RECENZIJE

25. 7. 2022
Lord Belial - Rapture
Hammerheart Records, 2022

Lord Belial je black metal zasedba iz Švedske. V zadnjem desetletju jo je zaznamovalo nestanovitno delovanje, medtem ko je bilo med koronakrizo očitno dovolj (dolg)časa, da je končno izšel dolgo pričakovani deveti album. 14 let po albumu The Black Curse se je rodil plošček z naslovom Rapture, ki je bolj ali manj posvečen melodičnemu black metalu.

Vihravi začetek albuma pri poslušalcu vzbudi pričakovanja o slabih 50 minutah divjega black metala. Uvodni komad Legion sprva ponuja blast beat in ultra hitre kitare, toda band ne drži visokega tempa do konca. A ne zato, ker tega ne bi mogel, temveč preprosto zato, ker tega noče. Lord Belial nikoli niso bili monotoni, Rapture pa tudi nikoli ni imel namena to postati. Najkasneje ob koncu prve polovice albuma Lord Belial s komadom Belie All Gods dokažejo, da se jim ne gre za monotono agresijo, temveč da gradijo na raznolikosti. Nekakšna ritualistična »low tempo« balada z zborovskim petjem in počasno kitarsko solažo predstavi band v drugačni luči in obrne poslušalčeva pričakovanja povsem na glavo. V drugem delu albuma trojica iz Švedske nadaljuje po zastavljeni poti, ki spominja na marsikateri melodični black metal izdelek iz preteklosti, medtem ko se plošček zaključi povsem drugače, kot se je začel. Zaključna pesem Lamentations je popolno nasprotje že omenjenega uvodnega komada. Lamentations namreč nikoli ne poseže po visokih prestavah, temveč v »mid tempo« predelu s pomočjo zborovskega petja ponovno ustvari nekakšno romantično vzdušje.

Zasedbi Lord Belial je z Rapture sicer uspelo ponuditi zelo razgiban album, toda na njem kljub številnim raznolikim elementom ne najdem ali ne slišim ničesar, kar ne bi slišal že kje drugje. Album me zaradi tega sicer ne odbija, toda ob poplavi unikatnejših izdaj pa se mi vseeno zdi vprašljivo, če bom pogosteje posegal po njem.

SORODNE VSEBINE:
11. 3. 2022Vračajo se Lord Belial / Novice
3. 2. 2001Lord Belial / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
25. 5. 2024
Rammstein
Ušće, Beograd, Srbija
25. 5. 2024
AC/DC
RCF Arena, Reggio Emilia, Italija
25. 5. 2024
From Goat to Death: Athiria, Cold December, Darkfall, Fallen Utopia, Scion Of Darkness
Alpen-Adria-Platz 1, Celovec, Avstrija
26. 5. 2024
2x Metallica v Münchnu
Olympiastadion, München, Nemčija
29. 5. 2024
Metallica
Ippodromo Snai La Maura, Milano, Italija
31. 5. 2024
Britof, Jegulja
Dvorana KS Podlubnik - Stara Loka, Škofja Loka