RECENZIJE

28. 9. 2022
Blind Guardian - The God Machine
Nuclear Blast Records, 2022

Po nadvse dolgem premoru od zadnjega »metal« albuma Beyond the Red Mirror so po kar sedmih letih nemški power metalci Blind Guardian izdali njegovega naslednika The God Machine. Vmes je sicer izšel tudi Legacy of the Dark Lands, ki pa se je popolnoma oddaljil od metala. Od originalnega banda namreč v njem nastopa le vokalist Hansi Kürsch, spremlja pa ga filharmonični orkester (Prague Philharmonic Orchestra). Zaradi tega so album pripisali projektu Blind Guardian Twilight Orchestra namesto bandu Blind Guardian. The God Machine je bil torej zelo težko pričakovan s strani metalcev, predvsem glede na Hansijevo napoved, da so se v bandu odločili, da bo to najintenzivnejši album doslej, ki bo marsikoga presenetil. Hansi je povedal še, da so na album vključili tudi nekaj potez iz 90. let, čeprav niso želeli ponavljati te že napisane zgodbe. Ravno tako so se želeli oddaljiti od trenutne orkestralne poti.

In res, Hansi ni lagal. Težko pričakovani album je s svojo agresijo res presenetil. Že s prvo pesmijo je jasno, da tu ne gre za običajen power metal album. Gre za dinamično Deliver Us From Evil, ki jo označuje thrasherska brzina z izjemnimi riffi in solažami kitarista Andreja Olbricha ter power metalskim refrenom, ravno pravim za glasno vzklikanje na koncertu.  

V splošnem je atmosfera na albumu ves čas bolj temačna kot pri 90 odstotkih power metal bandov na sceni. Trije člani trenutne sestave Blind Guardian, to so Hansi Kürsch, Marcus Siepen in Frederik Ehmke, so namreč sodelovali z Demons and Wizards v sklopu turneje za promocijo albuma III. Siepen je bil tu na basu, vendar je dokaj očitno, da je nekaj potez in tehnik prevzel od Johna Schafferja, ritmičnega kitarista pri Demons & Wizards in Iced Earth. Spominjamo, da sta omenjena Schafferjeva banda prenehala delovati, saj je Schaffer sodeloval v napadu na ameriški Kapitol 6. januarja 2020. Marsikatera pesem spominja na starejše albume Iced Earth, vendar so pesmi v The God Machine bistveno bolj kompleksne in dodelane. Poleg Deliver Us From Evil najdemo na albumu še več intenzivnih pesmi, med katerimi so Violent Shadows, Blood Of The Elves, kjer je ritem kitara močno pod vplivom Schaffejevega stila, in izjemno energična Architects of Doom, za katero so Blind Guardian izdali single na dan izida albuma. Z ogledom videospota te pesmi je takoj opazno, da je tu bilo vloženega občutno več truda kot pri ostalih videospotih. Zelo dobro je bil sprejet tudi single Secrets Of The American Gods, pesmi z bolj epskim značajem, ki ima ves potencial, da se vpiše na seznam, ki ga morajo Blind Guardian enostavno neizogibno predstaviti v živo, in sicer skupaj z znanimi Valhalla, Mirror Mirror ter The Bard’s Song. Nepogrešljiva je tudi edina res manj intenzivna pesem, Let It Be No More, ki ima nekaj analogij z metalskimi baladami banda Helloween, še posebej iz Derisovega obdobja.

Kar so Blind Guardian obljubili, so tudi dostavili, in to je najbolj intenziven album doslej. Poudariti gre tudi, da je Kürsch album The God Machine komentiral kot nov začetek banda, ki uvaja popolnoma novo smer za bodoči razvoj. Skratka, v bodoče lahko pričakujemo manj orkestralne Blind Guardian, vendar »heavy« kot še nikoli doslej.

SORODNE VSEBINE:
14. 10. 2022Blind Guardian objavili video / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
7. 12. 2023
Mayhem - Daemonic Rites (live)
Recenzija
6. 12. 2023
Primordial - How It Ends
Recenzija
5. 12. 2023
Nervosa - Jailbreak
Recenzija
4. 12. 2023
Nefarious Vermin - Abolition of Tradition
Recenzija
1. 12. 2023
Iz ropotarnice: Electric Wizard - Come My Fanatics...
Recenzija
28. 11. 2023
Street Fighter - Secondhand Hero
Recenzija
24. 11. 2023
Holy Moses - Invisible Queen
Recenzija
23. 11. 2023
ShadowStrike - Traveler's Tales
KONCERTI & FESTIVALI
7. 12. 2023
Eindhoven Metal Meeting Warm Up 2023
Effenaar, Nizozemska
7. 12. 2023
The Dead Daisies
Cvetličarna, Ljubljana
7. 12. 2023
KoD: Nefarious Vermin, Taste of Plague, Defy
Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana
8. 12. 2023
Eindhoven Metal Meeting 2023
Effenaar, Nizozemska
8. 12. 2023
Mechanical God Creation, Across the Swarm, Little Boys
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
8. 12. 2023
Eurosmith (Aerosmith Tribute)
Orto Bar, Ljubljana