RECENZIJE

8. 3. 2021
Condemnatio Cristi - Prolegomenon
samozaložba, 2021

Prolegomenon ali po slovensko prolegómena, kar po navedbah SSKJ pomeni uvod ali uvodna razprava, bi sprva moral biti istoimenski EP, ki naj bi Denisu Maukotu, edinemu članu slovenske simfonične black metal zasedbe Condemnatio Cristi, služil kot napovednik naslednjega, petega studijskega albuma. A delo na novem materialu je bilo tako zelo plodno, da je polvečerec prerasel v polnopravni celovečerec, ki je ohranil prvotno ime. Na ta način smo dobili peti studijski album iz hiše Condemnatio Cristi pač nekoli prej.

In kaj točno ta ponuja? V poznanem »cinematic« metal slogu nas nosijo glavne melodije, ki so na trenutke hitrejše, se pravi vedre in dinamične, ali na drugi strani počasnejše, se pravi bolj zamišljene, težje in morbidnejše. Osebno zaradi instrumentalnega uvoda z naslovom Waltz For The Historical Spirit Of Winter v tem kontekstu skozi cel album – seveda mestoma bolj ali manj – slišim, kako se je Denis poigraval z ritmi valčka in te na zgoraj opisan način kot lajtmotiv udejanil skozi preostalih sedem polnopravnih komadov.

A da ne boste mislili, da se aktualni album ponaša samo s simfoničnimi melodijami. Sploh ne. Ta je po drugi strani prežet s številnimi old school riffi, ki sploh v prvi polovici ploščka ponudijo najhitrejši black metal, ki ga premorejo vse kreacije diskografije Condemnatio Cristi. Druga polovica albuma pa se celostno gledano nekoliko upočasni, poslušalca pa med drugim zabavajo tehnično zahtevnejši ritmi, mračnost sveta okultizma ali minimalistična, a učinkovita monotonija.

Pri Prolegomenon gre torej za zelo pester in raznolik nabor black metal elementov, ki jih Denis s pomočjo prepoznavne melodike uspešno poveže v zapomljivo in prepričljivo celoto. Odlično!

SORODNE VSEBINE:
22. 4. 2011Condemnatio Cristi / Novice
5. 4. 2011Condemnatio Cristi / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
22. 5. 2021
ODPOVEDANO! Vienna Metal Meeting 2021
Arena, Dunaj, Avstrija
22. 5. 2021
Throne Fest 2021
Kubox, Kuurne, Belgija
23. 5. 2021
STREAM: Emperor – A Night of Emperial Wrath
Notodden Teater, Oslo, Norveška
4. 6. 2021
ODPOVEDANO! Download Festival 2021
Castle Donington, Združeno kraljestvo
10. 6. 2021
System Of A Down, Korn
Area Expo, Milano, Italija
17. 6. 2021
MetalGate Czech Death Fest 2021
Červený Kostelec, Češka