Na današnji dan
1987
Testament debitirajo z albumom The Legacy
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

8. 5. 2012
HellSword - Blasphemy Unchained
Haliaetum Records, 2012

Ljubljanska blackened speed metal zasedba HellSword je nastala leta 2009, junija 2011 je v samozaložbi izdala svoj prvi demo posnetek Blasphemy Unchained, marca 2012, le dobrih devet mesecev kasneje, pa je po njegovi razprodaji sledila ponovna izdaja z nekoliko spremenjenim in daljšim izborom pesmi. Dodana je bila avtorska pesem Burn The Chapel, priredbo pesmi Witchcraft legendarnih Bathory pa je zamenjala nekoliko primernejša priredba pesmi Live Like An Angel (Die Like A Devil) nič manj legendarnih, morda za nianso kultnejših Venom.

Kdor se je v zgornjem stavku spotaknil ob besedo »primernejša«, naj ne skrbi, razlaga sledi takoj. Beseda namreč nakazuje boljše ujemanje glasbe Hellsword z glasbo Venom, dodatno potrditev subjektivnega mnenja pa ponuja plošček sam, na katerem se prvih pet avtorskih pesmi zliva s šesto neavtorsko iz hiše Venom. Podobnosti in sorodnosti se najdejo tako na akustični kot tudi strukturni ravni, medtem ko bežen pogled na naslove pesmi dopušča tudi sorodnosti na besedilni ravni. Dodatna pikica na i, ki nedvomno vzbuja močnejše asociacije z Venom kot z Bathory, je spremenjen dizajn zgoščenke in z njim vred tudi spremenjena naslovnica. Ta zaradi kozla v obliki pentagrama namreč močno spominja na naslovnico Welcome To Hell (Venom). Kdor torej ne ve, kako zvenijo Venom, sedaj tudi ne ve, kako zvenijo HellSword, zato ga čaka domača naloga, ki jo mora čim prej nadoknaditi.

Sicer pa seveda tudi primerjave z Bathory sploh niso zgrešene, ravno nasprotno. Tako Venom kot Bathory, kakor tudi Celtic Frost, Hellhammer ter še kakšen kultni band iz začetka osemdesetih prejšnjega stoletja so skupine, na katerih temelji sodobni black metal – kakršen koli že je dandanes. Ti bandi so utemeljitelji black metala, nekateri od njih so mu ostali zvesti preko trideset let, zato je dobrodošlo, da se je poleg množice old-school thrash, death ali black metal bandov na sceni pojavila tudi zasedba, ki časti prvi val black metala, čeprav k razvoju glasbe ne prispeva veliko ali celo nič.

V kolikor bodo HellSword obdržali predstavljen nivo kakovosti, jim ni treba skrbeti za prodajo studijskega prvenca.

SORODNE VSEBINE:
12. 9. 2013Hellsword, Voodoo Mule / Novice
6. 1. 2012Nagradna igra Hellsword / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
21. 4. 2024
1914, White Ward, Funeral Pile, Three Eyes Of The Void
Backstage, München, Nemčija
21. 4. 2024
Grima, Ultar
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
22. 4. 2024
Ozric Tentacles, Silas & Saski
TrainStation SubArt, Kranj
23. 4. 2024
Godspeed You! Black Emperor
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 4. 2024
Consumer, Trigger
Kontejnr, Postojna
24. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Ayd
Orto Bar, Ljubljana