INTERVJUJI

3. 7. 2003

The Black Dahlia Murder

Spraševal: Matija Prnaver
Odgovarjal: TREVOR
V death metal prihajajo novi in novi bandi, tudi taki, ki se ne držijo določene šole death metala, ampak skušajo v svojo glasbo vnesti najboljše kar se da najti med New Yorkom in Göteborgom. Mednje sodijo tudi The Black Dahlia Murder, detroitski metalci, ki po miniju A Cold-Blooded Epitaph napadajo death metal sceno pod zastavo Metal Bladea, s prvim albumom Unhallowed. Kako zgleda pogled na death metal s strani uveljavljajočega se ameriškega death metal banda, izveste iz moje radovednosti, katere žrtev je bil tokrat Trevor Strnad, ki pri The Black Dahlia Murder muči svoje glasilke.


MATIJA:
The Black Dahlia Murder je zanimivo in morda nekoliko nenavadno ime. Kakšno je njegovo ozadje?

TREVOR:
Ime je po razvpitem umoru Elizabeth Short. Pričanja in okoliščine umora so zelo zanimive... tako kot tudi umor sam. Kar pa se tiče njegove vloge pri bandu, je to zgolj ime kot vsako drugo.

MATIJA:
Album Unhallowed bo kmalu izšel. Zadovoljen s končnim rezultatom?

TREVOR:
Z enega stališča lahko rečem, da je to seveda naš najboljši izdelek doslej in zelo presega naš EP, izdan na Lovelost Records. Kot član banda pa bom rekel, da nismo popolnoma zadovoljni z rezultatom. To je razlog, da ostanemo v gibanju. Naučili smo se, česa v prihodnosti ne smemo spet ponoviti in zaradi tega smo boljši band.

MATIJA:
Pa bi spremenil kaj na albumu, če bi imel možnost?

TREVOR:
Nekaj majhnih stvari, kar se tiče vokala. Kar se tiče miksa, smo opazili nekaj stvari, s katerimi nismo zadovoljni.

MATIJA:
Kako bi opisal glasbo The Black Dahlia Murder nekomu, ki je še ne pozna?

TREVOR:
Hiter, melodični death metal s švedskimi vplivi in nekaj brutalnimi ameriškimi nagnenji.

MATIJA:
Razen pričakovanja izdaje albuma, kaj se trenutno dogaja v bandu?

TREVOR:
Album sem danes dobil domov in sem popolnoma razburjen. V nekaj dneh odidemo na turnejo z The Red Chord, Premonitions Of War in Deadwater Drawning.

MATIJA:
Reciva nekaj o obdobju, ko ste začeli z bandom. Kakšna so bila takrat tvoja pričakovanja?

TREVOR:
Nisem imel pojma, da bomo band pripeljali do te stopnje. Začeli smo igrati, ker imamo radi metal, smo metal fani. Hoteli smo napisati dobre komade in igrati pred ljudmi.

MATIJA:
Odigrali ste koncert z Blind Guardian in Symphony X. Kako se je obnesel koncert dveh tako različnih glasbenih slogov?

TREVOR:
Dobili smo kar nekaj komplimentov tisti večer, vendar pa tudi mislim, da smo veliko ljudem presedali. Niso nas izžvižgali, glede tega sem še sedaj presenečen.

MATIJA:
Na nekaterih slikah sem videl, da imate nekakšen corpsepaint. Kaj želite ljudem s tem povedati?

TREVOR:
Corpsepaint smo imeli za halloween, kot kostum. Navadno nimamo nikoli corpsepaintov, spoštujem pa le nekaj bandov, ki corpsepaint jemljejo resno. Na slikah lahko tudi vidiš, da imam nekakšen meč. To ni tako mračnjaško.

MATIJA:
Kaj poslušaš v svojem prostem času? Najljubši bandi?

TREVOR:
Veliko poslušam novo ploščo Deftones, pa tudi veliko Kreator. Nekaj je na tej Deftones plošči – povzroči, da hočem živeti pod mostom in intravenozno uživati droge. Zgleda, da nisem »metal« in »cool«, ker cel dan poslušam druge stvari kot so Devourment, vendar je raznolikost začimba življenja. Včeraj sem končno našel starejše Thy Dreams plošče, nad tem sem zelo navdušen. Zadnje čase sem veliko poslušal tudi Severed Savior, Necrophagist, Theory In Practice, in veliko Pantere v kombiju. V The Black Murder Dahlia našo Pantero jemljemo zelo resno.

MATIJA:
Do katere mere misliš, da glasba, ki jo poslušate, vpliva na vaš lastni material?

TREVOR:
Rekel bi, da ima na nas 100% vpliv. Učimo se od ostalih bandov, skušamo kombinirati sloge naših najljubših bandov. Carcass, At The Gates, Dissection, Darkane in Arch Enemy so kar očitni vplivi, prav tako pa tudi Monstrosity, Morbid Angel, Malevolent Creation in Death igrajo veliko vlogo.

MATIJA:
Se torej, kadar pišete komade, prepustite toku vplivov ali se skušate zavestno izogniti nečemu »v slogu« določenega banda?

TREVOR:
Vseeno nam je, če zvenimo kot ostali bandi, saj vemo, da imamo konec koncev svoj lasten zvok. Lahko naštejem milijon delov naših komadov, za katere mislim, da zvenijo kot pri ostalih bandih in to mi je popolnoma všeč. Radi izkažemo spoštovanje velikim. Ne ustvarjamo popolnoma nove zvrsti glasbe ali česarkoli, skušamo igrati tisto, kar radi slišimo.

MATIJA:
Kako pa kaj scena v tvoji državi? Katere bande metalci trenutno najraje poslušajo na tvoji strani sveta?

TREVOR:
Oh, ne delaj se, da ne veš kateri bandi prihajajo iz severne Amerike... Imamo same velike: Morbid Angel, Deeds Of Flesh, Disgorge, Hate Eternal, Devourment, Suffocation (hvala bogu, da so se vrnili)... Lahko bi našteval v nedogled.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
28. 4. 2024
Nanowar of Steel
Rockhouse, Salzburg, Avstrija
28. 4. 2024
Marduk, Origin, Doodswens
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
28. 4. 2024
Bongzilla, Kadabra, Bongorodica
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana