NAPOVEDNIK

6. 6. 2024

Pomaranča, Metalsteel

Kino Šiška, Ljubljana
Organizator: Metal Strike Fest, Železne Stopinje in Matic Nareks Project

Legendarni hard rock / heavy metal arhetip je NAZAJ! POMARANČA!

Skupina, ki jo je ustanovitelj Mijo Popovič poimenoval po veliki literarni stvaritvi Anthonya Burgessa (in kasnejši Kubrickovi filmski adaptaciji) "Peklenska Pomaranča" // A Clockwork Orange je doživela ogromno vzponov in padcev, a vendar: steblo in korenine Pomaranče so ostale globoko v zemlji, kultni band ni nikoli odšel, stvaritve, ki so definirale generacije rockerjev in metalcev skozi osemdeseta in devetdeseta so skupino obdržale na piedestalu metala celotne večmilijonske nekdanje Jugoslavije do današnjega dne.

Pomaranča je igrala pred več tisočglavimi nabito polnimi dvoranami že 40 let nazaj in vplivala na nešteto novo nastalih skupin tistega časa. Soldat, Uniformiranci, Goba Zla, Mora, Madbringer in mnoge druge klasike pa so postale nesmrtne za tisoče fanov po celi Jugoslaviji.

Stvaritve, o katerih rockerji in heavy metalci še danes govorijo z globokim spoštovanjem. Z Divljimi Jagodami so dobesedno ustvarili heavy metal na našem področju, plošče Peklenska Pomaranča in Madbringer (1981-1983) pa so ob Motorih in Čarobnjacih istočasno le-tega definirale in ustvarile podlago na kateri so gradili vsi bandi nekdanje skupne države. Odre so si delili z internacionalnimi veljaki Motörhead, Gillan (Deep Purple), Uriah Heep, Alice Cooper, v legendarnih samostojnih koncertih pa so navduševali razprodane dvorane širom države. Zgodovina je bila ustvarjena!

Dolga leta menedžerskih težav, vojna na Balkanu in slabe razmere so Pomarančo prisilile v mirovanje. Ko so se vrnili, so izdali zadnji studijski album, Takoj Se Dava Dol (1995), ki je sproduciral hite "Do neba iz pekla, Poljub odprtih ust, ter naslovni single/videospot "Takoj Se Dava Dol". Naslednjih 25 let je bilo težkih, Pomaranča pa je kljub vsemu vztrajala. Duša Pomaranče je bila vedno neuničljiva, kot tudi njen kreator Mijo Popovič.

Tragični prerani smrti originalnih članov Marka Heraka in Franca Teropšiča, ter pandemija korona virusa so ustavile naravni proces, začet leta 2019, ko se je skupina vrnila ob štirideseti obletnici. Prav zato, primarno v spomin Marku in Francu in za vse NOVE generacije rockerjev in metalcev, se je Pomaranča sestavila v novi postavi izkušenih staroselcev slovenskega metala. Ustanovitelj legendarne Pomaranče, prva kitarska ikona in oče heavy metala v državi, brez katerega metal v Sloveniji kot ga poznamo ne bi obstajal - veliki Mijo Popovič. Na basu je bila opcija le ena: Pomaranči se je pridružil največji in najuspešnejši metal glasbenik v zgodovini Slovenije, Tilen Hudrap (Pestilence, Doro, Testament, Vicious Rumors, U.D.O), ki je prinesel mednarodne izkušnje in z Mijom sklenil krog slovenske metal zgodovine. Na vokalu legendarni Matic Nareks (San Di Ego), ki je v sklopu svojega projekta (Matic Nareks Project) v prejšnjem letu izdal priredbo Pomarančine pesmi »Takoj se Dava Dol« in s tem ustvaril pobudo za prve stopinje proti reanimaciji Pomaranče, ter skupaj s Tilnom tekom snemanja komada v Studiu Evolucija Mija prepričal, da Pomaranča še ni rekla zadnje besede. Matic je zastopal veliko vokalno zapuščino Zlatka Magdaleniča in Borisa Krmaca že na koncertu Pomaranče v Laškem 2019, ko je uradno postal njen frontman. Skupaj z ekstraordinarnim bobnarjem Matjažem Winklerjem (Keller, Requiem in mnogi drugi), enim izmed najbolj cenjenih heavy metal bobnarjev zadnjih dvajsetih let, je skupina pomladila svoje čete, a kljub temu ostaja zacementirana v stari šoli. Vrnil se je Tomaž Žontar, originalni klaviaturist, pisec legendarne balade "Release", ki bo prvič po več kot 40-ih letih prevzel svoje mesto na odru!!! Dogodek, za katerega so mnogi domnevali, da se ne bo zgodil NIKOLI! A to ni niti polovica zgodbe… kar sledi tekom naslednjih mesecev (in na samem koncertu) so metal mokre sanje za vse heavy fanatike!

Pomaranča, ki jo boste videli je 100% duša in sadež pomarančinega mesa, brez matric, umetnih dodatkov in neumestnih aditivov! Naravna, brezkompromisna in bolj heavy kot kadarkoli prej. Organizacija dogodka poteka v združitvi dolgoletnih izkušenj očeta dokumentarca Železne Stopinje Denisa Brnčiča, Metal Strike ter Addende-P, ki so dodatno prispevali k stvaritvi dogodka, ki ne bo "le" koncert. Videli boste Pomarančo, kot je niste še nikoli. S potenco na 666! Dogodek 6. 6. 2024 bo spektakel, ki bo zapisan v zgodovino!

Najpomembnejši podatek: Pomaranča bo 6. 6. snemala svoj PRVI album v živo, poleg tega pa bo koncert posnet za prihodnjo DVD izdajo, prav tako prvo v Pomarančini zgodovini! Vsa vaša prisotna grla in glasovi bodo tako zapisani v večnost! Bodite del zgodovine!

Posebni gostje: Metalsteel, ki bodo na koncertu praznovali 25. obletnico delovanja!

Karte gredo v prodajo 1. marca 2024.

SORODNE VSEBINE:
11. 6. 2024Pomaranča / Metalsteel / Reportaže
19. 4. 2006Pomaranča / Metalsteel / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
13. 6. 2024
Matti Riekki - North From Here – The Sentenced Story (knjiga)
Galerija
13. 6. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
12. 6. 2024
Tool / Night Verses
Reportaža
11. 6. 2024
Pomaranča / Metalsteel
Reportaža
11. 6. 2024
Cvinger / Marax
Galerija
10. 6. 2024
Pomaranča / Metalsteel
Reportaža
10. 6. 2024
Corey Taylor – Europe 2024
Recenzija
7. 6. 2024
Iz ropotarnice: The 3rd And The Mortal - Tears Laid in Earth
KONCERTI & FESTIVALI
13. 6. 2024
Igorrr, Sanguisugabogg
Kino Šiška, Ljubljana
13. 6. 2024
Avenged Sevenfold
Firenze Rocks
16. 6. 2024
Body Count
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija