Na današnji dan
2011
Amon Amarth izdajo svoj osmi album Surfur Rising
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

24. 9. 2021

Snovalci slovenske metal scene: The Kraken Productions

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: MATIC

Ime intervjuvanca: Matic Mlakar    
Ime organizacije/društva: The Kraken Productions
Lokacija delovanja: Slovenska Bistrica       
Glasbena zvrst/žanr: rock, metal
Kontaktna e-pošta: mat.n.roll@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/TheKrakenProductions
Član banda: Alo!Stari, ex-Burning Legion

 

DEJAN: Kdaj in kdo je ustanovil The Kraken Productions?
MATIC: The Kraken Productions sem ustanovil leta 2007, ko sem tudi posnel CD svojega takratnega banda Burning Legion, ki pa danes ne obstaja več.
DEJAN: Kaj se je zgodilo z Burning Legion? Kakšno glasbo ste preigravali?
MATIC: Preigravali smo bolj tehnični thrash/death metal, ampak so nas kasneje glasbeni okusi precej razdvojili in je šel vsak svojo pot.
 
DEJAN: Sicer pa je leto 2007 že kar nekaj časa nazaj. Kako so potem potekale zadeve?
MATIC: Po izdaji prvega projekta, ki je bil narejen v mojem studiu, je povpraševanje od raznih bandov postajalo vedno večje. Začel sem investirati v studio in kasneje se je obrestovalo, saj  ta danes predstavlja velik del mojega dohodka.
 
DEJAN: Od kod ime?
MATIC: Ime The Kraken se mi je zdelo dobro in metalsko, saj sem delal pretežno metalske bande. Pink Umbrella ravno ne bi pasalo, čeprav bi zdaj brez težav dal kako takšno ime, če bi ponovno poimenoval studio, hehe.
 
DEJAN: Nate oziroma tvoj studio sem v glavnem postal pozoren zaradi tvojega sodelovanja z mariborskimi Decatholicize, ki so pri tebi snemali svoj prvenec Remains of Dominance. A Mladen mi je znal povedati, da pri tebi niso dobrodošli le metal bandi. S kom torej delaš?
MATIC: Tako je. Z Decatholicize smo posneli njihovo celotno ploščo in naredili zelo dober izdelek. Sam poslušam vse zvrsti glasbe, se pravi pop, rock, elektroniko, metal itd., zato sem se kasneje tudi podal v druge vode in začel snemati druge zvrsti. Trenutno snemam ogromno rock glasbe in kakšen alt/indie. Trenutno sem posnel prvenec za band Alo!Stari, v katerem tudi igram kitaro, poleg tega pa ravno končujem ploščo za avstrijski band The Black Proteus. Prav tako delam na raznoraznih projektih, ki se pa snemajo bolj kot singli. To so npr. Klon, Toxic Heart, Tidal Waves, Yu Generacija ...
 
DEJAN: Si vedel, da dela Mladen studio v mariborski Pekarni, kjer bodo lahko predvsem mali bandi zastonj snemali. Kaj meniš o tem?
MATIC: Ideja je dobra. Bandi, ki si ne morajo privoščit dražje produkcije, bodo lahko prišli do posnetkov in se predstavili širšemu svetu.
 
DEJAN: Kaj točno pa sicer ti ponujaš v svojem studiu? Za katere storitve se lahko bandi obrnejo nate?
MATIC: V The Kraken Productions ponujam produkcijo, snemanje, miks in mastering. Predvsem je poudarek na predprodukciji, saj je to najpomembnejši del snemanja. Če komad nima dobrega aranžmaja in primernih inštrumentov, bo končen rezultat relativno slab. Izvajalec včasih rabi tretje uho in zato sem tukaj jaz.
DEJAN: Kdo se najpogosteje obrača nate?
MATIC: K meni pretežno hodijo izvajalci, ki potrebujejo nasvete pri aranžmajih pesmi, da jih skupaj dokončamo in poskusimo čim lepše zapakirati v končno obliko. Kot sem že povedal, so to rock, indie, pop in metal bandi. Ukvarjam se tudi s kompozicijo in sound designom za reklame, učne videe in video igre.
DEJAN: A s slednjim za bande nisi ravno zanimiv? Ali sem kaj spregledal?
MATIC: To je pretežno delo, ki ga opravljam zraven snemanja bandov in ni ravno stvar, ki je povezana z glasbo.
DEJAN: Razumem. Dodatna storitev torej.
 
DEJAN: Delaš vse sam ali stoji za tabo veččlanska ekipa?
MATIC: Večino stvari naredim sam, če pa je kdaj več stvari na kupu, mi pa pri editingu in pripravi na miks pomagajo tudi drugi ljudje.
DEJAN: Se pravi, da se obrneš na druga podjetja ali samo pride dodatna pomoč k tebi v studio?
MATIC: Vedno se sam odločam, komu dam kakšno delo. Vsak ima nek svoj način dela in vsakemu zaupam delo, v katerem jaz slišim, da najboljše opravi za moj okus. Nekomu dam editirat bobne, drugemu vokale, ampak v 90 % primerih vse to opravim sam.
 
DEJAN: Kateri je »največji« album, ki si ga kdaj koli posnel?
MATIC: Verjetno je »največji« kar trenutni album od Alo!Stari. Zgleda, da je zelo uspešen, saj gredo CD-ji in vinilke kot vroče žemljice. Prav tako sem bil ponosen, kaj smo ustvarili pred leti s Trash Candy, ki so preigravali Pop-Punk in so bili nominirani za MTV Adria top artista takrat, ko smo sodelovali. Je pa tudi ogromno drugih projektov, na katere sem zelo ponosen, in še kar nekaj jih imam v planu.
 
DEJAN: Kaj te pri tvojem delu najbolj veseli?
MATIC: Najbolj me veseli, da je vsak projekt nekaj novega in vedno je zanimivo, pa čeprav mi kdaj kakšna pesem tudi ni najbolj pri srcu. Oblikovanje zvoka je vedno zabavno.
 
DEJAN: Kaj pa sploh ne maraš pri svojem delu? Sploh obstaja kaj takšnega?
MATIC: Seveda. Nepripravljeni glasbeniki. Delo se zaradi takšnih zavleče in ogromno je naknadnega popravljanja. V vsakem delu se najde kaj grenkega.
DEJAN: Ampak predvidevam, da tega ni veliko? Konec koncev band najame studio po urah in želi zaradi tega biti čim prej konec, da bo imel čim nižje stroške. Drži?
MATIC: To je seveda stvar dogovora. Glasbeniki radi delajo po projektnih cenah, saj si lahko vzamejo več časa, so sproščeni in jih denar ne preganja. Slaba plat tega pa je, kar sem že zgoraj omenil. Ko se dela na uro, je v večini primerov glasbenik tudi dosti bolj pripravljen, ampak jim vedno ne ugaja ta način. Se prilagodimo, hehe.
 
DEJAN: Morajo bandi izpolnjevati kakršne koli pogoje, da lahko sodelujejo s tabo?
MATIC: Jaz sem odprt za marsikaj, zato sodelujem res z vsemi izvajalci skoraj vseh zvrsti. Izpolnjevati morajo le en pogoj: biti pripravljeni na kritiko in biti pripravljeni na snemanje.
 
DEJAN: Kje se sploh nahajaš?
MATIC: Svoj studio imam v lepi umirjeni vasi Vrhole, ki je 5 km iz Slovenske Bistrice. Na Štajerskem torej.
 
DEJAN: Kaj priporočaš bandom, preden se odpravijo v studio?
MATIC: Da naredijo s svojim producentom predprodukcijo, preden se odpravijo snemati. Predprodukcija je najvažnejši del projekta. Med snemanjem reševat probleme ubije energijo in flow, ki ga moraš ravno takrat imeti.
 
DEJAN: Predvidevam, da korona ni vplivala na tvoj posel?
MATIC: Na srečo ni. Še več izvajalcev se je odločilo, da bodo kaj posneli. Mogoče je celo pozitivno vplivalo na moj posel.
DEJAN: Obstaja kakšen band, s katerim bi želel sodelovati? Zakaj?
MATIC: Zelo rad bi kdaj sodeloval z MRFY, Noctiferio, Dan D, Senidah, Laibach …
Preprost razlog je ta, da so to posebni in zanimivi bandi. Rad sodelujem z glasbeniki, ki imajo svoj edinstven pogled na to panogo. K sreči imamo v Sloveniji ogromno dobrih izvajalcev, ampak se ljudje tega včasih premalo zavedajo.

SORODNE VSEBINE:
28. 5. 2012Toxic Heart - Trailerpark Show / Recenzije
25. 5. 2006Entreat / Sinbolic / Burning Legion / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
28. 3. 2024
Inferno Metal Festival 2024
Rockefeller / John Dee / Sentrum Scene, Oslo, Norveška
28. 3. 2024
KoD: Glista, Prototype 5, Black Camo
Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija