Na današnji dan
1983
Anvil izdajo svoj tretji album Forged in Fire
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 4. 2021
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

18. 2. 2020
Ihsahn - Telemark (EP)
Candlelight records, 2020

Norveški glasbenik in multiinštrumentalist Ihsahn ne potrebuje posebne predstavitve, saj je že od začetka glasbenega ustvarjanja v zgodnjih 90-ih znan kot nekdo, ki postavlja nove meje in standarde v norveškem black metalu. V zvrsti, ki je včasih neupravičeno, a mnogokrat upravičeno znana po tem, da v zadnjih dvajsetih letih ni ponudila ničesar bistveno novega.

In kar je začel že v okviru banda Emperor, Ihsahn nadaljuje v svojem solo projektu. Mešanje različnih glasbenih vplivov, predvsem klasike, proga in klasičnega rock’n’rolla, ter uporaba za zvrst nestandardnih glasbil, ki so zaznamovali dosedanje izdaje, se nadaljujejo tudi na izdaji Telemark. EP, ki je posvečen njegovi domači pokrajini in je prvi od dveh napovedanih, naj bi predstavljal Ihsahnovo temnejšo, black metal plat, kar mu po večini uspeva.


Uvodna skladba Stridig s ponavljajočo temo in precej klasično black metal strukturo vzpostavi atmosfero, ki jo nadaljujeta malo bolj zanimivi in razgibani Nord in Telemark. Predvsem pri slednji pride lepo do izraza trdota norveškega jezika in raskav Ihsahnov scream, ki nam ob spremljavi etno inspiriranega riffa omogoča, da si lahko živo predstavljamo lepote pokrajine, ki sta ji pesem in EP posvečena. Pri skladbi Nord pride predvsem do izraza odličen kitarski solo, ki zaključek skladbe povzdigne v epiko. Zelo izrazita pri vseh skladbah je raba brassov, ki delujejo kot zelo okusno dodana nova začimba in lepo obogatijo okus aranžmajev.

Po treh avtorskih skladbah izdajo zaključujeta dve priredbi, in sicer presenetljiva Rock’n’Roll is Dead pop rock zvezdnika Lennyja Kravitza in Iron Maiden klasika Wrathchild. Sicer sta zelo dobro izvedeni in aranžirani, predvsem brassi pri Wrathchild dodajo skladbi novo svežino, vendar screami z nasnetimi clean vokali namesto melodije originalnih vokalnih linij delujejo nekoliko prisiljeno.

Ob poslušanju na to sončno, toplo februarsko nedeljo si lahko ob dobri glasbeni spremljavi vsaj malo pričaram pred oči sneg in zimo, ki ju letos pogrešamo. Obenem pa čakam na drugo polovico, ki bo izšla letos in nam bo po napovedih pokazala še Ihsahnovo toplejšo, progy plat.

SORODNE VSEBINE:
13. 7. 2018Ihsahn - Àmr / Recenzije
28. 6. 2010Ihsahn - After / Recenzije
30. 8. 2016Ihsahn - Arktis. / Recenzije
26. 10. 2020Ihsahn - Pharos (EP) / Recenzije
18. 7. 2012Ihsahn - Eremita / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
20. 4. 2021
ODPOVEDANO! Yes
Arena, Dunaj, Avstrija
26. 4. 2021
ODPOVEDANO! Wolfheart, Mors Principium Est, BRHG, Atlas
Orto Bar, Ljubljana
29. 4. 2021
SWR Barroselas Metalfest 23
Barroselas, Portugalska
30. 4. 2021
Netherlands Deathfest 2021
Eindhoven, Nizozemska
30. 4. 2021
ODPOVEDANO! A Cure for Happiness Open Air Festival 2021
Pruh, Svečina
13. 5. 2021
Dark Troll Festival 2020
Grad Bornstedt, Bornstedt, Nemčija