REPORTAŽE

1. 6. 2015

Melechesh / Keep of Kalessin / Tribulation / Embryo

Chanel Zero, Metelkova, Ljubljana / 28. 5. 2015

Razpored:
18:30 blagajna
19:00 vrata
19:30 Embryo
20:15 Tribulation
21:30 Keep of Kalessin
23:00 Melechesh

Zadnji majski blackmetalski napad na slovensko publiko se je zgodil v Ljubljani, natančneje v dvorani Chanel Zero, in sicer na delovni četrtek. Časovni razpored nastopajočih je bil dokaj tesen, vse skupaj pa se je v dobro tistih, ki smo tudi v petek praznovali delovni dan, začelo ob relativno zgodnji uri. Dotična okoliščina je glavni razlog za to, da si prvih dveh bandov nisem uspel ogledati in da sem za zagotovitev vsaj delne popolnosti poročanja za pomoč zaprosil še novinarskega kolega, ki se je prav tako udeležil koncerta.
Proti pričakovanjem je bil koncert zelo dobro obiskan. V tej zvezi pa menda nisem bil presenečen samo jaz, temveč tudi organizator, saj naj bi predprodaja vstopnic potekala bolj mizerno. Slovenci smo pač znani po tem, da se za udeležbo tovrstnih dogodkov odločamo relativno pozno, kar marsikateremu organizatorju morebiti povzroča sive lase, čeprav sta Vesela dihurčka najverjetneje tega že več kot navajena, zaradi česar se po mojem v tej zvezi sploh nista obremenjevala.
Spričo slabega zapomnjenja urnika mi je uspelo v dvorano pridirjati šele sredi nastopa Švedov Tribulation, zato bo glasba italijanske skupine Embryo in kvaliteta njene izvedbe ostala neznanka, vse dokler fantje ne kanijo ponovno stopiti na naše odre. So me pa Tribulation uspeli navdušiti že s štirimi vižami, ki sem jim uspel prisostvovati. Te so izvirale z zadnjih dveh albumov The Formulas of Death in The Children of the Night, kjer je skupina predstavila svojo vizijo stapljanja death in black metala s starim gothic rockom à la Sisters of Mercy in Fields of Nephilim ter atmosferiko in psihedeliko. Kakor je nenavadna njihova glasba, takšen je bil tudi nastop. Suhljate postave v starinskih cotah in corpse paintu so vidno uživale v izvajanju svojega vampirskega rokenrola in uspele prepričati tudi skeptično publiko. Resnično močni renčeči vokali, blastanje in deathmetalska riffaža so v poslušalstvu budili energičnost in zatrto divjaštvo. Ti deli so tekoče prehajali v psihedelične solaže ter atmosferične intre in outre, ki so ustvarjali mistično vzdušje, ki nas je popeljalo v alternativni svet, kjer se pod krinko fantoma iz opere skrivajo Nosferatujevi čekani. Nastop Tribulation ter njihov »baročni« in »hipsterski« black metal je pustil dober vtis in pridobil odobravanje poslušalstva. (Gregor)
Setlista Tribulation (kolikor je je bilo slišane): …, When The Sky Is Black With Devils, Cauda Pavonis, Holy Libations.
Publika je bila med nastopom norveških Evrovizijcev številčna in dobro razpoložena. Očitno je pod črto vseeno obveljalo načelo, da »če moje mesto obišče večje ime black metal scene, koncerta pač ne smem izpustiti«. Sicer pa je bila množica pod odrom sestavljena v glavnem iz bolj ali manj znanih obrazov, tako da sem nekako prišel do zaključka, da je vsaj polovica (če ne celo več) četrtkove publike obiskala tudi glavni blackmetalski spektakel v aprilu, ki je gostil The Stone. Ker pa je razlika med glasbo Srbov in Norvežanov z leti postala vedno večja, bi si upal na podlagi lastnih izkušenj in preferenc trditi, da smo si večinoma želeli slišati kakšen starejši komad, v »najslabšem primeru« iz obdobja EP-ja Reclaim in Armade. Toda to se ni zgodilo. Obsidian C je trdno prepričan v neizpodbitno kakovost najmlajšega dela bandove diskografije, z Epistemology na čelu, zaradi česar se ni vrnil dlje v preteklost kot do albuma Kolossus. In še to samo z zadnjim komadom. Tisti časi so očitno odšli za zmeraj, kot bivši vokalist Thebon. Namesto tega pa smo prvič v živo videli Keep of Kalessin kot trio, ki mu po mojem skromnem mnenju manjka boljši vokalist, vsaj za scream vokale, in še ena kitara – prazni prostor med solažami je bil enostavno porazen, Obsidian pa na dolgi rok tudi ni zmožen intenzivno kričati. Vendar po drugi strani novejši komadi, ki na albumu zvenijo preveč mehko in imajo preveč v ospredje potisnjene te in one klaviaturske aranžmaje, v živo izpadejo dosti bolj agresivno in do določene mere posredujejo tisti pravi headbangerski občutek. Zato me sploh ni preveč začudilo, ko se je med zadnjima dvema komadoma v dvorani razvil celo manjši mosh pit, medtem ko je band z odra oddajal kar dobršno mero energije. V živo Kalessinovcev torej še ne bi povsem odpisal, vendar pa mi pojem extreme epic metal sploh ne predstavlja alfe in omege trenutne scene.
Setlista Keep of Kalessin: The Grand Design, Dark Divinity, Introspection, The Awakening, Judgement, Dragon Iconography, The Divine Land, Ascendant.
Po napovedanem polurnem premoru so nato udarile še zvezde večera, jeruzalemski Melechesh. Kot Keep of Kalessin tudi Melechesh promovirajo aktualni studijski album, ki pri njih sliši na ime Enki. Vendar je zanimivo, da se je band temu posvetil le na začetku svojega nastopa, nato pa nadaljeval s starejšim delom svoje diskografije. Tako kot ostale skupine so tudi Jeruzalemčani imeli odličen zvok, ki je dejansko predpogoj za nemoteno uživanje njihove glasbe, saj bi ob pomanjkanju visokotonskih orientalskih melodij poslušali le še en dolgočasen black/death/thrash metal band. Tako pa so bili k sreči tako Ashmedijeva kitara kot tudi vsi ostali instrumenti nadvse dobro slišni, pretihi so ostali zgolj spremljevalni vokali. Band je z zanimivim izborom komadov, med katerimi so bili sami visokooktanski rušilci, aktivno sodelujočo publiko in vidnim veseljem do nastopanja ustvaril odlično koncertno vzdušje. In če se Ashmedi ni zlagal, se bodo ponovno vrnili. Morda še v tretje s Keep of Kalessin?
Setlista Melechesh: The Pendulum Speaks, Tempest Temper Enlil Enraged, Ladders to Sumeria, Grand Gathas of Baal Sin, Genies, Sorcerers and Mesopotamian Nights, Deluge of Delusional Dreams, Multiple Truths, Triangular Tattvic Fire, Ghouls of Nineveh, Rebirth of the Nemesis: Enuma Elish Rewritten.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
KONCERTI & FESTIVALI
29. 5. 2020
STREAM: Insomnium
Keikalla.fi
30. 5. 2020
STREAM: Sonata Arctica (akustični koncert)
Semilive.fi
30. 5. 2020
STREAM: Ahab
Youtube
31. 5. 2020
KoRn, Gojira
AXA aréna NTC, Bratislava, Slovaška
5. 6. 2020
ODPOVEDANO! Petroleum Beat Festival 2020
Expano, Murska Sobota
7. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder, Duel, High Reeper
Rockhouse Bar, Salzburg, Avstrija