Na današnji dan
1996
Manowar izdajo svoj osmi album Louder than Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

9. 7. 2003

Brainstorm

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: TORSTEN
Brainstorm so lani na Summer Breeze festivalu končali s turnejo za njihov doslej najuspešnejši album Metus Mortis. Z njim so si izborili prostor med najboljšimi nemškimi metal bandi, čeprav ne sodijo med tipične, ampak predstavljajo vez med evropskim in ameriškim power metalom. Kmalu zatem so začeli pripravjati svoj peti album Soul Temptation, ki je izšel konec junija in z njim se bo krog fanov nedvomno povečal. Slab mesec dni pred izidom sem se o albumu pogovarjal z ustanovnim članom banda, kitaristom Torstenom Ihlenfeldom.


MATJAŽ:
Kako poteka promocija za nov album?

TORSTEN:
Zelo dobro.

MATJAŽ:
Kako občutiš ta del posla, kot nujno zlo? Mislim, da raje nastopate na odrih in snemate v studiu.

TORSTEN:
Seveda se raje ukvarjamo z igranjem, vendar je promocija del igre, brez katere ne gre. Radi bi promovirali nov album, tako da s tem nimamo problemov.

MATJAŽ:
Pred izidom vas čakata nastopa na dveh velikih festivalih. Najprej Blind Guardian Open Air, nato še Bang Your Head. Imate kakšna posebna pričakovanja glede teh dveh nastopov?

TORSTEN:
Kot prvo pričakujemo veliko zabave za celoten band. Upamo, da nas bo gledalo veliko ljudi in na obeh koncertih bomo že predstavili nekaj novih pesmi. To je idealna priložnost za promocijo novega albuma.

MATJAŽ:
Ja, za promocijo sta ta nastopa prišla kot naročena. Misliš, da s Soul Temptation lahko presežete uspeh zadnjega albuma Metus Mortis?

TORSTEN:
Upamo na to, tako mi kot založba. Mislim, da je album dovolj močan, da postane uspešnejši.

MATJAŽ:
Metus Mortis je bil odličen album, eden mojih najljubših leta 2001. Z novim albumom pa menim, da ste naredili korak naprej pri razvijanju lastnega zvoka, poleg tega se mi zdi tudi bolj zrel. Srce albuma predstavlja trilogija Trinity Of Lust. Lahko poveš kaj več o njeni vsebini?

TORSTEN:
Z vidika besedil je glavni del trilogije, da smo vključili neke vrste tragičnega junaka, ki so ga zaprli v ječo Maharadže. Njegovo dušo premami Shiva, dekle z naslovnice. Nato pride do spoznanja, da ni premamila le njegove duše ampak tudi telo in poizkuša uiti. To mu tudi uspe, ob tem pa spozna, da je svobodno le njegovo telo in da je njegova duša še vedno ujetnica boginje, ki bi rada obudila svojega očeta, temno stran te zgodbe. To je edini razlog, da smo albumu dali naslov Soul Temptation.

MATJAŽ:
Kje ste dobili inspiracijo, v knjigah ali v svoji domišljiji?

TORSTEN:
Andy veliko bere vse vrste knjig. Posebno rad ima tiste, ki prihajajo iz območja Indije in jugovzhodne Azije. Gre za fiktivno zgodbo, ki temelji na resničnih osebah. Poleg tega pa so nam tudi v glasbenem smislu vsem zelo všeč orientalske harmonije. Na prejšnjih dveh albumih smo v tem stilu vsakič naredili po eno skladbo, na novem albumu pa smo temu posvečali še več pozornosti, nekaj tudi eksperimentirali z instrumenti in podobno. Zelo so nam všeč te stvari.

MATJAŽ:
Prva pesem trilogije, Shiva's Tears, je trenutno moja najljubša. Imaš tudi ti katero, ki ti je še posebej pri srcu?

TORSTEN:
Seveda, a ne le ene. Definitivno je Shiva's Tears tudi ena mojih najljubših, v bistvu kar celotna trilogija. Nanjo smo zelo ponosni in mogoče zato nismo tako objektivni, ko govorimo o njej. Naslednja je uvodna Highs Without Lows. Te pesmi imamo najraje.

MATJAŽ:
Mislil sem, da bo Andyju bolj pri srcu To The Head, ki jo thrashersko obarvana. Andy je le thrash metal fan.

TORSTEN:
Vsi smo thrash metal fani, a vseeno v band prinašamo različne vplive. To je odlično, kajti pri pisanju pesmi tako ne pademo v neke naprej napisane vzorce. Za To The Head mislim, da je zelo tradicionalna Brainstorm skladba, precej hitra in zelo primerna za album.

