Na današnji dan
2016
Izide novi album Black Wizard z naslovom New Waste
NAGRADNE IGRE
Traja do: 29. 1. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

19. 8. 2020
Extreme Smoke 57 - Stage V: Salvation (kompilacija)
Necrothrash Records, 2020

Extreme Smoke 57 so letos zabeležili in obeležili 30 let delovanja, in sicer med drugim tudi z novim ploščkom, ki prinaša 17 komadov. Od tega najdemo na Stage V: Salvation 5 povsem novih in 12 starih komadov, ki so bili posneti leta 2019 med bandovim nastopom v francoskem kraju Toulouse, in sicer med turnejo Crush The Stage Tour. Zaradi kombinacije novih studijskih komadov ter komadov v živo razumem tole izdajo kot kompilacijo, pa čeprav ne gre za nabor teh ali onih studijskih posnetkov.

Kot na zgoščenki se tudi mi najprej lotimo novih komadov. Po prvem poslušanju mi je od teh najbolj ostal v ušesu zadnji, ki nosi naslov Naftalin. Komad namreč v svojih izdihljajih ponudi všečen thrash/death metal riff, ki me osebno spominja na legendarni komad Married with Matilda že davno pokopanih koroških Funeral March. Po nekaj več poslušanjih nato pod kožo zleze uvodni Tovarna človeškega mesa, medtem ko premoreta Metek v grlo in Salvation trohico noisea oziroma nekoliko bolj zaznavno kitarsko dvozvočje, ki se dolgoročno zna usesti v ušesa.

V grindovski maniri mine teh pet komadov izredno hitro ali povedano drugače: v manj kot devetih minutah, zaradi česar so brez opozorila že tudi na vrsti live komadi, ki se po kakovosti zvoka ne razlikujejo bistveno od studijskih. Najprej imamo opravka s Kri in meso, Kapsula, Suffer in Silence ter Today is the End, vse komadi, ki so bili izdani na Corruption Deteriorates. Ker mi je dotičen plošček izredno všeč in so mi na splošno mlajše viže iz hiše Extreme Smoke 57 bližje, se recenzirani plošček po mojem mnenju ne bi mogel bolje nadaljevati. Do konca pa še sledijo komadi, ki so večinoma del železnega repertoarja banda, vmes se pa še najde kakšen redkeje zaigran biser, s čimer pridejo na svoj račun tudi dolgoletni sledilci banda.

Glede na skupno dolžino live komadov pa se sicer sprašujem, ali je nastop Novogoričanov dejansko trajal samo slabih 20 minut ali je band tega za pričujočo izdajo nekoliko skrajšal. Kajti nekateri komadi so še »obogateni« z Bocotovimi sicer kratkimi nagovori, med katerim med drugim obiskovalce koncerta svari pred kajenjem cigaret 57, zaradi česar je dejanska minutaža še krajša. A po drugi strani tudi ni pomembno, kako dolg je dejansko bil nastop v Toulousu, aplavz na koncu pove, da je bila publika zadovoljna, mestoma zaznavno kričanje med komadi pa tudi priča o tem, da je bila publika kljub slovenščini v naslovih in besedilih zadovoljna z našimi grinderji. Metal se pač razume v vseh jezikih!

SORODNE VSEBINE:
23. 7. 2020Extreme Smoke 57 z novo plato! / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
26. 1. 2023
Obituary - Dying of Everything
Recenzija
25. 1. 2023
The Canyon Observer - Figura
Recenzija
20. 1. 2023
Teufel - Mračne Nočne Pripovedke
Recenzija
18. 1. 2023
Deprivacija - Nematoma Ranka
Recenzija
17. 1. 2023
Sikasa - Matter Earth
Recenzija
13. 1. 2023
Darkthrone - Astral Fortress
Recenzija
6. 1. 2023
Iz ropotarnice: EverEve - Regret
Recenzija
3. 1. 2023
Versatile - Atra Bilis (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
29. 1. 2023
Katatonia, Sólstafir, Som
Arena Wien, Dunaj, Avstrija
30. 1. 2023
Deprivacija, Ater Era
Kontejnr, Postojna
1. 2. 2023
Revocation, Goatwhore, Alluvial, Creeping Death
Viper Room, Dunaj
2. 2. 2023
KoD: Deprivacija, Sign of the Devil
Orto Bar, Ljubljana
3. 2. 2023
On Parole XXI – 21 let založbe On Parole
Kulturno društvo Svoboda Trbovlje
3. 2. 2023
Beesus, Jegulja
Figa Rock Bar, Koper