Na današnji dan
1984
Mötley Crüe predstavijo single Too Young to Fall in Love
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

25. 1. 2005

Kreator

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: MILLE
Nemške thrash metal legende Kreator se vračajo v Ljubljano in to le slab mesec po izidu odličnega novega albuma Enemy Of God. Z njim niso le pokazali, kdo je vladar evropske thrash metal scene, ampak so vrgli rokavico tudi bandom onstran luže, ki se bodo morali zelo potruditi, da bodo z novimi izdelki dosegli njegovo raven. Razumljivo je zelo dobro razpoloženje ob najinem pogovoru kazal Kreator šef Mille Petrozza.


MATJAŽ:
Pozdravljen Mille, kako si?

MILLE:
Zelo v redu hvala.

MATJAŽ:
Zaradi reakcij na Enemy Of God?

MILLE:
He, he, yeah. Vsem, ki so ga do sedaj slišali, je zelo všeč. Mislim, da sem lahko zadovoljen.

MATJAŽ:
Tudi meni je album odličen, že sedaj eden vaših najboljših.

MILLE:
Kul, he, he.

MATJAŽ:
Ste bili pri pisanju tega albuma kaj pod pritiskom zaradi velikega uspeha in odličnega odziva na Violent Revolution?

MILLE:
Mislim, da je bila fanom zelo všeč smer, ki smo jo razvili na Violent Revolution. Tudi nam je bila, bili smo mnenja, da bo ta smer prava kombinacija za nas, ki nam bo še vedno dovolila dovolj prostora za eksperimentiranje, biti Kreator in pisati heavy in brutalno glasbo. Zame osebno je Enemy Of God kombinacija najboljših Kreator trenutkov. In seveda, s tem albumom nismo hoteli »zajebati«, z Violent Revolution smo si standarde postavili zelo visoko in seveda nismo želeli izdati albuma, ki bi bil slabši od Violent Revolution.

MATJAŽ:
Verjetno si pri tem kaj poslušal vaše stare albume, recimo Extreme Aggresion, Terrible Certainty?

MILLE:
Ja, to lahko tudi slišiš. Poslušali smo veliko različnih zadev. Sam sem zaradi kitarskih harmonij poslušal stare Judas Priest in Iron Maiden albume, pa tudi live ploščo in DVD, ki smo ju izdali. Z našim materialom sem bil zelo zaposlen in definitivno ima Enemy Of God opraviti s tem.

MATJAŽ:
Kako so bili ostali trije vpleteni v ustvarjanje albuma?

MILLE:
Zelo. Brez njih album ne bi zvenel kot zveni. Sami mu je dal svoj pečat, kot tudi Ventor in Speesy, vsi so veliko prispevali k Enemy Of God.

MATJAŽ:
Kako pa s Samijem sodelujeta pri kitarskih delih, harmonijah, solažah?

MILLE:
V osnovi se dogovoriva, ne gre za to, da bi mu jaz povedal, kaj naj igra. Sami je na albumu odigral približno 60% vseh solaž, jaz 40%, sam igram bolj hitre stvari, on bolj emocionalne. Povem mu, da naj igra tisto, kar mu najbolj paše in pravzaprav vedno odigra najboljše možne stvari. Kaj dosti mu ni treba govoriti.

MATJAŽ:
Je pa Sami pri Kreator vedno v ozadju, zgleda bolj sramežljiv kot ostali.

MILLE:
Mislim, da se je v zadnjem času zelo izboljšal, na začetku je bil veliko slabši. Postal je veliko bolj odprt do občinstva, potreboval je nekaj časa, da se je ogrel. Ni več nov obraz pri Kreator, bolj v ozadju pa se še vseeno drži. Mislim, da je pomemben člen banda na odru, a na drug način kot Ventor, Speesy ali jaz, ima drugačen karakter in to je odlična stvar pri Kreator. Nismo štirje enaki ljudje, ampak štirje različni.

MATJAŽ:
Kako pa bi to zasedbo primerjal z vašimi prejšnjimi?

MILLE:
Rekel bi, da je to naša najboljša postava, vendar ne moreš kar tako primerjati postav med seboj. Ko so bili v bandu drugi ljudje, sem mislil, da je to najboljša Kreator postava. Po mojem mnenju pa je to sigurno najbolj harmonična postava do sedaj.

MATJAŽ:
Kaj te je najbolj inspiriralo pri pisanju besedil. Tem verjetno tokrat ni bilo težko najti?

MILLE:
V osnovi vojna in nasilje. Od 11. septembra se je svet obrnil naokoli in tokrat mi res ni bilo potrebno iskati besedila, praktično so bila povsod, he, he. Cel album ne govori o džihadu, pet, šest pesmi pa gotovo, World Anarchy, Impossible Brutality, Enemy Of God, The Ancient Plague. Vse te pesmi se ukvarjajo s to temo, sam naslov albuma pa govori o tem, da obe strani ena za drugo govorita, da sta sovražnika, sovražnika boga in da moraš svojo državo oziroma religijo zaščititi pred sovražnikom. Situacija, v kateri se nahajamo sedaj, je naravnost smešna, z vsemi temi verskimi vojnami. To je zelo slabo, če mene vprašaš. Kot sem že dejal, besedil res ni bilo težko najti.

MATJAŽ:
V sebi pa tokrat nisi iskal navdiha, vse si našel zunaj?

MILLE:
Na albumu je definitivno nekaj pesmi, ki so zelo osebne. Recimo Voices Of The Dead, ki govori o tem, da v sanjah vidiš mrtve ljudi in se z njimi pogovarjaš. Potem Murder Fantasies govori o tem, da si tako jezen, da bi najraje ubil nekoga, da imaš neke vrste morilske fantazije. Seveda je pri besedilih vedno prisoten oseben pogled na vso zadevo, vendar mi je zelo težko razlagati vse najmanjše podrobnosti, kajti želim si, da bi si vsak poslušalec ustvaril svojo lastno sliko o tem.

MATJAŽ:
Moraš mogoče biti v posebnem razpoloženju, ko pišeš besedila?

MILLE:
Seveda, besedila ne pridejo kar sama od sebe. Včasih napišeš kakšno besedilo, ki je totalno zanič. Potem pa ga naslednji dan obdelaš, izboljšaš, včasih pa besedila kar padajo ven iz tebe. Kar tako, bum, in imaš besedilo. To je idealno. A je zelo različno, Impossible Brutality je bilo zelo lahko napisati, kajti želel sem, da so besede zelo nazorne in intenzivne in odlično se mi je izšlo. Po drugi strani pa sem se z One Evil Comes – A Million Follow mučil celo večnost, he, he.

MATJAŽ:
Kako pa je bilo z inspiracijo na podlagi literature, si kaj prebiral knjige?

MILLE:
Ja, vseskozi berem knjige. Tokrat sem veliko bral poezijo, staro poezijo, kot na primer Williama Blakea in podobne zadeve. Seveda veliko klasične literature, nekaj novejše nemške. Vedno berem neko knjigo.

MATJAŽ:
Februarja se odpravljate na evropsko turnejo z Dark Tranquillity, Ektomorf in Hatesphere, s tremi bandi, s katerimi še niste igrali.

MILLE:
Tako je.

MATJAŽ:
Se že veseliš turneje?

MILLE:
Mislim, da bo zelo dobro, kajti ti trije bandi so čisto drugačni od Kreator, a še vedno so zelo heavy, vsak na svoj način. Med nami je veliko raznovrstnosti, kdor bo prišel na koncert, bo videl različne oblike udarnosti. Ektomorf so čisto drugačni od Hatesphere, tako kot tudi Dark Tranquillity, sami različni bandi. To je kul.

MATJAŽ:
Torej je pomembno, da ima headliner na turneji zraven bande različnih zvrsti?

MILLE:
Odvisno. Tokrat so zraven sami zelo heavy bandi, intenzivni, trdi, brutalni, a vsak na svoj način. Mislim, da si naši fani zraven Kreator želijo videti heavy bande, raje kot recimo… saj veš.

MATJAŽ:
Melodične?

MILLE:
Ja, najbolj melodičen band bodo tokrat definitivno Dark Tranquillity.

MATJAŽ:
A če bi šli na turnejo s kakšnim melodičnim power metal bandom, potem ne bi šlo?

MILLE:
Hm, kaj pa vem, odvisno. Če bi nam bil band všeč, potem bi šli na turnejo z njim. Mislim pa, da tokratna zasedba bolj sodi k Kreator.

MATJAŽ:
Poglejva malo na trenutno dogajanje na thrash metal sceni. Ti je všeč kateri izmed mlajših thrash bandov?

MILLE:
Ja, Hatesphere in Ektomorf, he, he, he. Še veliko drugih je, bandi mi vseskozi pošiljajo svoje posnetke in zadnje čase prihaja nekaj zelo kvalitetnih zadev.

MATJAŽ:
Nemški thrash revival pred leti je torej pomagal thrash metal sceni?

MILLE:
Ne vem, težko bi rekel, ker temu dogajanju ne sledim najbolje. Moja naloga je, da pišem glasbo in če ta potem inspirira mlajše bande, potem je super.

MATJAŽ:
Pred kratkim si gostoval v otroški TV oddaji na postaji Kika. Lahko poveš kaj več o tem?

MILLE:
Bilo je zelo zabavno, otroci so bili zelo kul, odlično smo se ujeli, veliko stvari jih je zanimalo. Samo trideset minut sem imel na razpolago, da jim povem, o čem se gre pri heavy metalu, he, he. Bilo je zanimivo, na televiziji so pripravili nek program, seveda so otrokom vrteli bande kot Bon Jovi. Dejali so, da je to mehka verzija heavy metala in da bandi kot Motörhead predstavljajo trdo verzijo metala in podobno. Program je bil namenjen otrokom, to ni bila nekakšna zgodovinska lekcija metala. Za ljudi, ki poslušajo metal, to ni bilo zanimivo, za otroke pa je definitvno bilo.

MATJAŽ:
In kako so otroci gledali nate, kako so te sprejeli?

MILLE:
Zame kot osebo so se zelo zanimali.

MATJAŽ:
Mogoče smo s to oddajo dobili nekaj novega heavy metal podmladka?

MILLE:
Upajmo he, he, novo generacijo metalcev, he, he.

MATJAŽ:
Ob približno istem času se je zgodila težko predstavljiva tragedija, ko je bil Dimeag Darrel ubit na odru. Tvoj komentar k temu.

MILLE:
Tu ni kaj dosti za povedati, to je grozljivo. Ne vem, kaj naj rečem o tem kretenu, ki je prišel na oder in ubil Dimebaga. To je neverjetno, ko sem slišal, nisem mogel verjeti.

MATJAŽ:
Je mogoče tebe na odru že kdaj bilo strah, da bi se ti tam lahko kaj pripetilo?

MILLE:
Včasih, ko razmišljaš o teh stvareh, te je lahko strah. Seveda si včasih misliš, kaj če…? Kaj če se to in to zgodi, na odru si vsem na dosegu, kdorkoli te lahko napade. Si na odru, igraš svojo glasbo in si precej nemočen, če se nekdo odloči, da ti bo kaj naredil. Človek, ki je ustrelil Dimebaga ni bil predstavnik celotne metal scene. Metalci so ponavadi zelo miroljubni, to je bil nek prekleti kreten. Da pa bi se kaj takega zgodilo, si res nisem mogel predstavljati. Seveda ko si na odru, bi se to lahko zgodilo, do sedaj se ni še nikoli, zadnjič se je prvič. To je nekaj, kar ne moreš verjeti.

MATJAŽ:
Misliš, da bo ta dogodek imel kakšne posledice kar se tiče varnosti, varovanja na koncertih?

MILLE:
Upajmo, na koncertih bi definitivno moralo biti bolj poskrbljeno za varnost. Nihče ne bi smel na koncert prinesti orožja, naj si gre za nože, pištole, karkoli. To bi se moralo preprečiti.

MATJAŽ:
Si do sedaj že imel kaj slabih izkušenj s fani?

MILLE:
Nikoli, nikoli. Na naših koncertih je bilo nekaj pretepov skinheadov, to so bile male stvari, nikoli kaj velikega. Vsi upamo, da se kaj takega ne bo zgodilo nikoli več.

MATJAŽ:
Če se vrneva nazaj k Kreator. Ali je v vaši diskografiji kak album, s katerim danes nisi več zadovoljen?

MILLE:
Nekaj albumov je, na katerih nisem preveč zadovoljen z zvokom. Sem pa zadovoljen z vso glasbo. Nekaj albumov je, ki so boljši in nekaj, ki so malo manj dobri. Nemogoče je izdati enajst albumov, ki bi bili enake kvalitete.

MATJAŽ:
Si mogoča kdaj kar tako zavrtiš svoje albume?

MILLE:
Kar tako? Ne.

MATJAŽ:
Nedolgo nazaj so imeli vaši kolegi Sodom neke vrste reunion, srečanje, na katerem so se zbrali vsi sedanji in bivši Sodom člani. Je mogoče kaj podobnega možno tudi pri Kreator?

MILLE:
Ne, za kaj takega ni nobene potrebe, he, he, he. Zakaj le? He, he, ne,

MATJAŽ:
Že kaj razmišljaš o turneji, o set listi?

MILLE:
Ja, že razmišljam, katere pesmi bomo uvrstili v spored. Želimo igrati vsaj uro in pol in potem še dodatek. Mogoče celo dve uri vse skupaj. Igrali bomo veliko pesmi in nihče ne bo razočaran. Želimo igrati tudi nekaj nenavadnih pesmi, ki jih že dolgo nismo igrali. Seveda tudi nekaj novih pesmi, klasik pa tudi ne bomo izpustili.

MATJAŽ:
Turneja je kar dolga, se tudi fizično kaj pripravljaš na njo?

MILLE:
Ja, seveda. Moram priti v kondicijo, he, he.

MATJAŽ:
Kako se tvoje današnje delo razlikuje od pristopa v preteklosti? Je danes vse na bolj profesionalni ravni?

MILLE:
Definitivno, danes smo veliko bolj izkušeni. Ko smo bili mlajši, je bila naša edina skrb, kje dobiti droge, dekleta, kje je kakšna zabava. Ne da bi sedaj bili starejši, vendar to niso več najpomembnejše stvari. Sedaj imamo druge prioritete. Bolj nas skrbi, da bomo odigrali dober koncert, da bomo vse izpeljali, tako kot je treba.

MATJAŽ:
Mislim, da si nekoč rekel, da ste prve albume posneli v alkoholiziranem stanju.

MILLE:
No, ravno posneli jih nismo pijani, definitivno pa smo takrat v studijih imeli ogromno zabav, he, he.

MATJAŽ:
Ponovno prihajate v Slovenijo.

MILLE:
Tako je in zelo nas veseli. Spominjam se vseh koncertov, ki smo jih že igrali pri vas. Vsi so bili dobri, z izjemo prvega leta 1986. Verjetno nas takrat nisi gledal, bil pa je to zelo slab nastop. Vse to je že pozabljeno, vsi ostali koncerti so bili dobri.

MATJAŽ:
Pa povabi vse še na novega.

MILLE:
Februarja prihajamo v Slovenijo, upam, da se vsi vidimo na koncertu.
SORODNE VSEBINE:
17. 1. 2005Kreator - Enemy Of God / Recenzije
8. 7. 2004Kreator / Novice
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška
3. 5. 2024
Angel’s Ex, Defy
Orto Bar, Ljubljana