RECENZIJE

16. 4. 2008
Trelldom - Til Minne
Regain Records, 2007

Po devetih letih je norveška black metal skupina Trelldom (z Gaahlom iz Gorgoroth na čelu) izdala svoj tretji album. Slabih štirideset minut dolga kompozicija ni nekaj prelomnega za žanr, a definitivno kaže na napredek v skupini.
Trelldom na nek način ostajajo surov norveški black metal. Tradicionalno vztrajajo na sintezi Gaahlovih vokalnih sposobnosti in enostavnih, a udarnih kitarskih riffih. V primerjavi s predhodnikoma Til Minne vsebuje (ali vsaj nakazuje na) eksperimentalne elemente, tako na ravni same strukture skladb, kot celotnega koncepta albuma. Omenjeno eksperimentalnost je možno zaznati na primeru naslovne skladbe Til minne. Ta se preko klasičnega uvodnega black metal riffa, sestavljenega iz dveh tonov, počasi sprevrača v neopisljiv kaos, le-ta pa se na samem koncu vrne v surovo materijo smešno enostavne, a učinkovite bass linije. Na takšen cikličen, sam k sebi vračajoči se način deluje celoten album, ki v nadaljevanju vsebuje pet bolj ali manj standardnih black metal skladb, ki so sicer popolnoma sprejemljive in zvenijo kot… Kot Trelldom. Kot Darkthrone s punk vplivi preden so priznali punk vplive in postali karikatura. Kot norveški black metal.
Nekaj novega pa je komad Steg, ki je nekakšna nadgradnja Sonar Dreyri iz desetletja starejšega albuma. Govora je o deset minut dolgi skladbi, ki temelji na enem samem tonu – tonu!, ne riffu – in obenem konstantnimi blast beati. Preko te konstante, ki se nahaja nekje med black metalom in noisom, udarjajo neprepoznavne kitarske in klaviaturske melodije, ki jih uho zaznava, a jih ne more definirati. In pa Gaahlov globok, skoraj pridigarski glas. Steg je psihadelična mojstrovina, ki kar kliče po potovanju vase – obdržati svoje misli docela pri glasbi je skoraj nemogoče. Album presenetljivo zaključi godalna skladba Eg Reiste i Minnet, ki pusti vtis parodije in svežine, obenem pa doda albumu svojevrsten pečat.
Til minne torej ni nič presenetljivo novega, zgolj soliden naslednik Til et annet.... Je album s trdno in neizprosno dušo, ki poslušalca poizkuša popeljati na pot...Pot vase? Verjetno.

SORODNE VSEBINE:
13. 12. 2004Behemoth - Demigod / Recenzije
7. 6. 2005Overkill - ReliXIV / Recenzije
28. 7. 2001Marduk - La Grande Danse Macabre / Recenzije
12. 2. 2003Time Requiem - Time Requiem / Recenzije
24. 9. 2008Blackwinds - Flesh Inferno / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2020
KoD: Malorshiga, Sober Assault, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
3. 10. 2020
ODPOVEDANO! Bunkerfest Acoustic version: Noctiferia, X.U.L
Letni Kino Arrigoni, Izola
7. 10. 2020
Primal Fear, Freedom Call
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
9. 10. 2020
Keep It Low Festival 2020
Feierwerk, München, Nemčija
10. 10. 2020
Deathstars
Strom, München, Nemčija