Na današnji dan
1996
Manowar izdajo svoj osmi album Louder than Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

20. 7. 2003

As I Lay Dying

Spraševal: Matija Prnaver
Odgovarjal: TIM
Kaj si predstavljate pod imenom As I Lay Dying? Če depresivne in melanholične britanske doomerje, ste zgrešili na celi črti. As I Lay Dying prihajajo iz Kalifornije in so prav prekleto živi, tudi na svojem drugem, pred kratkim izdanim albumu Frail Words Collapse. Njihov melodični death metal še zdaleč ni umirajoč, »živost« pa pokažejo tudi po drugi plati, saj so neprestano razpeti med studijem in turnejami. Kljub temu si je vokalist Tim Lambesis vzel čas tudi za Paranoid in povedal nekaj o bandu, ki ga je ustanovil, ko sta s prijateljem Evanom Whiteom (kitara) februarja 2001 spoznala bobnarja Jordana Marcino.


MATIJA:
Frail Words Collapse je izšla pred kratkim. Kaj o njej pravijo prvi odzivi?

TIM:
Odlične odzive na nove komade smo dobivali že na turneji. Tudi mp3.com je resnično pomagal promovirati dva od novih komadov. 94 Hours in Forever sta bila na metalskih lestvicah med prvimi tremi, odkar smo jih objavili.

MATIJA:
Če bi bili še enkrat na začetku snemanja Frail Words Collapse, kaj bi naredili drugače?

TIM:
Niti ne veliko. Je nekaj kitarskih harmonij, katere bi rad dodal, nekaj delov, katerim bi spremenil tempo, na splošno pa sem z rezultatom zelo zadovoljen. Komadi in toni so natanko to, kar sem imel v mislih. Z inženirjem Steveom Russellom je bilo odlično delati.

MATIJA:
Ta album je vaš prvi za Metal Blade. Kaj je drugače biti na Metal Blade v primerjavi z manjšo založbo Pluto, na kateri ste bili prej?

TIM:
Pluto je bila zelo osebna založba, tudi Metal Blade je, vendar ima Metal Blade proračun in osebje, s katerim lahko propolnoma promovira ploščo. Verjamemo, da je ta plošča za nas velik korak, torej je vredna promocije, katero vlagajo vanjo.

MATIJA:
V dveh letih ste posneli dva albuma in en split. Band, ki trdo dela, bi rekel...

TIM:
Hočemo, da se ukvarjamo le s tem, v to smo osredotočeni. Poleg snemanja treh izdaj smo bili na turnejah minimalno šest mesecev na leto. Letos bomo po vsej verjetnosti koncertirali osem ali devet mesecev.

MATIJA:
Kaj počnete trenutno? Se pripravljate na turnejo ali celo že pišete nov material?

TIM:
V mislih imamo nekaj idej za nov material, vendar se želimo osredotočiti na promoviranje albuma Frail Words Collapse. Trenutno smo na turneji po ZDA, ki poteka od 1. junija do 30. avgusta. Ta tromesečna turneja vključuje tudi veliko festivalov, tudi Hellfest, Cornerstone, Furnace Fest, Sunshine Fest, Orlando Magic Fest in Tom Fest.

MATIJA:
Lani ste imeli 70 dnevno turnejo po ZDA. Kako je bilo? Kako je bilo to mogoče za underground band, v tistem času celo brez velike založbe?

TIM:
Lansko poletje smo imeli hude finančne težave, vendar smo vedeli, da bo 70 dnevna turneja pritegnila pozornost veliko ljudi. Obneslo se je, saj ko smo prišli domov in posneli nov material, je bilo za nas veliko zanimanja s strani založb. Ker smo manjši band, smo nekajkrat imeli zelo slab obisk, vendar pa so dobri večeri odtehtali slabe, tako da smo se v bistvu imeli odlično.

MATIJA:
To poletje se vračate na turnejo. Vas morda lahko pričakujemo tudi v Evropi?

TIM:
Upamo, da pridemo v Evropo pozno pozimi ali zgodaj jeseni. Resnično se že veselim.

MATIJA:
Katere so najboljše in katere najslabše stvari, ki se jih spomniš s prejšnje turneje?

TIM:
Najslabša stvar je vedno odpovedan koncert. Imeli smo koncert, katerega je promotor odpovedal, nam pa o tem nič sporočil. Niti ga ni bilo na kraju koncerta, da bi ga trdo prijeli. Najboljše pa je bilo na Cornerstone Festivalu, kjer smo imeli presenetljiv obisk, videli smo veliko prijateljev, katere smo pogrešali.

MATIJA:
Katere glasbenike ceniš? V kakšni meri vplivajo na tvoje delo?

TIM:
Glasbeniki, katere spoštujem, prihajajo iz širokega obsega glasbenih slogov. Resnično so mi bili všeč At The Gates, všeč so mi tudi The Haunted. Spoštujem tudi Kent in nekaj ostalih ne-metal bandov, za katere mislim, da so veliki glasbeniki. Bandi vplivajo name tako, da niti ne opazim. Ko se usedem k pisanju glasbe, črpam iz tolikih stvari in nekatere od teh niso niti glasbeni vplivi. Kar se tiče besedil, mi je zelo všeč novi Shai Hulud CD.

MATIJA:
Kaj misliš, da je najbolj pomembno pri izbiri glasbenikov za band?

TIM:
Nekateri ljudje ne zdržijo na cesti. Mislijo, da so turneje odrasla oblika otroškega kampa in da v to ni vključenega nobenega težkega dela. Delovna etika je pomembna. Glasbena sposobnost je dana. Veselim se turnej, saj vem, da igram v bandu z ljudmi, s katerimi bi se sicer družil.

MATIJA:
Kaj člani As I Lay Dying počnete poleg igranja v bandu?

TIM:
Jaz hodim v šolo 3 mesece na leto, od diplome iz filozofije me ločijo še trije semestri. Uživam v metafizičnih diskusijah in filozofskih knjigah. Ostali fantje imajo tudi svoje stvari. Evan ima podjetje s svojim očetom, čeprav je zanekrat ob strani.

MATIJA:
Zadnje vprašanje prepuščam tebi. Dodaj kaj.

TIM:
Resnično se hočem zahvaliti vsem, ki ste nas podpirali zadnjih šest mesecev. Stvari so se za nas resnično dobro izšle, odkrito lahko rečem, da z veliko vidikov živim svoje sanje. Uživam v igranju glasbe, do katere čutim strast in sem s prijatelji, katere imam rad.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška