Na današnji dan
1988
Poison izdajo legendarni album Open Up And Say... Ahh!
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
17. 1. 2024

Organizator festivala Tresk sporoča:

»Petnajsta edicija Festivala Tresk spet razpisuje natečaje, ki nagrajujejo presežne oblikovalske novosti na področju glasbe in glasbenega založništva. Alternativna glasbena produkcija v Sloveniji iz leta v leto cveti in kontinuirano ponuja pestro paleto svežih glasbenih izdelkov, pa tudi koncertov in različnih glasbenih dogodkov. Kot takšna si zasluži širšo prepoznavnost in zato Tresk s svojimi vizualnimi natečaji že 15 let skrbi za osvetljevanje pomembnosti neodvisnega založništva in vsega, kar to zajema. Ena od posebnosti Festivala Tresk je tudi v tem, da edini v Sloveniji podeljujemo nagrado za najboljše domače videospote, ker prepoznavamo ustvarjalnost in trud umetnikov na tem področju in jim želimo dati več zasluženega prostora za predstavljanje svojih del širši publiki.

Tako si je Festival Tresk tudi letos kot cilj zastavil iskanje in promocijo bogate slovenske glasbene umetnosti. Tokrat izjemoma namesto štirih predstavljamo tri kategorije, v katerih umetniki lahko tekmujejo. Festival bo letos podeljeval nagrade za naslednje kategorije: za najboljši videospot (prijava), najboljšo podobo albuma (prijava) in najboljši glasbeni plakat (prijava), ki jo soorganizira TAM-TAM Inštitut. Kljub manjši spremembi tudi v letošnji ediciji pričakujemo velik odziv ustvarjalcev in raznovrsten nabor inovativnih in kakovostnih del, ki bodo Tresku omogočila nadaljevanje misije spodbujanja domače alternativne glasbene produkcije in vseh njenih odtenkov.

Prijave na vizualne natečaje so odprte do 15. februarja 2024! Več o vizualnih natečajih Tresk #15 najdete na spletni strani tresk.si.«

Avtor oblikovanja je Jan Virant.

10. 7. 2023

Organizatorji Brutal Janez Festa 2023 sporočajo:

»Z malo zamude - zaradi dveh odpovedi - sporočamo, da so na voljo enodnevne vstopnice in festivalske vstopnice po novi predprodajni ceni. Enodnevne vstopnice so do enega dneva pred začetkom festivala na voljo po ceni 22 EUR, festivalske vstopnice pa po ceni 38 EUR.

Za lažjo odločitev o nakupu te ali one karte sledi razpored nastopajočih bandov po dnevih.

V petek, 1. septembra, bodo nastopili: Fleshless, Cvinger, Darkfall, Ater Era, Terminal Disease in Armada.

V soboto, 2. septembra, bodo nastopili: The Stone, Dekadent, Vulvathrone, Armaroth, Šakal in Decatholicize.
«

Nakup vstopnic je možen preko spletne trgovine On Parole.

22. 6. 2023

Iz tabora Dethklok prihaja kopica novosti. 22. avgusta bo izšel njihov nov album Dethalbum IV, na taisti dan bo izšel tudi film Metalocalypse: Army Of The Doomstar, medtem ko lahko že zdaj na YouTubu prisluhnete njihovemu novemu singlu Aortic Desecration.

Avtorica: Tina Urek
18. 10. 2022

Po včerajšnji napovedi treh novih bandov ponovno sporočamo novosti v zvezi z norveškim festivalom Inferno. Organizator je namreč minuli konec tedna sporočil, da bodo naslednje leto kot eden izmed headlinerjev nastopili kultni Emperor.

5. 9. 2022

Nemški heavy/thrash metalci Daily Insanity, ki so junija letos razkrili nov single in novega bobnarja, so zdaj sporočili, da bodo prenehali z delovanjem. Datume poslovilne turneje, ki se je s tremi koncerti začela že junija in se nadaljuje ta petek, lahko preverite na priloženi sliki. Band pravi, da bodo k obstoječim še dodali nekaj datumov za leto 2023, vendar pa zagotovo ne bodo uspeli obiskati vseh krajev, ki bi si jih želeli.

19. 7. 2022

Metaldays je praktično za vogalom, v preteklih tednih in dneh pa so organizatorji delili kar nekaj informacij, ki so strnjene v nadaljevanju.

Zaradi gradnje obvoznice, ki bo speljana čez del festivalskega območja, letos med 23. 7. in 30. 7. 2022 velja drugačen režim parkiranja. Več informacij je na voljo tukaj.

Plačilne kartice MetalDays boste lahko letos polnili tudi prek aplikacije, v kateri lahko spremljate porabo, nakazila in ažuriran razpored nastopajočih. Poleg tega bo letos v ponudbi MetalDays pivo Boginja (black ipa), ki ga vari pivovarna Bevog.

Kar se tiče nastopajočih, so nastop na letošnji izvedbi odpovedali Jegulja, Molassess in Obsidious. Zamenjali jih bodo Siderean, Carnal Diafragma in Darvaza.

15. 6. 2022

Komaj leto dni po izidu dolgometražca Chronicles Of War so thrasherji Daily Insanity predstavili nov single Doomed. Ob izidu slednjega je trio razkril, da se je razšel z bobnarjem Gustlom – ta naj bi odšel zaradi osebnih razlogov. Na njegovo mesto je stopil Felix Pirk, sicer sin kitarista Gena. Mladenič opravlja tudi delo managerja zasedbe.

Avtorica: Tina Urek
27. 1. 2021

Prvi mesec novega leta je prinesel dobršen val novosti, med njimi tudi album Dystopian Syndrome, ki je izšel v samozaložbi 15. januarja. Debitantski plošček kalifornijske peterice Molten, napisan med leti 2018 in 2019, je miks thrash, death, doom in black metala, besedila pa »srhljivo odražajo dogajanja v najbolj čudnem letu, 2020.« Album lahko v celoti poslušate prek platforme Bandcamp, za komad Zombie's Curse pa si lahko pogledate pravi pravcati mini filmček.

Tracklista:
Shadows in Quarantine
Virulence
Dystopian Syndrome
Un Sepulcro De Honor
Holy Macabre
Zombie's Curse
On Through Phlegethon
The Void
Rising Embers

Avtorica: Mateja Felc
7. 1. 2021

Organizatorji češkega festivala Brutal Assault 2021 so najavili 20 novih nastopajočih bandov, in sicer: Ahab, Clutch, Death by Stereo, Die Krupps, Insomnium, John Garcia, Manes, Mors Principium Est, Nekrogoblikon, Onslaught, Phlebotomized, Red Fang, Regarde Les Hommes Tomber, Revocation, Rivers Of Nihil, The Black Dahlia Murder, Undergang, Vanessa, Vio-Lence, Winterfylleth.

Svoj nastop pa so odpovedali Birds In Row, KMFDM, Kvelertak, Svartidaudi, Vader in Wormrot.

2. 3. 2020

Madžarski Rockmaraton Fesztival, ki letos praznuje 30. obletnico, ne bo edini, ki bo na festivalu pihal svečke. Najavili so nastope 6 domačih zasedb, ki bodo vsak dan obeležavale obletnico delovanja. Akela bodo pihnili 30 svečk, Moby Dick 40, Romeo Verzik 25, Depresszio 20, Kalapacs 20 in Hetkoznapi Csalodasok 30. Obenem pa so objavili še izbranih 20 domačih zasedb (izmed več kot 200 prijavljenih), ki bodo imele priložnost otvoriti koncerte na posameznih odrih. Vse to in še več si lahko preberete na uradni strani. Ne pozabite pa, da boste za tedensko karto (6.-11. 7. 2020) odšteli 64 € in za ta denar videli približno 100 bandov. To so med večjimi imeni Accept, Sepultura, Cradle Of Filth, Rotting Christ, Sodom, Dark Funeral, Kataklysm, Destruction, Dark Tranquillity, Ensiferum in drugi. Letos festival poleg tako ali tako številnih novosti dodaja dogajanje na plaži, saj se prizorišče nahaja tik ob mrtvem rokavu reke Donave.

Avtorica: Tina Urek
14. 3. 2017

Tegla sporoča:

»Oddajo začenjamo s thrashem, speedom in crossoverjem v obliki Toxic Carnage, Razorblade Messiah, Power Trip in nato gremo v bolj heavy ter power vode z Deathwish, Legion ter Majesty. Nato bo brutalno - novi Lock Up, Condemned ter Evocation, nato presekamo s progresivci The Vicious Head Society, katerim sledi blasfemija v obliki Cirith Gorgor, diabolična noise industriala Gul'dan, za konec pa še doza death thrasha v obliki Dreaming Dead. Same novosti, v glavnem!

Metal Detektor je na sporedu vsak torek ob 22:00 na Radiu Študent (89.3 MHz oz. prek neta - klik).«

28. 2. 2017
Tegla se prenažira s krofi in sporoča:
 
Kljub temu, da je pustni torek, ne bomo rolali klasičnih in predvidljivih bendov a la KISS, Slipknot, Ghost itd. Ker imamo cel kup drugih novosti.

Najprej se oddolžimo Angležem Eater Of Man, modernim death metalcem, za katere je zadnjič zmanjkalo časa. Sledijo post ekstremneži Archivist z novo plato, za njimi pa oddajo obrnemo v kratke in sladke komade klasičnih grinderjev Full Of Hell ter aktualnih d-beat bastardov Nihilatör.


Nato napovedujemo ukrajinske Jinjer, ekstremneže, ki se vračajo 19. maja v Ljubljano, sledijo težaki Unearthly Trance z novo plato, nato pa rolamo komad iz zastonj prek Bandcampa dosegljive mojstrovine ameriških tehničarskih death metalcev Embryonic Devourment, ki so slab teden nazaj žgali v Ljubljani.


Zgodovino in epski death metal povezuje nov album kataklizmičnih Ex Deo, potem pa je čas za novo plato eksotičnih death metalcev (iz Indije, torej) Demonic Ressurection, katerim bodo družbo delali prav tako death metalski Gorephilia ter tehničarji Human.


Malce blekkerski bomo z Misanthropic Existence, old skul death metalski s Hostis, za konec pa imamo še ameriške brutalce Polterchrist, prav tako z novo plato. 


Metal Detektor je na sporedu vsak torek ob 22:00 na Radiu Študent (89.3 MHz oz. prek neta - klik.

Ivan Cepanec

21. 2. 2017
Tegla's back. In za današnjo večerjo dozo metala vam sporoča:

Tokrat imamo novosti - progresivci Cynic so vse demo posnetke izdali v obliki nove ... em, demo kolekcije. Leta 1991 so zveneli kar brutal. Danes pa kar brutal zvenijo francoski death grinderji Benighted, njim se pridružujejo še grški Dead Congregation, ki stavijo na doomy death sound, Relics Of Humanity iz Belorusije, ki so ultra brutal (oba benda, btw, lahko vidite v soboto v Postojni), iz ZDA nam prihajajo Stages Of Decomposition, ki bodo v sredo žgali v Ortu, iz Finske pa starošolski evil death metalci Cemetery Winds, ki jim družbo delajo nizozemski blasfemiki Antropomorphia.

Black duše zaznamujejo švedski Sons Ov Omega ter ameriški Sunlight's Bane, ki stavijo na mračni crusty death black metal, ob njih se brutalno modernizirajo Eater Of Man.

Moderni metal ponovno brutalizirajo ameriški Darkest Hour, medtem ko se v miks med HC-jem in metalom na najbolj brutalen način vračajo ameriški Body Count, mehiško-ameriški Xibalba ter švedski Always War.

Domači logi pa so postregli s prvencem notranjskih blekkerjev Valuk

Metal Detektor je na sporedu vsak torek ob 22:00 na Radiu Študent (89.3 MHz oz. prek neta - klik.

Ivan Cepanec

5. 12. 2016

Domača zasedba Avven, ki bo naslednje leto nastopila na festivalu Metaldays, predstavlja videospot za Oceans, prvi single s prihajajočega mini albuma Evolution of Sound.

2. 12. 2016

Festival Metaldays naslednje leto obeležuje že svojo peto obletnico. Organizatorji so pred nekaj dnevi razkrili številne nove potrditve – med drugim jih za prihajajoči Metaldays obljubljajo kar 110 – kot tudi odločitev, da naslednje leto uvedejo še tretji oder za mlade skupine in v predprodaji že zdaj ponudijo prodajo enodnevnih in tridnevnih vstopnic (povezava do spletne trgovine festivala).

Tako poleg slovenskih bandov Avven, Burn fuse, Hellcrawler, In the Crossfire, Morywa, Shotdown (Shutdown v prenovljeni postavi), Sober Assault, Srd in Vasectomy naslednje leto na festivalu igrajo:

Marilyn Manson, Amon Amarth, Opeth, Doro, Iced Earth, Katatonia, Pain, Blues Pills, Bloodbath, Death Angel, Abbath, (norveški) Shining, Loudness, Kadavar, Equilibrium, Sanctuary, Architects, Venom Inc., Grand Magus, Batushka, Persefone, Krisiun, Gutalax, Hell, Xandria, Spasm, Mgła, Cancer, Triosphere, Sinister, Suicidal Angels, Goathwhore, Witchfynde, Macabre, Absu, Warbringer, Lost Society, Kobra and the Lotus, Visions of Atlantis, Fit for an Autopsy, Loathe, Katana, The Great Discord, Angelus Apatrida, Aversions Crown, Evil Invaders, Rectal Smegma, Dool, Centuries, For I am a King, Rapid Force, The Foreshadowing, Dordeduh, Na Cruithne, Dead End, Nemost, Mynded, Ortega, Crisix, Reverend Hound, The Black Court, Transceatla, Chontaraz, Grime, Gust, Tears of Martyr, Moros, Stortregn, Turbowarrior of Steel, Tytus, Myriad Lights, Whorion, Fractal Universe, Fallen Tyrant, Omophagia, Sasquatch, Infected Chaos, Firtan, Amorgen, Blood Ages, Novacrow, Overtures, Sleepers’ guilt, Carnage Calligraphy, Vexovoid, Battlesword, Fir Bolg, Zayn, Immorgon, Carrion, Snake eater, Tyrmfar, Ebony archways, Pain Is ter Selfmachine. 

ZADNJE OBJAVE
Reportaža
3. 5. 2024
Marduk / Origin / Doodswens
Galerija
3. 5. 2024
Godspeed You! Black Emperor / X.U.L
Recenzija
3. 5. 2024
Iz ropotarnice: Paradise Lost - Draconian Times
Reportaža
30. 4. 2024
Kalah / Inmate / Zaria
Reportaža
30. 4. 2024
Danse Macabre VIII: Circus Bizarre
Galerija
30. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
Galerija
29. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Reportaža
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
KONCERTI & FESTIVALI
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška
3. 5. 2024
Angel’s Ex, Defy
Orto Bar, Ljubljana
4. 5. 2024
Bell Witch, The Keening
AKC Attack, Medika, Zagreb
4. 5. 2024
CarlxJohnson, Propad, Ku-Ri-Boh!, Kultivator
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana