RECENZIJE

18. 10. 2011
Brainstorm - On The Spur Of The Moment
AFM Records, 2011

Brainstorm danes ne pišejo več komadov kot so Blind Suffering, Shiva's Tears, Inside The Monster ter albumov Metus Mortis, Soul Temptation in Liquid Monster, s katerimi so si utrdili mesto v prvi ligi »švabskega« in evropskega power metala. Skladno s stagnacijo, pomanjkanjem kreativnosti in svežih idej pri žanrskih kolegih, so tudi Brainstorm v zadnjih letih prišli v situacijo, ko niso bili več sposobni slediti visokim standardom, ki so jih postavili v obdobju, ko so se prebili med vodilne evropske power metal bande. Čeprav ta padec pri njih še ni bil tako izrazit kot pri katerih bolj uveljavljenih zasedbah.
Z albumom številka osem pa je Brainstorm uspelo ustaviti negativni trend. On The Spur Of The Moment sicer ne bo našel prostora na samem vrh njihove diskografije, jim je pa na njem zopet uspelo najti njihove glavne kvalitete. Album ima dušo, strast, pri poslušalcu ustvari tisti »klik«. Kot da so našli pravo formulo med bolj modernim in kompleksnim pristopom, ki so ga začeli nakazovati na Liquid Monster, ter direktnim powermetalskim pristopom pred tem. Dramatično grajeni, s čustvi nabiti mid tempo skladbi Bellow The Line ter In These Walls navdušujeta tudi z markantnimi, nalezljivimi refreni in blestečim Andy B. Franckom. Tudi bolj direktne, z ostrimi riffi podkrepljene skladbe srednjega tempa, ki prevladujejo na albumu, so polne zanimivih in uspelih vokalnih linij ter solaž izpod prstov glave zasedbe, Thorstena Ihlenfelda. Naspidirana headbangerska bomba Where Your Angels Lead You To Live ter udarna himna A Life On Hold spominjata na stare čase in kažeta na to, da je bolje, da se band nikoli preveč ne oddalji od svojih korenin. To so tiste vrste skladbe, ki so nekako vedno predstavljale jedro Brainstorm. Dodatno širino album dobi s temačno atmosferično My Own Hell. Pozitivna stran je tudi produkcija, ki band spet kaže v bolj naravni podobi, ki jim vsekakor bolj prija kot »modernizacija« pri Downburst.
»No one has the highs without lows« so prepevali Brainstorm na albumu Soul Temptation. On The Spur Of The Moment še ni čisti vrh, na katerega se lahko spet povzpnejo, po manj zanimivem obdobju pa je narejen pravi korak v tej smeri.

SORODNE VSEBINE:
28. 8. 2018Brainstorm z novim videospotom / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
25. 1. 2022
Swallow the Sun, Avatarium
Orto Bar, Ljubljana
31. 1. 2022
PRESTAVLJENO! Gojira, Alien Weaponry, Employed to Serve
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
1. 2. 2022
ODPOVEDANO! Arcturus, Iotunn
Orto Bar, Ljubljana
1. 2. 2022
Wiegedood, Portrayal Of Guilt
Arena, Dunaj, Avstrija
2. 2. 2022
ODPOVEDANO! Ozzy Osbourne, Judas Priest
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
10. 2. 2022
ODPOVEDANO! Hexis
MC Pekarna, Maribor