INTERVJUJI

4. 1. 2023

The Canyon Observer

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: NIK

Ljubljanska blackened sludge/post metal zasedba The Canyon Observer je tik pred izdajo svojega tretjega albuma, ki bo nosil naslov Figura. Ta bo izšel prihajajoči ponedeljek, 9. januarja, že naslednji petek, se pravi 13. januarja, pa ga bo zasedba že tudi predstavila v razširjeni postavi v prostorih ljubljanskega Centra kulture Španski borci. O tem je tokrat tudi tekla beseda z Nikom, ki pri TCO upravlja z baskitaro.
 

DEJAN: Med recenziranjem vašega drugega albuma NØLL je Nejc med drugim zapisal: »Čeprav že naslov očitno namiguje, da se album spogleduje s konceptom Niča, na idejni ravni prej deluje kot nekakšen prazen označevalec (v pozitivnem smislu) in tako lahko vanj vsakdo projicira, kar želi: svoje dvome, frustracije, strahove idr.« Se strinjaš z njegovim razmišljanjem?

NIK: Vsakdo si lahko interpretira album na svoj način, saj album nima nekega zaključenega koncepta.DEJAN:
Ko sem pred nekaj dnevi prvič poslušal vaš prvi znanilec nove plošče, ki sliši na ime Slepič, so mi točno Nejčeve besede šinile po glavi. Bo torej nov album ponovno ponujal dosti prostora za lastne interpretacije?

NIK: Bo.

DEJAN: Zakaj ste izbrali prav ta komad, da poslušalstvu odpre vrata v svet Figure? Ta vsaj po dolžini nikakor ni reprezentativen.

NIK: Izbrali smo ga ravno zaradi tega, ker po dolžini ni reprezentativen, a zvočno zaobjame bistvo tega albuma.
 
DEJAN: Nov album bo torej nosil naslov Figura. O tem sem med drugim prebral, da »se amebno spreminja, prilagaja in razvija skozi čas.« To pomeni, da boste posnete komade zaigrali v drugačni obliki v živo? Da jih boste nenehno spreminjali in na koncu pod istim imenom igrali drugačne komade?

NIK: Določene skladbe imajo predele, ki nam dovoljujejo veliko svobodnega in improviziranega glasbenega izražanja, vendar se generalno struktura glasbe ne bo spreminjala.


DEJAN: Kaj lahko dejansko pričakujemo od novega albuma? Koliko bo ta težji ali lažji za poslušanje?

NIK: Koliko bo težji oziroma lažji je odvisno od posameznega poslušalca. Precej verjetno bo za določene ljudi težja zvočna izkušnja, za nekatere pa mogoče glasba, s katero se bodo zazibali v spanec. Dejstvo je, da so novi komadi precej dinamični, razgibani in vsebujejo različna čustvena stanja.
 
DEJAN: Kdaj ga sploh lahko pričakujemo? Kdaj bo na »policah«?

NIK: Uradni izid bo v ponedeljek, 9. januarja, se pravi čez pet dni. Vinilke in CD-je pa boste lahko dobili naslednji petek, 13. januarja, na našem koncertu in preko spleta.
 
DEJAN: Odločili ste se tudi za izdajo na fizičnem nosilcu zvoka. Kako to?

NIK: Album bo izšel tudi v fizičnem formatu, ker želimo ponuditi prahu nov dom.
 
DEJAN: Kot si že povedal, ste za predstavitev Figure izbrali petek, 13. januar. Namensko takšen datum? Se radi igrate s simboliko?

NIK: Da je datum promocijskega koncerta petek 13., je zgolj najključje. Nobenega skritega pomena ni za tem datumom.


DEJAN: Koncert bo potekal v prostorih Centra kulture Španski borci v Mostah v Ljubljani. Kako to, da ste se odločili za to lokacijo?

NIK: Želeli smo prirediti promocijski koncert v prostoru s sedišči, ker smo mnenja, da je naša nova glasba temu primerna.
 
DEJAN: Med poslušanjem Slepiča skorajda ni možno preslišati različnih trobil, ki ste jih uporabili. Je to razlog, da boste na predstavitvenem koncertu nastopili v razširjeni postavi?

NIK: Naj te popravim. Trobil v zasedbi nimamo, poleg že znanega inštrumentarija imamo godala in pihala. Na promocijskem koncertu bomo nastopili v natanko takšni zasedbi, v kakršni smo posneli novi album.
 
DEJAN: Sicer je možno vsa imena prebrati na Facebook strani dogodka, a bi te vseeno prosil, da predstaviš glasbenike, ki vam bodo pomagali postaviti Figuro na oder.

NIK: Gostje pri snemanju plošče in na promocijskem koncertu so violončelistki Tadeja in Katarina, saksofonista Jure in Jasna ter Gašper Prus na bobnih, ki pa ni gost, ampak nov član ansambla TCO.


 
DEJAN: Kako ste se našli s temi glasbeniki?

NIK: Z nekaterimi glasbeniki se poznamo že vrsto let, nekaj pa smo jih našli preko priporočil prijateljev oziroma drugih glasbenikov.
 
DEJAN: In ti so bili prisotni tudi pri pisanju Figure in so torej vplivali na njen nastanek?

NIK: Določeni stavki so bili za goste na godalih in pihalih spisani vnaprej, a še vedno dovoljujejo določeno mero svobodnega izraza. Nekateri segmenti skladb pa so popolnoma improvizirani, določen je le osnovni zvočni ambient oziroma osnovna glasbena dramaturgija.
 
DEJAN: Figuro sestavlja šest komadov, ki se po dolžini zelo razlikujejo, kakor sem že na začetku najinega pogovora nakazal. Katere osebno preferiraš: krajša dva ali daljše štiri?

NIK: Figuro jemljem kot celoto in ne preferiram posameznih segmentov oziroma preferiram vse.
 
DEJAN: In še za konec ... Lahko našim bralcem razkriješ en razlog, zakaj naj se vam pridružijo 13. januarja na Mostah?

NIK: Predvsem zato, ker koncertov v tej formaciji ne bo veliko, kar pomeni, da tega materiala v prihodnosti ne nameravamo igrati pogosto. Vsaj ne v celoti.(avtor fotografij je Peter Zakrajšek)

SORODNE VSEBINE:
1. 2. 2023The Canyon Observer / Reportaže
16. 1. 2023The Canyon Observer / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
31. 5. 2024
Britof, Jegulja
Dvorana KS Podlubnik - Stara Loka, Škofja Loka
1. 6. 2024
Metallica
Magna Racino, Ebreichsdorf, Avstrija
1. 6. 2024
Payale Royale, July Jones
Cvetličarna, Ljubljana
4. 6. 2024
Rats Will Feast, Sociasylum, Smedja in Smetke, TupaTupaTam
TrainStation SubArt, Kranj
5. 6. 2024
Hard Charger, Saccage
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
6. 6. 2024
Corey Taylor
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška