VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
27. 2. 2024

Finski čelisti Apocalyptica se vračajo h koreninam, in to na čisti začetek v leto 1996 k izdaji debitanskega celovečerca Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos. 7. junija bo namreč izšel njegov naslednik – Apocalyptica Plays Metallica Vol. 2. Gre za prelomno izdajo, in to iz dveh razlogov. Omenjeni plošček je nastajal praktično 20 let, pri prvem singlu The Four Horsemen pa je sodeloval Robert Trujillo (Metallica). Po malo manj kot 20 letih pa je zasedbo zapustil bobnar Mikko Sirén, ki je svoj zadnji pečat pustil na omenjenem prihajajočem albumu. Apocalyptica se tako res vrača h koreninam kot trio s poklonom Metallici. Jeseni bodo plošček predstavljali po Evropi in nam najbliže bosta koncerta na Dunaju (10. oktober) in v Budimpešti (25. november).

Ride the Lightning
St. Anger
The Unforgiven II
Blackened
The Call of Ktulu (in memory of Cliff Burton)
The Four Horsemen (ft. Rob Trujillo)
Holier Than Thou
To Live Is to Die
One
One (Instrumental)

Avtorica: Tina Urek
14. 12. 2023

Švedska progresivna death metal zasedba Carnosus sporoča, da je sklenila sodelovanje z Willowtip Records. Poleg naznanitve nove založbe band še sporoča, da bo kmalu začel z delom na tretjem albumu:

»As the year ends we are buckling up and getting ready to record our third album. We are happy to announce that this time we are working with Willowtip Records and joining their roster of amazing bands!

Expect more ‘Visions’ as we venture into our third installment, with tales of the vicious majesty and the world it lives in. This project comes with some of our finest riffs to date and is a bit more progressive than our last album. We will, once again, team up with the trustworthy and excellent producer Robert Kukla at Obsidian Recording Studios in Gothenburg, Sweden. We are beyond stoked to let this material come to life, and we hit the studio early 2024! Giddy up!«

23. 11. 2023

Novo nastali band Robse, ki ga je ustanovil Robert »Robse« Dahn, širši javnosti bolje poznan kot nekdanji vokalist nemške zasedbe Equilibrium, napoveduje izid prvenca Harlekin und Krieger. Album naj bi izšel maja naslednje leto pri založbi Reaper Entertainment, točen datum pa še ni znan.

21. 11. 2023

Projekt Invyher zajema 20 let avtorskega glasbenega ustvarjanja Roberta Dukšiča in Tadeja Boštjančiča v različnih zasedbah, pred kratkim pa sta z omenjenim projektom izdala album Unity. Pri ustvarjanju zvoka nista stremela h komercialnim trendom, temveč k trenutnemu umetniškemu navdihu. Skladbe sta posnela in aranžirala v lastni produkciji (studio AGI, KRAGD) med letoma 2014–2021. Za miks in mastering je poskrbel Matej Srebrnič (studio P.L.C).

Avtorica: Tina Urek
12. 9. 2023

Čilski old school death metalci Sadism so napovedali svoj deseti album. Ta bo nosil naslov Obscurans in bo izšel 24. novembra pri Hammerheart Records. Plošček, ki je nastajal od julija 2022 do februarja 2023, sta posnela in zmiksala JP Donoso in Israel Yévenes v Sadestudio (Santiago, Čile), naslovnico pa sta izdelala Patricio Saavedra in Ricardo Roberts. Tracklista:

Exsanguination
On Your Knees
Diabolution
Lower Astral Entities
Because We Are Rotten to the Core
Freewill Archangels
Ars Goetia
The Void Devourer
Parousia
Made of Sulfur
Nyctophile
When the Christians Lie

29. 3. 2023

V Portorož prihaja legenda rocka. 24. avgusta bo v Avditoriju Portorož nastopil Robert Plant, vokalist legendardnih Led Zeppelin, in sicer s svojo akustično zasedbo Saving Grace feat. Suzi Dian. Z omenjenim projektom bo predstavil svoj barvit glasbeni okus, ki sega od folka do tradicionalnega bluesa. Vstopnice boste lahko kupili na tej povezavi od jutri od 10. ure dalje.

Avtorica: Tina Urek
14. 3. 2023

Ameriški »spoken word« doom metal projekt Atheist Alien je pretekli petek pri Laser Yoga Records izdal nov album z naslovom A Tale Of Pentacles.

Projekt sta ustanovila avantgardni pisatelj Brian Horustopheles Labrecque in dark metal multiinstrumentalist Paul Dinenthal Taylor. Atheist Alien je poskus, da mračno brutalno poezijo pripelje do logičnega zaključka. Brianovo pisanje prikliče pijane grške bogove in večdimenzionalne mrzlične sanje. Zidovi resničnosti so v tej mračni epski zgodbi neusmiljeno popačeni.

Dvojici se je nedavno na bobnih pridružil tudi naš Simon Škrlec (Sinister, Melechesh, Vulvathrone, Obnounce). Na albumu kot gostujoča vokalista sodelujeta še Robert Lowe (ex-Solitude Aeturnus, ex-Candlemass, ex-Grief Collector) in Nita Morrigan (Lost Requiem).

9. 12. 2022

Švedska skupina Ironmaster bo 28. aprila pri založbi Black Lion Records izdala drugi studijski album. Weapons of Spiritual Carnage prinaša naslednje komade:

Solemn Pestilence
Ocean Of Searing Hatred
Weapons Of Spiritual Carnage
Infinite Virulent
Monolithic Suppressor Engaged
Cast Into The Hollow
Implications Of Sacral Time
Lies Of Apathy
Bringer Of Deception
Dismantling Eternity

Trio sestavljajo stari znanci scene: vokalist Roberth Karlsson (Scar Symmetry, Facebreaker ...), basist/kitarist Jonas Kjellgren (World Below, ex-Carnal Forge, ex-Centinex, ex-Scar Symmetry ...) in bobnar Janne Jaloma (Dark Funeral, Night Crowned ...).

10. 11. 2022

Francoski black metal/black 'n' roll band Depressive Witches je objavil video za skladbo Distant Kingdoms, ki se bo nahajala na istoimenskem albumu, ki izide 25. novembra preko Wormholedeath Records. Depressive Witches sestavljata dva brata, in sicer Sick Bab (Baptiste Robert) na kitari ter vokalu in Torvuus (Paul Robert) na kitari in bobnih.

4. 11. 2022

Tilen Šimon je danes z Ueldes izdal prvenec Foreverer, ki ga lahko preverite in kupite na Bandcampu.

Pri nastanku albuma sta sodelovala še vokalista Tony Dunn (pri tretji skladbi) in Suvi Savikko (pri peti skladbi). Miks in mastering je opravil Niko Apostolakis, naslovnico pa je naslikal Tom Roberts.

20. 10. 2022

Pretekli mesec so danski death metalci Maceration po prvem singlu Epiphany Of The Past objavili še videospot za drugi single Lost In Depravity s prihajajočega albuma It Never Ends. Ta bo izšel 25. novembra pri založbi Emanzipation Productions.

Album so posneli:
Dan Swanö – vokal
Jakob Schultz – kitara
Lars Bangsholt – kitara
Robert Tengs – baskitara
Rasmus Schmidt – bobni

19. 10. 2022

Nemci Equilibrium so se pred nedavnim razšli z vokalistom Robertom Dahnom. Zdaj se je zasedba odločila, da bo zamenjavo na vokalu poiskala prek javnih avdicij. Več o sami avdiciji najdete tukaj.

5. 10. 2022

Nemški folk metalci Equlibrium sporočajo, da so se razšli z vokalistom Robertom Dahnom. Zasedba še sporoča, da bodo vsi napovedani koncerti odigrani, ni pa sporočila, kdo bo prevzel vlogo pevca.

2. 9. 2022

Ueldes na strani Sij MusicArt na Bandcampu kot prvi single s prvenca Foreverer predstavlja skladbo The Lake Above. Album, za katerega je naslovnico naslikal Tom Roberts, bo izšel 4. novembra.

19. 8. 2022

Ueldes bo 4. novembra na strani Sij MusicArt na Bandcampu izdal prvenec Foreverer. Naslovnico zanj je naslikal Tom Roberts, prvi single pa lahko pričakujemo 1. septembra.

Album Foreverer prinaša naslednje komade:

Up
The Lake Above
Foreverer
Mountain Swan
Death Dethroned
Bloom In Us

KONCERTI & FESTIVALI
19. 5. 2024
Seventh Station
Posavski muzej, Brežice
21. 5. 2024
Wolves in the Throne Room, Gaerea, Mortiferum
Arena, Dunaj
24. 5. 2024
2x Metallica v Münchnu
Olympiastadion, München, Nemčija
24. 5. 2024
Kramp fest 2024
Bajer, Godovič
25. 5. 2024
Rammstein
Ušće, Beograd, Srbija
25. 5. 2024
AC/DC
RCF Arena, Reggio Emilia, Italija