RECENZIJE

8. 3. 2021
Condemnatio Cristi - Prolegomenon
samozaložba, 2021

Prolegomenon ali po slovensko prolegómena, kar po navedbah SSKJ pomeni uvod ali uvodna razprava, bi sprva moral biti istoimenski EP, ki naj bi Denisu Maukotu, edinemu članu slovenske simfonične black metal zasedbe Condemnatio Cristi, služil kot napovednik naslednjega, petega studijskega albuma. A delo na novem materialu je bilo tako zelo plodno, da je polvečerec prerasel v polnopravni celovečerec, ki je ohranil prvotno ime. Na ta način smo dobili peti studijski album iz hiše Condemnatio Cristi pač nekoli prej.

In kaj točno ta ponuja? V poznanem »cinematic« metal slogu nas nosijo glavne melodije, ki so na trenutke hitrejše, se pravi vedre in dinamične, ali na drugi strani počasnejše, se pravi bolj zamišljene, težje in morbidnejše. Osebno zaradi instrumentalnega uvoda z naslovom Waltz For The Historical Spirit Of Winter v tem kontekstu skozi cel album – seveda mestoma bolj ali manj – slišim, kako se je Denis poigraval z ritmi valčka in te na zgoraj opisan način kot lajtmotiv udejanil skozi preostalih sedem polnopravnih komadov.

A da ne boste mislili, da se aktualni album ponaša samo s simfoničnimi melodijami. Sploh ne. Ta je po drugi strani prežet s številnimi old school riffi, ki sploh v prvi polovici ploščka ponudijo najhitrejši black metal, ki ga premorejo vse kreacije diskografije Condemnatio Cristi. Druga polovica albuma pa se celostno gledano nekoliko upočasni, poslušalca pa med drugim zabavajo tehnično zahtevnejši ritmi, mračnost sveta okultizma ali minimalistična, a učinkovita monotonija.

Pri Prolegomenon gre torej za zelo pester in raznolik nabor black metal elementov, ki jih Denis s pomočjo prepoznavne melodike uspešno poveže v zapomljivo in prepričljivo celoto. Odlično!

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
23. 9. 2021
KoD: Mist, Septic Order, Daimona
Orto Bar, Ljubljana
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
24. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana
25. 9. 2021
ODPOVEDANO! Siderean, Assumption
Pruh, Svečina
26. 9. 2021
Leechfeast, Left to Starve
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2021
Ritval: Moshead, Sakrabolt
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana