Na današnji dan
2011
Vicious Rumors izdajo svoj deseti album Razorback Killers
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

17. 4. 2020

Snovalci slovenske metal scene: Nika Brunet

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: NIKA

Ime intervjuvanke: Nika Brunet

Ime organizacije/društva: MetalDays Festival, Bluesland Festival, Winter Days of Metal

Lokacija delovanja: Slovenija

Glasbena zvrst/žanr: metal/blues

Kontaktna e-pošta: nika@mymusicholiday.com

Spletna stran: www.metaldays.net

Facebook: https://www.facebook.com/Sinity

Članica banda: ne

DEJAN: Kdaj in kako si začela sodelovati pri organizaciji koncertov? Je bilo načrtno?

NIKA: Po naključju, ko sem spoznala Bobana.

DEJAN: Sicer sem prepričan, da marsikdo to ve, a bom vseeno vprašal. Kdo pa je Boban?

NIKA: Lastnik in glavni organizator festivala MetalDays.

DEJAN: Kako se je vse skupaj nadaljevalo po tvojem prvem koncertu?

NIKA: Ker je šlo za organizacijo festivala, jaz pa prihajam nekako iz projektnega vodenja, je bilo vse skupaj zame dokaj enostavno, kar pa ne pomeni, da ni bilo polno presenečenj in izzivov. Ker imam z vidika izobrazbe za seboj zelo razgibano pot, sem se že pred festivali ukvarjala z vodenjem projektov, in sicer zelo različnih. Čeprav prihajam s področja IT-ja, sem delala kot vodja projektov med drugim tudi na POP TV-ju v spletnem oddelku, kot vodja projektov na področju marketinga pa v podjetjih Publicis, Sony, EMI Music, VEVO Music, YouTube in iTunes kot Senior Digital Supply Chain Manager. Moj zadnji projekt pred MetalDays pa je bil Airbus, kjer sem bila Program Engineer za Airbus A350 XWB. Je pa res, da zelo rada povem, da končno počnem v življenju nekaj, kar me zelo veseli, in sicer povsem po načelu »Where passion meets profession«.

DEJAN: Čakaj, preden nadaljujeva z glasbo … Za Airbus, one, ki delajo letala?

NIKA: Tako je, za največjega svetovnega proizvajalca letal.

DEJAN: Trenutno pa si del organizacijske ekipe in prokuristka podjetja ArtFest, ki pri nas organizira največji metal festival MetalDays. Ali lahko na kratko opišeš ekipo, s katero sodeluješ?

NIKA: Smo majhna ekipa zanesenjakov, takšnih, ki se ukvarjamo z organizacijo festivalov full-time, nas ni prav veliko. Se pa seveda ekipa pred samim festivalom poveča s stalnimi sodelavci, s katerimi sodelujemo že vrsto let, na samem festivalu pa se število vseh, ki delamo na festivalu, še poveča in smo zelo pisana druščina.

DEJAN: Kako sploh izgleda tvoje delo oziroma kdaj natančno se začnejo priprave za naslednjo edicijo festivala?

NIKA: Priprave za naslednjo edicijo se začnejo praktično že pred prejšnjo edicijo. Torej, že zdaj smo za leti 2020 in 2021 z vidika priprav na različnih področjih. Moje delo v organizaciji zavzema marsikaj, in sicer od marketinga, promocije, PR-ja, oglaševanja, izobraževanja, najbolj ponosna pa sem na naš Green Metal(Days) projekt, ki nam je osebno vsem zelo blizu. Tudi zasebno se trudimo biti namreč prav vsi ekološko usmerjeni, vsak po svojih močeh.

DEJAN: Verjamem, da se je o tem v preteklosti že dosti govorilo, a vseeno bi želel nagovoriti čas, ko smo še imeli Metal Camp. Kaj se je zgodilo, da je bilo treba zamenjati ime?

NIKA: Zaradi sprememb v lastniški strukturi podjetja in festivala je bilo treba zamenjati tudi blagovno znamko. Od tukaj ime MetalDays.

DEJAN: In še bolj pereče vprašanje: stojijo stvari zdaj na dovolj trdnih temeljih, da kaj podobnega v bodoče ne more več zamajati obstoj našega največjega festivala?

NIKA: Moje osebno mnenje je, da je samo ime festivala oziroma znamka festivala pomemben del celote, še posebej, ko govorimo o prepoznavnosti, in mislim, da smo ime oziroma znamko MetalDays v vseh teh letih pripeljali na zelo visoko raven. Še vedno pa mislim, da leži ključ uspeha v ekipi, ki stoji za njo. Brez nje je sama znamka vredna precej manj.


DEJAN: Ko sva ravno pri govoru o prihodnosti festivala MetalDays ... Gradnja tolminske obvoznice zagotovo ne skrbi samo vas organizatorje, temveč tudi nas obiskovalce. Verjamem, da se na vse pretege trudite in delate vse potrebno za nemoteno in tekoče delovanje. Zaenkrat je bila izgradnja ponovno prestavljena za eno leto in tako bomo še eno leto lahko obiskali MetalDays na istem mestu. Kaj pa kasneje? Imate plan B? Lokacijo, ki bi dejansko lahko nudila vse ugodnosti trenutne?

NIKA: O sami obvoznici smo tudi online pisali že večkrat. Nas sama izgradnja ni presenetila, saj smo spremljali že lokalni referendum o izgradnji. Seveda se aktivno ukvarjamo z različnimi scenariji, tudi potencialnimi drugimi lokacijami, ki pa naj zaenkrat ostanejo še skrivnost. Imamo tudi plan B, C in tudi D. Ampak kot je verjetno vsak lahko razbral iz samih zapisov na spletni strani festivala in Facebook strani festivala, je dejstvo, da bo načrtovana obvoznica dobesedno razpolovila festivalsko prizorišče, zato festivala na tak način in v takem obsegu med samo izgradnjo in po izgradnji najverjetneje ne bo možno več izpeljati.

DEJAN: In če sva že ravno pri manj lepih ali obremenjujočih stvareh tvojega dela, mi, prosim, povej, ali obstaja kakšna stvar, ki je pri tvojem delu ne maraš?

NIKA: Ne, nič posebnega, da bi bilo vredno izpostaviti. Se pa pri delu oziroma pri organizaciji skozi vsa ta leta pojavlja ena negativna stalnica, in to je nepripravljenost oziroma ignoriranje države, ministrstev in ostalih pristojnih pomembnega dejstva, da v Slovenijo pripeljemo največ obiskovalcev v celi državi in marsikdo je za Slovenijo slišal in jo obiskal prav zaradi našega festivala. Vsi skupaj se namreč obnašajo, kot da ne obstajamo, kar je pravzaprav žalostno.

DEJAN: Res žalostno.

DEJAN: Kaj te pa pri tvojem delu najbolj veseli?

NIKA: Veliko stvari, mali in večji uspehi, nekako pa vseeno najbolj uživam na samem festivalu, še posebej, ko se bližajo zadnje ure festivala, ko nekako cel teden žanješ sadove svojega celoletnega dela in ko vidiš vse te nasmehe na obrazih obiskovalcev, veš, da je vredno.

DEJAN: Si med vsemi bandi, ki si jih gostila v okviru enega ali drugega festivala, že srečala svojega največjega glasbenega idola? Kateri je to bil in kako se je izšlo?

NIKA: Morda se bo zdaj slišalo malo morbidno, ampak veliko tistih, ki so bili meni »top notch«, je žal že pokojnih. To so bili Prince, George Michael, Michael Jackson, Lemmy, David Bowie, Falco, Ella Fitzgerald, Billie Holiday in ostali. Gojim pa prav do vseh glasbenikov posebno spoštovanje, saj se zavedam, da stojita za uspehom samim poleg talenta tudi izjemno velika predanost in kup odrekanja. Načeloma se ne trudim posebej s spoznavanjem naših nastopajočih, saj spoštujem njihovo zasebnost na samem festivalu. Ali povedano drugače: vsakemu nastopajočemu je naš festival oziroma backstage na našem festivalu za tisti dan njegova dnevna soba. Vsak si želi v svoji dnevni sobi vsaj malo miru. Sem pa srečala že marsikoga na samem festivalu oziroma naših festivalih, prav slabega vtisa res ni naredil nihče. Nekateri so, vsemu zvezdništvu navkljub, resnično prijazni in je z njimi prijetno poklepetati.

DEJAN: Kaj te je pri tvojem delu najbolj presenetilo?

NIKA: Prav presenetilo me čisto zares ni nič.

DEJAN: Verjamem, da te sčasoma res nič več ne preseneti. Zato bom vprašal drugače. Kako ste pred leti spremljali iz ozadja Abbathov padec ali Dannyjeve alkoholne izgrede na odru?

NIKA: Konkretno recimo, kar se tiče Abbathovega padca, je bila to daleč najboljša viralna promocija festivala po celem svetu, ki se je zgodila popolnoma nenamerno. Moja prva misel pa je seveda bila, da upam, da je ok. V živo namreč ni izgledalo tako zelo nedolžno. Je pa sprejel vse skupaj z veliko mero humorja, kar je še dodalo pozitivno noto vsemu skupaj. Tako da na tem mestu lahko rečem še enkrat, hvala, Abbath. (hehe)

DEJAN: Trenutno so zaradi epidemije pod vprašajem tudi poletni festivali. Kaj recimo zaprtje češke meje pomeni za MetalDays? Misliš, da se lahko kaj podobnega zgodi tudi pri nas?

NIKA: Zaprta ni samo češka meja, zaprte so meje po celotni Evropi oziroma nekje je prepovedano, nekje je odsvetovano potovanje izven matične države. Situacija trenutno je pač takšna, kot je, in nanjo nimamo posebnega vpliva. Vseeno pa sem mnenja, da je do festivala še precej časa in predvsem dovolj časa za umiritev razmer. Razmišljamo pozitivno.

DEJAN: Bi podjetje ArtFest d.o.o. preživelo, če bi morali letošnjo edicijo povsem odpovedati? Kakšne pa bi bile dolgoročne posledice za vas?

NIKA: Za kakršne koli zaključke in špekulacije je absolutno prezgodaj, pustimo času čas.

DEJAN: Da se pri svojem delu redno srečuješ z novimi izzivi in cilji, kako stvari izboljšati, je jasno vsakemu, ki spremlja razvoj festivala. Kaj točno je trenutno vaš največji cilj in ali obstajajo konkretni načrti za prihodnost, ki bi jih lahko delila z našimi bralci?

NIKA: Definitivno že prej omenjeni projekt Green Metal(Days), saj sem mnenja, da lahko z dobrim pristopom in učinkovitim delom obiskovalcem na enostaven način približamo ekološko noto in jih hkrati osvestimo ter usmerimo v drugačen način življenja, tak, ki ne bo tako obremenjujoč za okolje, saj za to ni prav nobene potrebe. Imamo pa seveda še cel kup ostalih načrtov, kakšno novost mogoče lahko pričakujete že na letošnji ediciji.

DEJAN: Pa smeš na tem mestu že izdati kaj več?

NIKA: Vse skupaj bo zelo odvisno od poteka omejitev oziroma nastale situacije. Zato bi raje še počakala.

DEJAN: Ena novost je zagotovo bil zimski festival Winter Days of Metal. Kaj konkretno – razen večjega obiska seveda – bi si želela za tega v prihodnosti

NIKA: Definitivno si želim, da kot prvo festival ostane, letošnje leto bo ključno, in da postane še uspešnejši, da se postavi na zemljevid zimskih metal festivalov. Čeprav je festival zelo drugačen od recimo poletnih festivalov, je hkrati zelo prijetna izkušnja, ki jo seveda priporočam vsakemu. Zelo pa me tudi veseli celoten community rednih obiskovalcev festivala, ki se je izoblikoval skozi vsa ta leta festivala. To so obiskovalci, ki hodijo na festival že od samega začetka in brez katerih verjetno festival ne bi več obstajal.

DEJAN: Imaš na svojem seznamu želja morda še kakšen band, ki bi ga rada predstavila slovenski publiki? Nas za letošnjem MetalDaysu še čaka kakšno veliko presenečenje?

NIKA: Ker se na festivalu ne ukvarjam z bookiranjem bandov, prepuščam to nalogo Bobanu in Črtu. Jaz najdem na prav vsak dan sproti na festivalu vsaj nekaj bandov za svojo dušo (hehe). Program za letos je več ali manj že znan, tako da mislim, da večjih presenečenj ne bo več.

DEJAN: Katere pogoje morajo izpolnjevati bandi, da lahko nastopijo na velikem odru festivala MetalDays ali festivalu WDoM? Včasih so bandi baje morali prodajati vstopnice? Pa danes?

NIKA: Za manjše bande je celoten postopek zelo dobro opisan na www.newmetalfestival.com, to je še ena od letošnjih novosti našega festivala. Naj namreč povem, da posvečamo mladim, neuveljavljenim glasbenim skupinam posebno pozornost. In ne, prodaja vstopnic seveda ni pogoj.

DEJAN: Dobivaš od nastopajočih bandov, domačih ali tujih, kakršne koli povratne informacije o tem, kako so se jim spremenile stvari na bolje po nastopu na vašem festivalu?

NIKA: Tega dobivamo vsako leto kar precej in to je tudi nekaj, kar me še posebej veseli. Pozitivni komentarji in komentarji presenečenja nastopajočih, še posebej tistih, ki so bili pri nas prvič ali so bili že večkrat in opazijo vse te pozitivne spremembe. Zelo dober občutek.

DEJAN: In še moje zadnje vprašanje. Tvoje delo je zelo razgibano in zagotovo zahteva od tebe obvladovanje povsem različnih veščin in znanj ter poleg tega terja kar dosti neprespanih noči. Pa bi si kljub vsemu želela službo z bolj urejenim delovnim časom? Zakaj da ali ne?

NIKA: Pri takšnem delu, kot ga opravljam sama, je predvsem ključna samodisciplina. Dokaj hitro se ti namreč lahko zgodi, da delaš vse dneve, včasih tudi noči, in da vikendi sploh ne obstajajo. Zato je treba biti zelo jasen in dosleden pri postavljanju meja, predvsem sebi. Seveda pa potem tudi vsem ostalim, še posebej tistim, ki so mnenja, da naj bi bil na voljo 24 ur na dan, kar je seveda čisto zmotno. Meni tak način življenja in dela zelo ustreza, verjamem pa, da ni za vsakogar.

SORODNE VSEBINE:
29. 3. 2017Winter Days Of Metal, 3. dan / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
28. 3. 2024
Inferno Metal Festival 2024
Rockefeller / John Dee / Sentrum Scene, Oslo, Norveška
28. 3. 2024
KoD: Glista, Prototype 5, Black Camo
Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija