Na današnji dan
1984
Mötley Crüe predstavijo single Too Young to Fall in Love
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
30. 5. 2023

Giovanni Rossi (Ufomammut) je s projektom The Mon izdal svoj drugi album Eye, na katerem so kot gostje pustili svoj pečat Steve Von Till (Neurosis), Colin H. Van Eeckhout (Amenra), Sarah Pendleton (Subrosa, The Otolith) in David W. (White Hills). Album je v petek izšel pri Supernatural Cat Records.

2. 2. 2022

Absent In Body je zasedba, ki jo sestavljajo kitarist Mathieu J. Vandekerckhove (Amenra), vokalist/kitarist Scott Kelly (Neurosis), basist/vokalist Colin H. Van Eeckhout (Amenra) in bobnar Igor Cavalera. 25. marca bo pri Relapse Records izšel njihov dolgometražni album Plague God, na katerem bodo sledeči komadi:

Rise From Ruins
In Spirit In Spite
Sarin
The Acres/The Ache
The Half Rising Man

Avtorica: Tina Urek
17. 12. 2021

Kitarist in vokalist Matt Pike (High On Fire, Sleep) napoveduje svoj prvi solo album Pike Vs. The Automaton, ki bo izšel 18. februarja za založbo MNRK Heavy. Spodaj si že lahko ogledate videospot za prvi single Alien Slut Mum.

Pike je material napisal skupaj z bobnarjem Jonom Reidom (ex-Lord Dying), medtem ko je bil za snemanje zadolžen producent Billy Anderson (Neurosis, Swans, Sleep, Brutal Truth, Buzzov•en, Mr. Bungle). Na albumu sodelujejo še Alyssa Maucere-Pike (Lord Dying, Grigax), Chad »Chief« Hartgrave, Brent Hinds (Mastodon), Steve McPeeks (West End Motel), Josh Greene (El Cerdo), Todd Burdette (Tragedy) in Jeff Matz (High On Fire).

15. 12. 2021

Švicarski apokaliptični metal kvartet Abraham najavlja za 25. februarja pri Pelagic Records svoj 4. album Debris de Mondes Perdus. Album bo izdan na zgoščenki, vinilu in v digitalni obliki, prednaročila so že možna tukaj. Na albumu, ki naj bi zadovoljil ljubitelje bandov, kot so Breach, Cult Of Luna, Wolves In The Throne Room, Neurosis, Rosetta, Russian Circles ali Amenra, bodo naslednje pesmi:

Verminvisible
Blood Moon, New Alliance
Maudissements
Ravenous Is The Night
Our Words Born in Fire
Fear Overthrown
A Celestial Funeral
Black Breath (feat. Emilie Zoe)

Abraham so danes:
Jakkob Wierdmann – kitara in backing vokal
Val DiCabillo – bas kitara in backing vokal
Dave Schlagmeister – bobni in vokal
Steven Margo Ditadoro – kitara

21. 9. 2021

Japonska instrumentalna post-rock zasedba Mono je konec prejšnjega tedna v sodelovanju z založbami Pelagic Records (EU), Temporary Residence Ltd. (ZDA) in New Noise (Kitajska) izdala svoj enajsti studijski album Pilgrimage Of The Soul, ki ga lahko v celoti preverite na tej povezavi. Za snemanje in miks je bil tokrat zadolžen legendarni producent Steve Albini (Nirvana, Pixies, Neurosis, Helmet).

Tracklista je sledeča:
Riptide
Imperfect Things
Heaven In A Wild Flower
To See A World
Innocence
The Auguries
Hold Infinity In The Palm Of Your Hand
And Eternity In An Hour

22. 7. 2021

Japonski instrumentalni rockerji Mono so najavili svoj enajsti studijski album Pilgrimage Of The Soul, ki bo izšel 17. septembra v sodelovanju z založbami Pelagic Records (EU), Temporary Residence Ltd. (ZDA) in New Noise (Kitajska). Album je posnel in zmiksal legendarni producent Steve Albini (Nirvana, Pixies, Neurosis, Helmet).