MATJAŽ:
Ena od pesmi ima naslov v španščini, Nurca nos Rendimos. Kaj pomeni ta naslov?

TORSTEN:
Če prevedem v angleščino, pomeni nekaj kot nikoli se ne bomo predali. Napisali smo jo na podlagi vseh vtisov, ki smo jih dobili na turneji z Grave Digger po Španiji in tudi drugih evropsih deželah. Lani poleti smo igrali tudi na Rock Machina festivalu in na ta festival nas veže veliko lepih spomninov. Zato smo se odločili, da pesmi damo naslov v španskem jeziku.

MATJAŽ:
Naslov zadnjega albuma Metus Mortis je bil v latinskem jeziku.

TORSTEN:
Za prejšnji album smo iskali naslov, ki bi se v najboljši meri ujemal z besedili in padlim angelom na naslovnici. Večina pesmi govori o smrti in strahu pred smrtjo, a v pozitivnem pomenu na koncu. Vendar mi nismo death metal band. Zato nismo želeli albumu dati naslov Death Fear ali kaj podobnega. Pri iskanju naslova smo si pomagali z internetom in starimi šolskimi knjigami in našli Metus Mortis, kar pomeni strah pred smrtjo.

MATJAŽ:
Zgleda, da se zanimate za tuje jezike.

TORSTEN:
Smo zelo multikulturen band in tuji jeziki nas izredno zanimajo. Nekateri od nas smo se v šoli učili angleščino in francoščino, nekateri tudi latinščino. Eden od nas je poročen z Italijanko, tako da nam tuji jeziki res ne predstavljajo nobenega problema.

MATJAŽ:
Kaj pa Milan Loncaric. Kot vem je po narodnosti Hrvat.

TORSTEN:
Tako je, njegove korenine so iz Hrvaške.

MATJAŽ:
A živi v Nemčiji in je bil tam tudi rojen?

TORSTEN:
Da.

MATJAŽ:
Hrvaško najbrž obvlada. Mogoče znaš ti kaj povedati v hrvaškem jeziku?

TORSTEN:
Milan govori hrvaško, ja. Jaz znam »lijepo« (le predvidevam, da je rekel to besedo; izrekel jo je zelo hitro in trdo, tako da ga nisem najbolje razumel, op.av.).

MATJAŽ:
Na limited edition verziji albuma bo nekaj presenečenj. Povej nekaj več o tem, kaj lahko pričakujemo?

TORSTEN:
Kot prvo bi povedal, da bo na limited edition verziji bonus skladba, priredba skladbe Amarillo, stare pesmi, ki jo je v originalu pel Tony Christy in mislim, da smo jo slišali na radiu. V bistvu jo je slišal Andy in predlagal, da jo priredimo. Ne gre za novo pesem in mislim, da jo bodo vsi spoznali takoj, ko jo bodo slišali.

MATJAŽ:
Vsaj po naslovu moram reči, da mi pesem ni znana.

TORSTEN:
Izvira s konca šestdesetih ali začetka sedemdesetih, mislim, da ti bo takoj znana, ko jo boš slišal. Naslednja posebna stvar limited edition verzije je bonus DVD, ki je bil posnet na Summer Breeze Festivalu. To je bil zadnji nastop na Metus Mortis turneji, posnet je bil s petimi kamerami v 5.1 digital surround sistemu. To je 45 minut Brainstorm v živo. Poleg tega bo na njem še videospot za Highs Without Lows.

MATJAŽ:
Snemate torej še videospot?

TORSTEN:
Ne, je že posnet. Vendar moramo dobiti še dovoljenje, da ga lahko objavimo. Pri nas obstaja neka organizacija, ki pregleduje vsebino videospotov in potem izdaja dovoljenja za objavo videa na nosilcu zvoka in slike. Na CDjih in DVDjih se označi, da je spot primeren za starejše od 12 let na primer. Aprila je v Nemčiji začel veljati zakon, ki določa, da mora vsak posneti videospot biti poslan tej organizaciji v pregled, kjer nato dobiš dovoljenje. Mislim, da ga bomo dobili in upam, da bomo imeli še dovolj časa, da ga spravimo na DVD. Zagotovo pa bo na njem koncert v živo.

MATJAŽ:
Na zadnjih turnejah ste igrali z velikimi bandi kot so Iced Earth, Grave Digger, Saxon. Ste se od njih poizkušali kaj naučiti?

TORSTEN:
Seveda smo se veliko naučili, gre za bande, ki imajo za sabo dolgo in uspešno kariero in so vsi po vrsti pravi profesionalci. Bilo nam je v veliko čast igrati z njimi na turneji in vseskozi smo lahko opazovali, kaj in kako delajo ter se učili od njih.

MATJAŽ:
Kako pa so se kaj obnašali do vas?

TORSTEN:
Večinoma so bili zelo kul in prijazni. Tako tudi mora biti, saj smo vsi v istem poslu.

MATJAŽ:
Tudi Brainstorm ni ravno nov band. Začeli ste leta 1989. Kot originalni član lahko poveš kaj o vaši zgodovini, ni bilo ravno lahko, da ste prišli do uspehov, ki jih imate sedaj?

TORSTEN:
Tako je. A če z današnjimi izkušnjami in znanjem gledam nazaj lahko rečem, da sem zadovoljen, da smo uspeli na tak način. Prvih sedem let smo igrali v vsakem najmanjšem možnem klubu, imeli pa smo celo priložnost igrati pred Rage in Exciter. Izdali smo štiri demo posnetke in čeprav smo dobivali ponudbe od posameznih založb, pogodbe nismo podpisali, ker smo bili mnenja, da niso bile primerne. Tako smo čakali do konca leta 1996, ko smo prvič podpisali pogodbo s katero od založb. Če sedaj gledam nazaj vidim, da smo se pravilno odločili.

MATJAŽ:
Glede na svoje izkušnje bi lahko mlajšim bandom, ki začenjajo z igranjem, dal kak uporaben nasvet.

TORSTEN:
Vzemite si čas, ne zaganjajte se preveč. Do vrha je dolga pot in tako je tudi edino prav. Mi igramo skupaj že skoraj 15 let, izdajamo peti album in še nismo razpadli. Zelo je pomembno, da rastete skupaj kot band in da ste dobri prijatelji. In to v Brainstorm tudi smo. En drugega poznamo že več kot pol življenja in to je res kul, kajti vsak za vsakega ve, kaj mu je všeč in kaj ne, kar nam je veliko pomoč v času, ko so stvari nekoliko težje.

MATJAŽ:
Ja, dobro pri Brainstorm se mi zdi, da je zasedba skoraj nespremenjena že več kot deset let. V tem času so se menjavali le pevci. Katere bi izpostavil kot prelomne dogodke v vaši karieri?

TORSTEN:
Več jih je. Prvi je bila izdaja našega prvega albuma, s katerim smo postali poznani v javnosti in dobili možnost igrati na turneji. Naslednji dogodek je izdaja drugega albuma, na katerem smo delali skupaj s Charliejem Bauernfeindom in Dirkom Schlächterjem, dvema izkušenima človekoma. Od njiju smo se naučili veliko, kako se dela nasploh in kako mora band kot celota delovati v studiu. Naslednja pomembna stvar je bila definitivno sprememba založbe in podpis z Metal Blade, kjer smo še vedno in z njihovim delom smo zelo zadovoljni. Skupaj z novo založbo smo dobili tudi novega pevca, Andyja, kar je bilo zelo pomembno tako za band kot njega samega.

MATJAŽ:
Preden je prišel Andy je pri vas pel Henne Basse iz Metalium. Zakaj je sploh odšel?

TORSTEN:
Mogoče bi bilo bolje, če bi vprašal njega. Ne vem, že pred tem smo vedeli, da se nekaj pripravlja v zvezi z Metalium, to ni bila nikakršna skrivnost. O tem smo se pogovarjali z njim in nobenega problema ne bi bilo, če bi pel z nami in pri projektu Metalium; mislim, da je bilo originalno to mišljeno le kot projekt. To se je spremenilo in dejstvo, da živi daleč stran od nas, prihaja namreč iz Hamburga, mi pa živimo med Stuttgartom ij Münchenom, je bilo za njega velik problem. Poleg tega samo z glasbo ni zaslužil dovolj za normalno življenje.

MATJAŽ:
Kako daleč misliš, da lahko greste z Brainstorm?

TORSTEN:
To je dobro vprašanje. Želimo iti daleč, kolikor se bo le dalo, a to ni odvisno samo od nas, v glavnem tudi od… Odvisno, kakšna bo naša glasba čez pet, deset let. Kot band nimamo namena prenehati, tudi če stvari ne bodo več potekale tako dobro. Vendar kakor stvari trenutno potekajo mislim, da lahko dosežemo kar želimo, na vsak način pa želimo ostati v trenutni zasedbi.

MATJAŽ:
Želim vam, da pridete daleč, kolikor lahko in kolikor si želite. Za konec povej še kaj za fane.

TORSTEN:
Upam, da bo fanom album všeč tako kot je nam. Vložili smo vsak trenutek, da bi naredili čim boljši album. Imamo zelo posebno limited edition verzijo novega albuma, ki ima posebno vrednost in zelo smo ponosni, da nam je založba vse to omogočila. Močno upam, da se vidimo na turneji.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška