REPORTAŽE

25. 10. 2006

Korpiklaani / Zvier

Dvorana Gustaf, Maribor / 21. 10. 2006

Niti leto dni ni bilo potrebno počakati na vrnitev finskih veseljakov Korpiklaani v Maribor. Lani so do zadnjega kotička napolnili Klub MC, kapaciteta kluba je bila letos že precej premajhna, tako da je bil koncert prestavljen v sosednjo dvorano Gustaf. Ta sprejme okoli petsto obiskovalcev, z dobro štiristoglavo množico pa je bila zelo lepo napolnjena. Kljub temu, da smo bilo v zadnjem času deležni nekaj nepozabnih koncertov je bilo jasno, da bodo Korpiklaani priredili enega najbolj norih metal žurov letos pri nas. Frontman Jonne je bil čez dan sicer na »slabem glasu«, komaj kaj glasu je spravil iz sebe, a mariborska klima ga je čudežno pozdravila, že na tonski vaji mu je šlo bolje, zvečer pa tudi.
Na turneji Korpiklaani nastopajo brez redne predskupine, tako dobijo priložnost nastopa lokalne in v Mariboru so to bili Zasavci Zvier. Zelo dobra izbira, ne glede na to, da so Zvier precej bližje bandom tipa Moonsorrow in podobnim folk black metalskim skandinavskim zasedbam. Zvier so z melodičnimi, s folkom obarvanimi melodijami, ki jih kombinirajo z elementarnim black metalom ustvarili zanimivo atmosfero. Vokalist po nastopu mogoče ne izstopa tako kot pri Mortifixion, ima pa precej svojevrstne fore (»priklanjanje« itd.), s katerimi poživi nastop. Kitarista se držita še malo bolj zadržano, poleg pevca je najbolj aktiven basist, tudi že v samem (ne samo po glasbi) nastopu pa je vidno, da gre za zelo dobre glasbenike. O Zvier bomo gotovo še dosti slišali.
Korpiklaani so že pred koncertom obljubljali, da se bodo še vrnili v Maribor in zakaj se po tako odlično organiziranem in izvedenem koncertu tudi ne bi. Bandu se je skozi ves nastop samo smejalo, večkrat so poudarili, da je bila to najboljša publika na celi turneji, Jonne je stagedival, ko se je približal koncu odru, se je le stežka obranil pred fani(cami), ki so ga želeli povleči iz odra. Na koncu ni poplesavala le publika, ampak tudi že člani banda. Vzdušje je bilo fantastično in čisto na nivoju s tistim s koncerta W.A.S.P. pred dnevi, folku se je dobesedno trgalo. Drugače Jonne in Cane nastopata kot pravi hiper energični heavy metal kitarski dvojec z odličnimi pozami, Juhho in Hittavainen dajeta podlago poplesavanju s harmoniko in violino, Matson je sedel višje zgoraj za bobni in držal ritem, basist Jarkko pa je elegantno z nasmeškom postopal na svojem delu odra. Zaradi Jonnejevega načetega zdravja so v set listo uvrstili več instrumentalnih skladb kot ponavadi, tudi med njimi pa ni norija pojenjala niti malo. Enako velja za čisto svežo skladbo Let’s Drink (kako zelo primeren naslov za njihove koncerte), ki jo premierno igrajo na tej turneji. Vrhunce koncerta je skoraj nemogoče izbrati, mogoče bi vseeno izpostavil Happy Little Boozer, Hunting Song, Before The Morning Sun in pa seveda nepozabno Beer Beer. O, ja, pivo je bil tudi nepogrešljiv del sobotnega večera; ne samo pri Korpiklaani. Z Il Lea Voibmi, Korpiklaani predhodnika Shaman, se je čaga zaključila le v Gustafu, noč je bila še mlada, čas je bil za afterparty!
Set lista Korpiklaani: Journey Man, Happy Little Boozer, Korpiklaani, Spring Dance, Tulikokko, Cottages And Saunas, Pine Woods, Let’s Drink, Wooden Pints, Pellonpekko, Hunting Song, Juokse Sinä Humma, Midsummer Night, Beer Beer, Before The Morning Sun, Il Lea Voibmi.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
28. 1. 2008Korpiklaani / Novice
5. 10. 2007Korpiklaani / Novice
29. 10. 2015Full Metal Mountain / Novice
15. 5. 2007Korpiklaani / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
17. 10. 2019
KoD: Sober Assault, Moshead
Orto Bar, Ljubljana
18. 10. 2019
Black (Metallica Tribute Band)
Max Klub, Velenje
18. 10. 2019
Neuradni 3. rojstni dan Radia Bob – Šujo & Gorjanec DJ Night
Biljardna hiša Ljubljana
18. 10. 2019
Rad Bi Bil Normalen Festival
Ravne pri Cerknem
18. 10. 2019
Gutalax, Spasm, Guineapig
Orto Bar, Ljubljana
19. 10. 2019
Distoržn: Moshead, Obduction, Kholn
TrainStation SubArt, Kranj