Na današnji dan
1983
Cliff Burton odigra svoj prvi koncert z Metallico
NAGRADNE IGRE
Traja do: 10. 3. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

18. 3. 2022
Crowbar - Zero and Below
MNRK Heavy, 2022

Z močvirnate Louisiane prihaja na trg nov album Crowbar, šest let za prejšnjo studijsko izdajo, ki ga lahko poslušate tu. Kljub dejstvu, da so glasbeniki iz New Orleansa na sceni že dolgih 30 let, je novi Zero and Below še kako navdihnjen album, bogat s kakovostnim glasbenim materialom in mojstrsko produkcijo.

Peterica je ponovno izdala mali biser težkega sludge metala, ki niha med agresivnimi, skoraj hardcorovskimi potezami in sludgeovskimi upočasnitvami ter čustvenimi melodičnimi trenutki, v katerih blesti tudi edinstveni vokal Kirka Windsteina, ki je istočasno hripav in izjemno liričen. Sama skupina je izjavila, da je bil album dokončan že leta 2020, zaradi pandemične situacije pa so se člani odločili, da bo za izdajo počakala in izpilila produkcijo – do spoznanja, da je bila ta že v začetku popolna.

Glasbo, ki jo ustvarjajo Crowbar, težko predalčkamo po točno definiranih žanrskih kalupih, saj vsebuje številne elemente različnih težkih kitarskih glasb. Ti so spretno prepleteni v glasbeno zmes, ki najbolje ustreza le širši definicij metala – blastbeati, zaustavitve in riffi v nizkih legah ter kitarski dialogi/unisoni v tercah, ki spominjajo na heavy metal stare šole. Tudi v Zero and Below lahko najdemo na tak način razslojeno glasbeno govorico, s katere razrašča tekoča celota, ki jo je skupina dosegla tudi z bolj zabrisanimi prehodi med pesmimi.

Posebej omembe vredna so še besedila določenih pesmi: kljub temu da je glasba prepojena z melanholičnimi občutji, najdemo v tekstih tudi številna pozitivna sporočila, na primer v The Fear that Blinds You, It's Always Worth the Gain ali Crush Negativity. Seveda lahko v albumu najdemo tudi negativistično protiutež, na primer v pesmih Her Evil is Sacred ali Chemical Godz, kjer prevladuje občutek vdanosti in poraza. Kar se tiče pisanja pesmi, so Windstein in kolegi nedvomno izkušeni in tega vešči , saj v albumu ni ene slabe pesmi. Žal pa tudi težko zasledimo kakšno novost, kar je po svoje sicer logično, saj si je peterica v teku treh desetletij ustvarila oseben, unikaten slog pisanja in izvajanja, ob tem pa tudi sooblikovala estetiko celotne sludge scene – zakaj bi torej popravljali nekaj, kar še odlično deluje? Dober del albuma zveni zelo prepričljivo, tudi če ga postavimo v kontekst žive izvedbe: sama basovska linija Bleed from Every Hole ima sposobnost, da premakne koncertno množico kot tudi sam začetek Chemical Godz, njuna kontrastna, počasnejša refrena pa ustvarjata tipično zasanjano/zamorjeno vzdušje tipično za sludge.

Zero and Below je skratka soliden produkt, ki bo navdušil ljubitelje mastodontskih riffov in težke, na momente psihedelične glasbe. Ob upanju, da se svetovno dogajanje umiri ter prepusti ponovni potek kulturnih dogodkov in koncertnega življenja, se lahko po takem izdelku le veselimo morebitnih novih nastopov skupine.

SORODNE VSEBINE:
17. 5. 2004Crowbar / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
5. 3. 2024
Dimmu Borgir - Inspiratio Profanus (kompilacija)
Recenzija
4. 3. 2024
Elegy Of Madness - XI
Recenzija
1. 3. 2024
Iz ropotarnice: Morgion - Solinari
Recenzija
28. 2. 2024
The Lion's Daughter - Bath House
Recenzija
27. 2. 2024
Chains - Rito Funebre (split z Black Spell)
Recenzija
23. 2. 2024
Vitriol - Suffer & Become
Recenzija
22. 2. 2024
Goragorja - Monokrom
Recenzija
20. 2. 2024
Troll - Trolldom
KONCERTI & FESTIVALI
5. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
6. 3. 2024
Cradle Of Filth, Wednesday 13, Sick N' Beautiful
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
6. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Monastery, Almost Dead
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
7. 3. 2024
Amaranthe, Dragonforce, Infected Rain
Gasometer, Dunaj, Avstrija
7. 3. 2024
Leprous, The Hirsch Effekt, Fight the Fight
Szene, Dunaj, Avstrija
8. 3. 2024
Dan rock žena 2024: Nervosa, Hellcats, Rougenoire
Orto Bar, Ljubljana