Spodaj si lahko ogledate tudi videospot/film za prvi single in otvoritveno skladbo Riptide.

Tracklista je sledeča:
Riptide
Imperfect Things
Heaven In A Wild Flower
To See A World
Innocence
The Auguries
Hold Infinity In The Palm Of Your Hand
And Eternity In An Hour

23. 3. 2021

Finski sludge/doom/post-metal one-man band Devastating Light namerava 28. marca pri založbi Planet K Records tudi na CD-ju izdati svoj aktualni EP I Have Already Failed You, ki mu lahko v celoti prisluhnete na Bandcampu.

Teemu Toikka, ki stoji za tem projektom, pod svoje glasbene vplive navaja Neurosis, Old Man Gloom, Amenra, Cult Of Luna, Envy in Swans.

4. 3. 2021

Švedska štiričlanska post-metal/sludge zasedba Kollaps\e je prejšnji mesec objavila EP z naslovom The Pandemic Sessions, ki je na voljo na vseh vodilnih digitalnih platformah kot tudi na Bandcampu. Kollaps\e so nastali leta 2018, predvsem pod vplivi skupin, kot so Breach, Cult Of Luna, Neurosis in podobne.

Tracklista je naslednja:
Radiant//Static
Murrain

3. 8. 2020

Mastodon predstavljajo še neobjavljeno skladbo Fallen Torches, v kateri se je skupini na gostujočih vokalih pridružil Scott Kelly iz Neurosis. Gre za skladbo s prihajajoče kompilacije priredb, skladb iz soundtrackov, inštrumentalov, B-strani singlov in živih posnetkov z naslovom Medium Rarities, ki bo izšla 11. septembra.

Tracklista je sledeča:
Fallen Torches (neobjavljena skladba)
A Commotion (priredba Feist)
Asleep In The Deep (inštrumentalna verzija)
Capillarian Crest (v živo)
A Spoonful Weighs A Ton (priredba The Flaming Lips)
Toe To Toes (inštrumentalna verzija)
Circle Of Cysquatch (v živo)
Atlanta (priredba Butthole Surfers)
Jaguar God (inštrumental)
Cut You Up With A Linoleum Life (Aqua Teen Hunger Force)
Blood & Thunder (v živo)
White Walker (Game Of Thrones)
Halloween (inštrumentalna verzija)
Crystal Skull (v živo)
Orion (priredba Metallice)
Iron Tusk (v živo)

14. 7. 2020

Ameriški sludgerji Pale Horseman predstavljajo prihajajoči album z naslovom For Dust Thou Art, ki bo luč sveta ugledal 31. julija.

Pale Horseman je kvartet iz Chicaga, ki v svoji glasbi združuje sludge, doom in death metal. Skupina, ki jo sestavljajo Eric Ondo (kitara, vokal), Andre Almaraz (kitara, vokal), Rich Cygan (bas) in Jason Schryver (bobni), je pri snemanju studijskih albumov v preteklosti že sodelovala tudi z nekaterimi svojimi največjimi vzorniki, kot so Dennis Pleckham iz Bongripper, Noah Landis iz Neurosis in Justin Broadrick iz Godflesh.

4. 10. 2019

V Gromko jutri zvečer prihajajo Morne iz Bostona, katerih člani so se že izkazali v vidnejših skupinah crust ali doom scene, kot so Filth Of Mankind, Disrupt in Grief. Sami se opišejo kot mešanico doom metala in klasičnega britanskega crusta, ki se razteza preko teh meja, s kombinacijo mračne lirike in gonilnih riffov. Njihovi začetki so bili zelo surovi in neposredni, podedovani iz crust punk ozadja članov skupine. Po prvi evropski turneji in dveh albumih se nekoliko nagibajo proti bolj atmosferičnim kompozicijam, ki so jih približale bandom kot so Neurosis, z vse bolj in bolj integriranim sintesajzerjem. Kljub vsemu je zvok Morne še vedno zelo masten in masiven, spomini na vplive crusta pa se precizno pojavljajo v temnih in močnih riffih.

Pred njimi se bo predstavila relativno nova briška zasedba Goragorja, ki jo sestavljajo nekdanji oziroma sedanji člani Haron, Elodea in Hellcrawler. Goragorja se giblje med svetlejšimi in temačnejšim krajinami. Definitivno jih zaznamuje predpona post-, saj razburkanost post-metala na trenutke preseka ambientalnejši, skorajda minimalistični post-rockovski zven.

Kot ogrevanje za koncert v Gromki bo sosednja Jalla Jalla pred tem gostila nemško blackened grind zasedbo Strick, ki bo z nastopom pričela že malo po 20. uri. Gre za grindcore band z vplivi black in death metala, ki hkrati kombira tako brutalne kot tudi bolj atmosferične zvoke.

Več podrobnosti o obeh koncertih na Metelkovi najdete v našem napovedniku.

4. 10. 2019

Avantgardni post-apokaliptični doom rockerji Queen Elephantine so objavili skladbo Mars, prvi single z novega studijskega albuma z naslovom Gorgon, ki bo izšel 8. novembra pri založbi Argonauta Records. Za produkcijo in miks novega albuma je poskerbel kitarist in vokalist Indrayudh Shome, medtem ko je mastering opravil mojster Billy Anderson (Neurosis, Sleep, High On Fire).

Gorgon prinaša sledeče skladbe:
Mars
Unbirth
To See Eyes
Mercury

30. 5. 2019

Ponovno združena kalifornijska underground metal zasedba High Tone Son Of A Bitch, v kateri so moči združili člani Kalas, Noothgrush, Neurosis, Necrot, Saviours in Alaric, se vrača z novim EP-jem Death Of A New Day / Eye In The Sky, ki bo na voljo 21. junija. Preko spletne strani The Obelisk lahko že premierno prisluhnete skladbi Death Of A New Day.

Jedro skupine tvorijo Russ Kent (Noothgrush, Alaric), Chris Corona (Wildeyes), Joe Fucko (Strychnine), Paul Kott (Kalas, Cruevo) in Johann Zamora (Men Of Porn, Totimoshi), v studiu pa so se jim pridružili tudi nekdanji vokalist Scott Wagner, Dave Edwardson (Neurosis) in Sonny Reinhardt (Necrot, Saviours, Word Salad). Za produkcijo je bil zadolžen priznani producent Billy Anderson (Sleep, High On Fire).

28. 3. 2019

Najnovejša pridobitev založbe Magnetic Eye Records je ameriška drone/doom metal zasedba Brume. Trio iz San Francisca aprila odhaja v studio, kjer bo pričel s snemanjem novega albuma, ki ga bo produciral nesporni mojster težkih zvokov Billy Anderson (Sleep, Neurosis, Acid King, EyeHateGod, High On Fire).

18. 3. 2019

Witch Ripper iz Seattla in Brume iz San Francisca so konec prejšnjega tedna v omejeni nakladi pri založbi DHU Records izdali split 12" vinil z naslovom MMXIX, ki prinaša nekatere do sedaj še neobjavljene skladbe. Witch Ripper so svojo skladbo posneli s producentom Mattom Baylesom (Isis, Mastodon, Minus The Bear), medtem ko je pri Brume za mešalno mizo sedel Billy Anderson (Neurosis, Sleep).

MMXIX prinaša naslednje skladbe:
A1. Witch Ripper - 1985
B1. Brume - Man-Made
B2. Brume - In The Pines (priredba Nirvane/Leadbelly)

Brume so za skladbo Man-Made posneli tudi videospot, ki si ga lahko ogledate spodaj.

ZADNJE OBJAVE
Galerija
30. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
Galerija
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof / Ayd
Galerija
29. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Reportaža
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
Reportaža
26. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof / Ayd
Galerija
26. 4. 2024
Northern Revival
Reportaža
25. 4. 2024
Dust Bolt / Mortal Strike / Vinegar Hill / Torture Slave
Galerija
25. 4. 2024
Heedless Elegance / NIAMH / Life On Display
KONCERTI & FESTIVALI
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška
3. 5. 2024
Angel’s Ex, Defy
Orto Bar, Ljubljana