RECENZIJE

27. 5. 2004
Kataklysm - Serenity In Fire
Nuclear Blast/Mordor, 2004

Kataklysm intenzivno sledim že od njihove »comeback« plošče The Prophecy. Za to sta izšli še dve, ki sta tudi nakazali, da se kanadski death grinderji vse bolj spreminjajo v death metal, ki pa s svojo melodičnostjo in brutalnostjo uspešno krmari med melodičnim in brutal death metalom. In zaradi njihove brezkompromisne drže, ki jo poznamo že od plate Victims Of The Fallen World, imamo danes odlični izdelek z naslovom Serenity In Fire.
Če prevedemo besede dobimo pač »mir« in »ogenj«, kar je čisto prikladen opis CD-ja. Znova začenši z introm, se Kataklysm širijo skozi vseh deset komadov kot »shock wave« nuklearne eksplozije skozi ušesa poslušalca/-ke. Kitara je izredno močna, vendar njena moč ne temelji na nižje uglašenih strunah (vsaj ne preveč) ali pa na nerazpoznavnih zbasiranih efektih. Jasna je, čista in destruktivna. JF Dagenais tokrat odlično združi black melodije z death riffi in na koncu še zmiksa z ritmi, ki potegnejo v nekakšen metalcore. Kataklysm brez Maurizievih vokalov ne bi bili to kar so, tako da se tukaj spet ponaša razumljivo kruljenje z nizkotonskim kričanjem, kar ustvarja še prav posebno atmosfero (posebej tisti način petja, kot je znan pri Benediction ali Revenant, ko pevec svojega izražanja ne omeji popolnoma na glasbeno strukturo). Zanjo so tokrat pomembni tudi clean vokali, ki niso zborovski ali ICS Vortexovski (Dimmu Borgir), temveč nizki, preroški, skorajda zelo podobni Pinnheadovim (če je kdo gledal Hellraiser). Po odhodu Maxa Duhamella je bilo skoraj grozno razmišljati, kakšen bo nadomestek, vendar je novi bobnar dostojen svojega položaja. Čeprav gre tokrat za bolj počasne bobnarske ritme, pa lahko rečem, da so tisti hitri blast-beati tako hitri, da Devourment ob njih izpadejo kot Type O Negative. Hitro!!! Mogoče so pedali malo preveč »triggered«.
Celoten CD je zakon, super za agresivno sprostitev, ki pa ne vključuje uničevanja predmetov okoli sebe temveč tisti naval adrenalina, ki ga poznamo vsi ljubitelji izredno agresivne glasbe. Čeprav je rahlo bolj počasen pa mislim, da je to še vedno 100% Kataklysm in komaj čakam, da tole vidim v živo. The night they returned.... argh!

SORODNE VSEBINE:
28. 9. 2015Kataklysm - Of Ghosts and Gods / Recenzije
4. 1. 2011Kataklysm - Heaven's Venom / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
16. 6. 2024
Body Count
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija
25. 6. 2024
Tolminator Warmup: Vader, Biocancer, Warside
TrainStation SubArt, Kranj
26. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija