INTERVJUJI

14. 4. 2023

Metalsteel

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: ROK

Metalsteel je slovenska heavy metal zasedba, ki bo drugo leto praznovala 25 let delovanja. V tem času je skupina, katere člani so že bolj ali manj od vsega začetka skupaj, posnela in izdala že sedem studijskih dolgometražcev, medtem ko je osmi na poti. Ta bo nosil naslov Spomenik in bo sestavljen skorajda izključno iz priredb skladb slovenskih hard n` heavy skupin iz 80. in 90. let ter enega avtorskega komada. Kaj je o albumu in njegovi predstavitvi v živo povedal Rok Tomšič, ustanovni član in kitarist banda, boste izvedeli v tokratnem intervjuju.

DEJAN: Metalsteel boste letos dopolnili 24 let, zasedbo pa skorajda od vsega začetka sestavljate isti člani. Kako vam to uspeva?
ROK: Preprosto si skupine ne predstavljamo v zasedbi, v kateri ne bi bilo nas štirih. To nam uspeva predvsem s konsenzom pri bolj ali manj vseh odločitvah, ki se tičejo banda. Odločitve sprejemamo kot ekipa, prav tako poteka zadnja leta pisanje materiala kot timsko delo. Bolj kot smo vsi vključeni v nek proces, bolj je enak vložek energije vseh članov in posledično bo vsak posameznik tudi bolj trdno stal za skupnim rezultatom.
 
DEJAN: Bi rekel, da ste podobni staremu zakonskemu paru ali ste bolj podobni bratom in sestram? V vsakem primeru je po mojem med vami močna vez, s katero premagujete nevidne ovire.
ROK: Čeprav sem edinec, bi rekel, da je primerjava z brati in sestro bolj na mestu. Kot posamezniki smo si precej različni v vseh pogledih, skupaj pa res dobro funkcioniramo, saj igramo že od malih nog in se poznamo do obisti.


DEJAN: In kje sploh še jemljete voljo, da delate novo glasbo?
ROK: Priznam, da so že bili momenti, ko je bila naša volja na preizkušnji. Že ob odhodu prvega pevca Aleksa, ko nismo vedeli, kako nadaljevati. Nato je vlogo prevzel Beny, čigar vokal je bil še primernejši za našo glasbeno usmeritev. Krizo smo imeli okrog leta 2009, pa nas je k sodelovanju povabil James Rivera in nam odprl vrata na evropske odre. Potem so prišli razni projekti, kot so koncertni album, igranje s simfoniki, reklama za Toyoto, himna za MetalDays 2015, različna sodelovanja in videoprodukcije, snemanja v velikih studiih ipd. Nazadnje še aktualni projekt Spomenik, ki nam je zaradi sodelovanja s številnimi gosti odprl nove dimenzije aranžiranja in studijskih izkušenj. Preprosto ne smeš zaspati na starih lovorikah, to je pravi recept, da volje ne zmanjka.
DEJAN: Če se ne motim, himne za MetalDays nikoli niste izdali na kakšnem nosilcu zvoka? Namerno?
ROK: Nismo. Skladba je bila objavljena zgolj na spletu in se je vrtela na ekranih takratne edicije festivala. Ni bilo mišljeno, da bi jo kdaj izdali tudi na albumu.
DEJAN: In ko sva ravno pri MetalDays … Glede na to, da ste nastopili lani, za letos ne potekajo nobeni dogovori o vašem nastopu?
ROK: Zdaj smo igrali dve leti zapored na MetalDays, tako da se mi zdi pošteno, da letos ne nastopimo. Se bomo pa z veseljem spet vrnili, če bo možnost, v prihodnjih letih.
DEJAN: V kolikšni meri igrajo vaše družine pri tem kakršno koli vlogo?
ROK: Zadnjih 15 let nam naše družine predvsem nudijo podporo pri ustvarjanju in razumevanju zaradi naših odsotnosti od doma. Včasih, ko smo bili še otroci in kasneje najstniki, pa so imeli pomembno vlogo naši starši, ki so nas podpirali in nam pomagali pri prevozu na koncerte, v studie, bookiranju koncertov in podobno. Imamo srečo, da smo se rodili v družinah, ki so nas podpirale. Zdaj pa imamo srečo, da smo si našli partnerje, ki nas prav tako podpirajo.
 
DEJAN: Aktualno ste se odločili za kompilacijo priredb skladb slovenskih hard n` heavy skupin iz 80. in 90. Kdo je imel največ besed pri izboru?
ROK: Jaz sem prišel z idejo o reanžiranju starih slovenskih skladb in imel nek izbor že določen. Ideja je prišla spontano, ko sem svojemu 3-letnemu sinu doma predvajal in igral star slovenski heavy metal in mu je bila zelo všeč skladba Na Noge od YUNK. Mislil sem sicer, da ostali člani ne bodo podprli ideje, bilo pa je ravno obratno, saj se je vsem zdelo super, da bomo obudili stare skladbe. Nekatere izmed njih veljajo za hard n` heavy klasike, nekatere pa so že nekoliko pozabljene. Naj omenim, da bo na albumu tudi ena avtorska skladba, ki nosi enak naslov kot album, torej Spomenik.
DEJAN: Kaj lahko pričakujemo od pesmi Spomenik?
ROK: Bilo je fino spet pisat tekst v slovenščini. Če bi bilo le po mojem, bi večkrat pisal slovenska besedila. Sicer pa gre za udarno heavy metal skladbo, ki gre hitro v uho. Upamo, da jo bo publika lepo sprejela.


DEJAN: Po kakšnem ključu ste sploh izbirali pesmi za Spomenik?
ROK: Izbrali smo skladbe, ki smo jih poslušali kot osnovnošolci, in bande, ki so imeli takrat vpliv na naše ustvarjanje. Seveda je bil pogoj, da je izbrana skladba vsem članom všeč. Aranžmaje pa smo delali po lastni intuiciji, v sodelovanju z gosti, ki smo jim prav tako pustili proste roke pri aranžiranju skladb. Album Spomenik je tako skupinsko delo nas, Metalsteel, in gostov, ki so na albumu sodelovali.
DEJAN: Na našem portalu smo že poročali, da so z vami sodelovali Aleš Pelhan, Tomaž Žontar, Sergej Škofljanec, Davor Klarić in Tilen Hudrap. Lahko na tem mestu razkriješ še kakšno ime?
ROK: Na naših socialnih omrežjih smo razkrili že vse goste, ki so sodelovali na albumu, tako da z veseljem povem, da so na albumu gostovali še Aleksandra Josić, Peter Dimnik, Mark Lemer, Matic Nareks, Franc Tominšek, Roman Jamnik.
 
DEJAN: Dovoli mi naivno vprašanje, čeprav vsi, ki smo si ogledali dokumentarec Železne stopinje, poznamo odgovor: je v Sloveniji sploh dovolj bandov za takšen projekt?
ROK: Bandov je bilo relativno veliko za tiste čase, žal pa jih je premalo izdalo uradne albume. Ravno zato smo na začetku želeli izdati zgolj EP s štirimi skladbami. Kasneje pa smo le nabrali še dodatne skladbe za predelavo in se odločili za celoten album.
DEJAN: Koliko pesmi sploh bo na ploščku?
ROK: Na albumu se nahaja devet skladb.
 
DEJAN: Torej niste imeli težav s tem, da ste morali kakšen komad oziroma band črtati, ker ni bilo več prostora na ploščku?
ROK: V bistvu smo črtali le eno skladbo, ker nam aranžma nekako ni ustrezal in ker se kasneje željeni gost ni odzval na povabilo.
 
DEJAN: Predstavitev plošče bo konec aprila v ljubljanskem Orto Baru. Zakaj ne v Medvodah?
ROK: Tokrat smo se odločili za Orto, saj Ljubljana po kovidnem obdobju postaja centralizirano prizorišče za koncerte. Včasih smo igrali vsak vikend po različnih dvoranah na Primorskem, Gorenjskem in ostalih regijah. Zdaj je lokacij za metal koncerte bistveno manj, ljudje pa so se navadili hoditi predvsem v Ljubljano, kjer je res ogromno koncertov. V Medvodah načrtujemo poseben koncert jeseni letos, ko bomo praznovali 20 let od izida prvega albuma Usoda in 18 let od izida drugega albuma Taste The Sin ter izid albuma Spomenik na vinilu.
 
DEJAN: Bo koncert posvečen samo aktualnemu albumu ali lahko pričakujemo mešanico priredb in avtorskih komadov?
ROK: Glavni poudarek bo na albumu Spomenik, pridružilo se nam bo tudi nekaj gostov z albuma, seveda pa bomo odigrali tudi skladbe s starejših albumov.
DEJAN: Njihova imena ostanejo do nastopa verjetno skrivnost?
ROK: Drži.


DEJAN: Lahko na kratko predstaviš predskupino in razloge za njihov izbor?
ROK: Skupino Life On Display sem spoznal v vlogi organizatorja natečaja Battle of Bands, ki sem ga organiziral v Klubu Jedro. Izstopali so s samozavestnim nastopom, tehničnim znanjem in me vizualno nekoliko spomnili na nas v mladih letih, saj imajo enako inštrumentalno-vokalno zasedbo. So mlad metal band, ki si zasluži pozornost in priložnost. Igrajo metal z ravno pravo kombinacijo agresije in melodike.
 
DEJAN: Za pisanje oziroma izdajo zadnjih treh albumov ste načeloma potrebovali štiri leta, s tem ploščkom priredb pa boste postregli po zgolj dveh letih studijskega premora. Verjetno so iz očitnih razlogov šle stvari tokrat hitreje, pa vendarle me zanima, kdaj ste začeli z delom na Spomeniku.
ROK: Mislim, da smo začeli nekje na začetku leta 2022.
 
DEJAN: Ste torej menili, da je že napočil čas za nov album? Ali se vam je zaradi korone in vsega, kar nam je ta prinesla, nabralo toliko nekih idej, da so morale te čim prej na plano?
ROK: Med korono smo posneli in izdali prejšnji album Forsaken By The Gods. Med koronskim obdobjem so ideje kar letele iz nas, saj je bil čas kot zanalašč primeren za ustvarjanje, idej za tekste pa zaradi same burleske s kovidom in vsem povezanim sranjem kar ni in ni zmanjkalo. Potem pa smo se odločili še za album priredb, ki kot omenjeno vključuje en avtorski komad.
 
DEJAN: Bodo premierni predstavitvi sledili še drugi promocijski koncerti plošče, kot je to pač zmeraj v navadi, ali želite s tem ploščkom stvari narediti kako drugače?
ROK: Fokusiramo se na premierno predstavitev, kjer bodo z nami tudi nekateri izmed gostov z albuma, kar bo najbrž edinstvena priložnost. Na ostalih koncertih bomo zagotovo tudi odigrali kakšne skladbe z albuma Spomenik, ne bomo pa več albuma celostno predstavljali z gosti.
DEJAN: Kdor si torej želi od vas nekaj posebnega, ima tokrat v Orto Baru enkratno priložnost?
ROK: Ja, zagotovo bo to edinstvena prilika, saj je težko zbrati določeno število ljudi, da si vzame čas in nastopi z bandom, saj so naši gosti glasbeniki, ki so zelo zasedeni s svojimi bandi in projekti.


DEJAN: Tvoja najljubša pesem na Spomeniku?
ROK: Težko vprašanje… Uniformiranci.
DEJAN: Zaradi vaše predelave ali zato, ker ti je že originalna različica tako zelo všeč?
ROK: Najbrž zaradi obeh razlogov, hehe.
 
DEJAN: Bi želel še kaj dodati? Sva kaj pozabila?
ROK: Hvala za intervju. Še enkrat bi vse lepo povabil 28. aprila v Orto Bar na predstavitev albuma. Pripravljamo res dober koncert, ki ga ne gre zamuditi, gosti bodo zagotovo pika na i. Sicer pa pozivam slovensko metalsko publiko, da podpira slovenske metal bande, hodite na koncerte slovenskih skupin, le tako bomo obdržali tudi našo metal sceno.

SORODNE VSEBINE:
3. 5. 2023Metalsteel / Life on Display / Galerija
26. 4. 2023Metalsteel - Spomenik / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija
30. 3. 2024
Cvinger, Samperium
HABitat, Slovenj Gradec
31. 3. 2024
Replicant, Anachronism, Siderean
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana