Na današnji dan
1971
Rodi se Randy Blythe, vokalist zasedbe Lamb Of God
NAGRADNE IGRE
Traja do: 26. 2. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

16. 11. 2016
Veldes - Ember Breather
Pest Productions, 2016

Redko pričakujem kakšen novi album s takšno nestrpnostjo, kot sem pričakoval Ember Breather enočlanske zasedbe Veldes z Bleda. Tilen je dvignil pričakovanja z EP-jem Skyward in splitom z Black Autumn resnično visoko, kar bi se lahko tudi hudo zalomilo.
Pa se k sreči ni. Ember Breather ponuja točno to, kar lahko poslušalec pričakuje na podlagi predhodnih izdaj. Ta okoliščina pa je pravi dvorezen meč, saj podobno ali poznano vzdušje lahko marsikoga pripelje do zaključka, da album pač ponuja premalo drugačnega ali novega. Temu sicer tudi je tako, vendar se osebno s tem ne obremenjujem kaj dosti, saj so Tilnovi izdelki zmeraj stavili na čustva, ki jih tudi z aktualnim ploščkom zna odlično aktivirati. Pet pesmi na Ember Breather ni za razumeti kot pet neposrednih blackmetalskih udarcev na gobec, se pravi kot pet nalezljivih komadov, ki si jih človek privošči za pumpanje dobre volje pred petkovo ali sobotno zabavo. Dotičnih pet žalostink je treba konzumirati v mirnem okolju, najbolje v samoti, pogojno v družbi osebe, ki misli in čuti podobno in se zna na določene trenutke recenziranega celovečerca tudi ustrezno odzvati. S tem mislim predvsem na percepcijo v tišini, brez nevmesnih vprašanj o vremenu, službi ali prošenj za podajo te ali one pijače. Takšne stvari je treba opraviti med posameznimi komadi, najbolje pa kar pred in po zaključenem albumu.
Ko se torej poslušalec pravilno pripravi na nekaj več kot 40-minutno potovanje po lastnih mislih, ga Ember Breather v znanem slogu zaposluje z minimalističnimi in repetitivnimi melodijami, ob katere se zna marsikdo spotakniti iz dveh razlogov. Prvi bi bila dolžina pesmi, ki v povprečju meri osem minut. Skupaj z drugo »težavo«, ki se imenuje minimalizem, pa zna vse skupaj zveneti dolgočasno in razvlečeno. Pač odvisno od tega, ali vam tovrstni black metal, ki s kompozicijskega vidika močno spominja na album Filosofem od Burzum, sploh sede in ali vam je Tilnova interpretacija tega všeč. Meni je s klaviaturami in akustično kitaro obogaten melanholični burzumski slog zelo všeč, zato mi tako rekoč razvlečene melodije drugega studijskega albuma iz hiše Veldes zmeraj minejo prehitro.

SORODNE VSEBINE:
5. 9. 2014Veldes / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
18. 2. 2020
Ihsahn - Telemark (EP)
Recenzija
13. 2. 2020
Karg - Traktat
Recenzija
12. 2. 2020
Leprous - Pitfalls
Recenzija
11. 2. 2020
Chains - Sonic Sabbath
Recenzija
6. 2. 2020
Alcest - Spiritual Instinct
Recenzija
5. 2. 2020
Lindemann - F & M
Recenzija
30. 1. 2020
Minenwerfer - Alpenpässe
Recenzija
17. 1. 2020
Týr - Hel
KONCERTI & FESTIVALI
21. 2. 2020
Extreme Smoke 57, Carnifliate, Kreshesh Nepitash
MKC Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka
21. 2. 2020
Anti Recesija, Đornata
Crazy Pub, Nova Gorica
21. 2. 2020
Battle of Bands: The Flipside, Hogminister, RocaRola, Los Loa, Dead Matches
Klub Jedro, Medvode
22. 2. 2020
Stige Fest III: Revenge, Nargaroth, Nocturnal, Caronte, Eurynomos, Blasphemer, Necromutilator, Necrobode, Rawness Obsolete
Campus Industry Music, Parma, Italija
22. 2. 2020
Smrt, Dark Sphere, Taste Of Plague
KMT – Klub mladih Turnišče
22. 2. 2020
Iron Median, Interceptor, Alo!Stari, Spotless Minds, Newem
Dom kulture Šešče, Šešče