REPORTAŽE

17. 3. 2015

Shanti Nilaya

MC Pekarna, Maribor / 13. 3. 2015

shanti = mir; nilaya = hiša, dom
shanti + nilaya = dom miru
Shanti Nilaya = industrial/gothic rock iz Maribora

Requiem / Obidil / Shanti Nilaya (27. 3. 2004)
Koncert se je začel z veliko zamudo, saj je »obred« postavljanja odra in opreme trajal v nedogled. Ura se je premikala proti pol polnoči, ko je na oder stopil prvi band, domačini Shanti Nilaya. To je bil njihov prvi koncert in morava priznati, da je bil zelo na nivoju. V njihovem sicer zelo kratkem nastopu so nam predstavili le štiri svoje skladbe, ki se jih ne da enostavno popredalčkati. Najbližja definicija bi bila gothic rock/metal, saj njihova glasba vsebuje elemente različnih, pretežno mainstreamovskih, zvrsti. Zelo uigran nastop je bil odlična izhodiščna točka za band, na žalost pa si ga je ogledala le maloštevilna publika. Sam nastop sta spremljala dim in dobra osvetlitev banda, kot zanimivost pa lahko omenimo tudi stojalo za mikrofon, narejeno iz »kosti« v obliki križa.

Shanti Nilaya – Promo 2004
Skladbi pokažeta, da se Shanti Nilaya gibljejo v gothic/dark rocku z rahlim mainstreamovskim pridihom. Obe pesmi vodi lepo tekoč ritem, kitarski riffi so preprosti rockerski, klaviature so rahlo simfonične in baladno klavirske ob začetku in koncu obeh skladb, melodični refreni hitro postanejo domači. Globok vokal ohranja temačnejše ozračje, pri Vranu se zdi petje premonotono, medtem ko je pri Gospodarju sanj dosti bolj doživeto. Res pa je, da je Gospodar sanj skladba z več energije, dinamike, ostrejšimi, zanimivejšimi riffi, zanimivim stopnjevanjem razpoloženja in nasploh mi je boljši od obeh.

Theatres des Vampires / Shanti Nilaya (30. 1. 2006)
Shanti Nilaya so pustili močan vtis s scensko dodelanim in zelo dobro odigranim nastopom ter »dekadentnim« imageom. Slednje velja predvsem za instrumentalni del ekipe (kitarist me je s klobukom malo spominjal na mötleycrüejevskega mesečnika Micka Marsa), ki na odru deluje temačni glasbi skupine primerno. Iz tega pa je izstopal karizmatični frontman Marko, ki s svojim globokim vokalom soustvarja neko posebno atmosfero, ki jo imajo Shanti Nilaya v živo. Med eno izmed skladb pa je Marko družbo kolegov na odru zamenjal za družbo publike pod odrom, pri tem pa se je še posebej osredotočal na eno izmed obiskovalk. Odkar so izdali prvi demo, ima band že polno novega, zelo obetajočega materiala, ki nam ga je tudi predstavil, vrhunec nastopa pa sta na koncu predstavljali skladba Gospodar sanj in priredba Paradise Lost hita Say Just Words.

Shanti Nilaya (11. 10. 2014)
V zelo dobro polnem klubu/kafiču/baru se je zbralo kar lepo število rock/metal navdušencev vseh let, ki so Štajercem prišli izkazat podporo in uživat v posebnih zvokih. Z vidika števila obiskovalcev in splošnega vzdušja bi lahko rekel »v tretje gre rado«, za band pa sobotni nastop morda pomeni prebujenje iz dolgega zimskega spanja in ponovno aktivno delovanje? Vsaj na lokalno podporo bodo fantje/gospodje zmeraj lahko računali. Sicer komadov še ne poznam na pamet po imenih, a glede na že omenjeno skromno diskografijo se je glasbeno vse vrtelo okoli prvenca, ki v živo po zaslugi izstopajoče bas kitare zveni precej bolj udarno in manj baladno. Kdor ima rad malo drugačen rock, mu zagotovo priporočam Shanti Nilaya, tej misli pa se bodo zagotovo pridružili vsi obiskovalci opisanega koncerta.

Shanti Nilaya (13. 3. 2015)
Peterica »zrelih« glasbenikov se s pomočjo matrice odpravi na zadnji odrski pohod pod skupnim imenom. Servirali so:
Uvod
Shanti Nilaya
Upor
Krvavi bršljan
Vran
Vrnitev
Gospodar
Krst
Maj
Wild Child (W.A.S.P.)
Mein Herz brennt (Rammstein)
Minute
Maska
Tattoo
Shut Your Mouth

Shut Your Mouth pomeni slovo,
a kjer ni smrti, ni slovesa.
Glasba živi naprej,
v premnogih metalskih dušah,
ki utripajo šibkeje, a zaznavno.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
2. 12. 2010Shanti Nilaya / Novice
17. 6. 2014Voice of the Soul / Reportaže
4. 10. 2012Arkona / Dalriada / Darkest Era / Reportaže
21. 3. 2012Blaze Bayley / Reportaže
19. 4. 2011Bullet / Enforcer / Skullfist / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
17. 10. 2019
KoD: Sober Assault, Moshead
Orto Bar, Ljubljana
18. 10. 2019
Black (Metallica Tribute Band)
Max Klub, Velenje
18. 10. 2019
Neuradni 3. rojstni dan Radia Bob – Šujo & Gorjanec DJ Night
Biljardna hiša Ljubljana
18. 10. 2019
Rad Bi Bil Normalen Festival
Ravne pri Cerknem
18. 10. 2019
Gutalax, Spasm, Guineapig
Orto Bar, Ljubljana
19. 10. 2019
Distoržn: Moshead, Obduction, Kholn
TrainStation SubArt, Kranj