RECENZIJE

6. 11. 2018
Behemoth - I Loved You At Your Darkest
Mystic Production (Nuclear Blast), 2018
Avtorica: Tina Urek

Elohim, I shall not forgive! Adonai, I shall not forgive! Living God, I shall not forgive! Jesus Christ, I forgive thee not! Hebrejsko – judovsko, krščansko. Izrečeno iz ust otrok. Ali so lahko Behemoth, ki so s svojo zadnjo izdajo, I Loved You At Your Darkest, povzpeli celotno antikrščanstvo na čisto novi nivo, še bolj kontroverzni? Da. Lahko so. Spomnimo se fotografij, ki so napovedovale izid albuma. Sakralnost, modeli pa člani zasedbe. Nergal, pribit na križ v podobi trpečega Kristusa.

Izid albuma in turnejo ob izidu spremlja še kontroverzna razstava oz. dogodek Thou Art Darkest, vse skupaj pa so Behemoth začinili še z ogromno ponudbo merchandisea, med katerim se skriva tudi Behemoth kava, pivo in celo pasji piškoti – v obliki križa seveda. S celotnim albumom se je skupina dotaknila ne le krščanstva, ampak se je obregnila celo ob druge demone, ki jih srečamo v hebrejski bibliji, starem Egipčanstvu ter v drugih religijah in okultizmu.

Z recenzijo albuma sem sprva želela počakati do trenutka, ko bi v poštni nabiralnik prejela svoj izvod prednaročenega ploščka. Žal pa je bilo naročil tako veliko, da se bo odpošiljanje lahko zavleklo celo v mesec december in mi bo morda paket prinesel sam Krampus.

Behemoth sem imela letošnje poletje priložnost v živo videti kar dvakrat, prvič v Tolminu, teden dni kasneje pa še v Wacknu. Prav tam sem se udeležila tudi tiskovne konference, saj so Poljaki nastopili ravno na dan, ko je bila premiera njihovega komada God=Dog. Na obeh prizoriščih je zasedba pripravila pravi spektakel, v Nemčiji je bilo vse še za odtenek boljše. Kakor koli, takrat se mi novi komadi niti niso tako vpili v dušo. Če album pogledamo povsem instrumentalno, je zvok kitar precej podoben zvoku, ki ga je band uporabil na prejšnji izdaji The Satanist. Tudi sama nasičenost in mogočnost komadov je tu nekje. Razlika pa je ta, da je ILYAYD veliko boljše produciran, piko na i pa dodajo mnogi dodatki, kot je npr. odlično otroško zborovsko petje oz. otroški vzkliki.

Če so nekateri mnenja, da so Behemoth le še eni Amon Amarth ali Sabaton in podobni bandi, ki leto za letom izdajajo identične albume, se sama s tem absolutno ne strinjam. Res je, da so bile njihove prve izdaje precej bolj surove, so pa zato nove, sploh ILYAYD, bolj dodelane. Tako glasbeno kot umetniško in lirično. Kljub temu, da album nima direktne zgodbe, je veliko bolj konceptualno dodelan kot prejšnji ploščki.

Otvori ga Solve, katerega besedilo sem zapisala v prvih vrsticah. Izgovarjajo ga otroci ob tihi glasbeni podlagi, ki ji sledi res prepoznavni Behemoth kitarski zvok. Otvoritveni komad Wolves of Siberia je zelo direkten. Vsem »legijcem« (»Legion« je izraz za poslušalce zasedbe, ki ga uporablja skupina, op. a.), vsem prosto mislečim, vsem svobodnim sporoča, da so del upora. Upora, ki bo nekaj izgubil, vendar na koncu premagal vse. V manj kot treh minutah vas bo tako napolnil s pravo Behemoth energijo. Komad je zelo surov in je morda v nekem momentu celo spomin na pretekle ploščke.

Sledi mu God=Dog, ob izidu katerega so Behemoth svetu ponudili tudi prvo metalsko pasjo hrano. Je defitivno ena izmed tistih pesmi na albumu, ko vam morda besedilo sploh ne bo jasno. Poleg začetnega nagovora, ki se tokrat ponovi na koncu, se nanaša tudi na filozofijo Aleisterja Crowleya in s citatom »Is a God to live in a dog? No! But the highest are of us!« res odpihne možgane in nas pripravi do visoko kvalitetnega razmišljanja. Na samem začetku opisuje pastirja ob reki Ganges in glasbeno prikaže tudi precejšen arabski prihid, konča pa se s prekletstvom. God=Dog. Prisluhnite mu, enkrat, dvakrat, trikrat … in si ustvarite svojo podobo v glavi. Komad je enostavno tako kompliciran in tako odličen z melodijami, otroškim petjem in kitarskim soliranjem, po drugi strani pa je totalno next level antikrščanstva oz. protiboštva.

Ecclesia Diabolica Catholica. In absentia Dei we evangelize, In absentia Christi We spread like swarming plagues. In ecclesia Satani Thy might is right! Katoliška satanistična cerkev. Ena izmed meni osebno ljubših pesmi na albumu. Besedilo je odlično, instrumentalni del se odlično povezuje s spevnim refrenom (ki jih je v ILYAYD kar nekaj!) in tokrat prvič Nergal pokaže, da mu tudi clean vokali niso težava. Odlična melodičnost je uvod v meni osebno najljubši del albuma – balado Bartzabel.

Bartzabel je star in zelo nevaren demon, ki naj bi prihajal iz planeta Mars. Behemoth so mu posvetili mistično, temačno balado in črno-beli videospot, ki je poln golote in blasfemije v najhujši možni obliki. Komad je direkten poziv demona in deluje zelo ritualno, saj v njem kličejo mnoge angele in druge oblike v judaizmu in krščanstvu, kot so Samael, Elohim, Seraphim in Ra Hoor Khuit, ki se nanaša na egipčansko mitologijo.

If Crucifixion Was Not Enough… je ponovno bolj energičen in napadalen komad, ki nas s klicem demonov vabi k uničenju. Prav tako napadalen je Angels XIII. Prava death/black metal mojstrovina, ki ne špara z ničemer. Kriki groze, primitivni bobni, ritualistični pozivi in pa standardne Behemoth kitare. Če se na koncu dotične stvaritve Nergal razglasi za satanovo inkarnacijo, pa v Sabbath Mater opisuje žensko čarovniško podobo in njeno združitev s temo. Vse skupaj je precej vulgarno, kar od Behemoth morda ne bi pričakovali, saj je komad veliko bolj simfoničen in udaren.

Počasi se bližamo koncu albuma, dočakali pa smo tudi prvo pravo molitev Satanu. Havohej Pantocrator. »Our father, who art in hell, Unhallowed be Thy name...« in tako naprej. Glede na to, da gre za molitev, je komad bolj počasen, zato lahko tudi brez pomoči dovolj dobro razumemo besedilo. Posledično je tudi instrumentalni del veliko bolj umirjen in služi zgolj kot podlaga čaščenju. Satan. Lucifer. Leviathan. Belial. Heaven shall burn!

Predzadnja stvaritev je Rom 5:8, za katero sklepam, da se nanaša na biblijski del Romans 5:8: »but God shows his love for us in that while we were still sinners, Christ died for us.« Celotna zadeva je groteskno opisala točno to, Kristusovo žrtvovanje in trpljenje na križu, ki ga Behemoth opevajo v ponovno bolj počasnem in temačnem komadu. »I am He who lives, and was dead, and behold, I am alive forevermore.«

Če so pri Wolves Of Siberia Behemoth pozivali s pridružitvijo Legiji, k uporu, nam v We Are The Next 1000 Years legijo opišejo, opišejo njeno pot in nas, padle, pozovejo k ponovnemu pisanju krvave zgodovine. »We hail to Thee, O avenging force! We are the deportees from the Promised Land, Fallen, but we rewrite the history with blood. We are the next 1000 years! To Christ, false saviour on the cross! To the Emperor ov Rome! To Christ, false saviour on the cross. For devil our souls!«

Kot se slednji komad združi s prvim, se tudi outro združi z introm in ustvari eno odlično celoto. V dobrih 45 minutah tako morda res slišimo nekako klasične Behemoth – tega mnenja boste, če boste album poslušali enkrat. Dajte ga poslušati dvakrat, trikrat, desetkrat. Preberite besedila. Preberite zgodovino za besedili. Poglobite se v okultno in v temačno. Postanite Legija. Za I Love You At Your Darkest je res tako dodelan koncept, za katerega pa se je nujno potrebno poglobiti v glasbo, da ga razumemo.

SORODNE VSEBINE:
8. 12. 2014Behemoth - Live Barbarossa (live) / Recenzije
13. 2. 2014Behemoth - The Satanist / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
22. 6. 2022
Deathspell Omega - The Long Defeat
Recenzija
17. 6. 2022
Kreator - Hate über Alles
Recenzija
14. 6. 2022
Yezdin - Modra veda
Recenzija
9. 6. 2022
Ufomammut - Fenice
Recenzija
6. 6. 2022
Absent in Body - Plague God
Recenzija
3. 6. 2022
Iz ropotarnice: Heathen - Breaking the Silence
Recenzija
1. 6. 2022
Amorphis - Halo
Recenzija
31. 5. 2022
Hypermass - Empyrean
KONCERTI & FESTIVALI
27. 6. 2022
Mastodon
Arena, Dunaj, Avstrija
28. 6. 2022
Alice Cooper, Michael Monroe
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
28. 6. 2022
Mastodon, Kvelertak, Baroness
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
30. 6. 2022
UK Tech-Fest 2022
Newark, Združeno kraljestvo
1. 7. 2022
Metaljot Raspaljot Open Air Festival 2022
Graščinsko dvorišče, Laško
2. 7. 2022
Whitesnake, Steel Panther
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška