadoma napovedujejo dober, vendar klasičen album z nič kaj prida veliko presenečenji, s ponovno všečno mešanico romantičnih in blackmetalskih elementov iz lastne diskografske zgodovine.«
O komadih Vilja & dröm in Besök från i(ho)nom, ki se nahajata tako na splitu kot aktualnem dolgometražcu, tudi v družbi ostalih najnovejših komadov nisem spremenil mnenja, medtem ko sem vesel, da so ostali trije izpadli takšni, kot so. Še prej pa še o začetku albuma, ki ni povsem tradicionalen, saj si je Niklas z Den påtvingade tvåsamheten tokrat privoščil ambientalni/instrumentalni uvod. Ta me je malo presenetil, sestavljen pa je tako rekoč iz dveh delov. Prvi del vzpostavi grozljivki podobno vzdušje, nakar po približno eni minuti zazvenijo instrumenti, ki v umirjenem tonu pripravijo podlago za prvi komad.
Drugo pesem Vilja & dröm sem že omenil, zato gremo kar dalje k drugemu presenečenju albuma, in sicer Framtidsutsikter. Komad je nekakšna mešanica tipične sodobne Shining romantike in burzumovske ambientalnosti. Z naslednjim komadom Människotankens vägglösa rum se album vrne k tradicionalnim zvokom, a ne samo v slogu predstavljenega banda, temveč tradicionalno metalsko nasploh, medtem ko v drugi polovici Niklas ponovno nastavi svoje romantično lice in skupaj z rockersko solažo privede komad do konca.
Glavno presenečenje ali glavni vrhunec albuma pa je v mojih ušesih peta pesem Inga broar kvar att bränna. In dejansko tukaj ni več moč govoriti o komadu ali štiklu – gre za pesem. Ne vem, če vam je razlika razumljiva; osebno kot pesmi pojmujem glasbena dela, ki niso usmerjena na proizvajanje ropota in agresije, temveč temeljijo na glasbenikovem čustvenem izlivu. In drugače tega komada tudi ne znam opisati. Po EP-ju Lots of Girls Gonna Get Hurt in komadu Hail Darkness Hail na albumu Redefining Darkness je to moja nova najljubša pesem tega banda. K temu zagotovo pripomore tudi kratek del na sredini, ki je odigran (menda) na liri oziroma njej podobnem instrumentu. Kar se mene tiče, bi se tukaj lahko vse končalo, čeprav tudi Besök från i(ho)nom ni slab zaključek albuma – nekaj manj kot štirideset minut, ki prehitro minejo.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
14. 10. 2019
Sacred Reich - Awakening
Recenzija
11. 10. 2019
Batushka - Hospodi
Recenzija
8. 10. 2019
Rotting Christ - Non Serviam: The Official Story of Rotting Christ (knjiga)
Recenzija
3. 10. 2019
Ellende - Lebensnehmer
Recenzija
2. 10. 2019
Vulvodynia - Mob Justice
Recenzija
1. 10. 2019
Inter Arma - Sulphur English
Recenzija
27. 9. 2019
Darkthrone - Old Star
Recenzija
26. 9. 2019
Abbath - Outstrider
KONCERTI & FESTIVALI
17. 10. 2019
KoD: Sober Assault, Moshead
Orto Bar, Ljubljana
18. 10. 2019
Black (Metallica Tribute Band)
Max Klub, Velenje
18. 10. 2019
Neuradni 3. rojstni dan Radia Bob – Šujo & Gorjanec DJ Night
Biljardna hiša Ljubljana
18. 10. 2019
Rad Bi Bil Normalen Festival
Ravne pri Cerknem
18. 10. 2019
Gutalax, Spasm, Guineapig
Orto Bar, Ljubljana
19. 10. 2019
Distoržn: Moshead, Obduction, Kholn
TrainStation SubArt, Kranj