RECENZIJE

10. 4. 2020
Nightwish - Human. :II: Nature.
Nuclear Blast, 2020

Finski velikani in pionirji simfoničnega metala so izdali deveti studijski album Human. :II: Nature., ki je tudi prvi, na katerem je Kai Hahto (bobnar pri Wintersun, Max on the Rox, med drugim tudi nekdanji član bandov Rotten Sound, Arthemesia in Swallow The Sun) nadomestil Jukko Nevalainena, zgodovinskega bobnarja skupine Nightwish. Ni pa to edina novost tega albuma, ki predstavlja nadaljevanje tematik, ki so jih raziskali na predhodniku Endless Forms Most Beautiful.

Nightwish so na novo pregledali uporabo orkestralnih inštrumentov in jih v pesmi vključili na drugačen način, kar daje albumu nekoliko drugačen okus. Poleg tega so album izdali na dveh CD-jih, pri čemer je drugi CD v celoti instrumentalen. Verjemite ali ne, orkestralne simfonije so še bolj kompleksne, polne presenetljivih prehodov. Predvsem so vokale popeljali na višjo stopnjo: vokalne linije so komleksne, polne sprememb in poudarkov, vendar jih vokalistka Floor Jansen pohvalno uglasbi.


Že prva pesem Music z njenim dolgim uvodom takoj nakaže atmosfero celotnega albuma: tribalistični napevi, epski zbori, preliti v simfonijo orkestra v ozadju ter vzporedna melodija klavirja in vokalov spremljajo prvo polovico pesmi, nakar se šele pri drugem refrenu pojavi kitara, ki se takoj razvije v solo. Refrene označuje tudi sodelovanje vokalov Floor Jansen, Marca Hietale in Troya Donockleyja in jim daje še tisto dodatno energijo heterogenosti. Odlična kombinacija inštrumentov in vokalov za pesem, ki opisuje razvoj glasbe od njenih osnovnih zvenov do glasbe, kakršno poznamo danes.


Sledi pesem Noise, ki s seboj nosi elemente predhodnika Endless Forms Most Beautiful, sestava pesmi je kot nekakšna kombinacija pesmi Shudder Before The Beautiful in Endless Forms Most Beautiful, vendar je ustvarjena atmosfera popolnoma drugačna. Pesmi Noise in Harvest sta izšli kot singla. Harvest je po svoje neke vrste vpogled v vse tematike, ki so obravnavane na albumu, vključno s samim naslovom albuma, saj opisuje pomen življenjske poti, ravno tako pa je z instrumentalnega vidika v tipičnem, prepoznavnem slogu Nightwish. Omembe vredna je zagotovo še How's the Heart, ki jo najbolje opisuje kar sam Holopainen, genialna osebnost, ki Nightwish vodi že od samega začetka, saj je glavni avtor besedil in vseh ... ja, no ... lahko kar rečemo skladb. Holopainen o How's the Heart namreč pravi: » Človeška empatija, altruizem, prava ljubezen. To so res najboljši angeli naše narave. Narave človeške vrste. