RECENZIJE

15. 9. 2021
Mossgiver - Led by the Glowing River
samozaložba, 2021

Po letošnji kompilacijski izdaji EP-jev Skyward in Descent domačega atmosferičnega black metal projekta Veldes na vinilu, ki je bila poimenovana s The Skyward Descent, se je Tilen Šimon odločil, da ustvari nov projekt. Ta nosi ime Mossgiver in nam je v začetku avgusta prinesel album z naslovom Led by the Glowing River. Kdor sicer vrže oko na tracklisti omenjenih EP-jev in ju primerja z Led by the Glowing River, bo takoj opazil, da so tam komadi podobnih dolžin, pa si tisti izdaji nista prislužili naziva album.

V grobem pa bi rekel, da je to tudi glavna razlika vseh teh izdaj, saj aktualni Tilnov album Led by the Glowing River ne prinaša dosti nove glasbe. Moja ušesa mi pravijo, da bi ti trije komadi na Led by the Glowing River, ki skupaj premorejo dobrih 33 minut atmosferičnega black metala, brez težav šli skozi kot najnovejši izdelek z imenom Veldes. A Tilen za ta svoj projekt pripravlja nekaj drugega, nekaj drugačnega, zato se je v njem porodila želja ali potreba po novem imenu.

Že sama minutaža nam torej izda, da imamo opravka s komadi epskih dolžin. Ob začetku albuma se še zdi, da je menjava imena povsem upravičena, saj se recenzirani plošček začne dokaj agresivno, hitro in surovo, kar ni ravno najbolj tipično za Veldes. No, vsaj ne za zadnjih nekaj izdaj, medtem ko so primerjave z uvodoma navedenima EP-jema kar na mestu. Album od Mossgiver torej poleg vse epskosti vseeno preveva večja mera metalske atmosferičnosti, riffanje je v mojih ušesih bolj neposredno, zaradi česar se poslušalec ob Led by the Glowing River ne samo romantično ziblje, temveč lahko tu in tam tudi metalsko začupa.

Toda po drugi strani pa so poleg metalskih instrumentov prisotni tudi vsi za sodobne Veldes tipični nemetalski instrumenti, kot so klavir, klaviature in godala, zaradi česar boste vsi, ki od albuma Flameless iz leta 2019 dalje čakate na nekaj novega iz hiše Veldes, zagotovo prišli na svoj račun.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
26. 9. 2023
Cerebral Incubation, Epicardiectomy, Traumatomy, .357 Homicide
Orto Bar, Ljubljana
29. 9. 2023
Finsterforst, Heathen Foray, Nordblut, Crowheart
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
30. 9. 2023
Vulvathrone, Uporabniki
ZMŠ Krško, Krško
1. 10. 2023
Iskandr, Witching
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam, Varang Nord
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
3. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam
Cvetličarna, Ljubljana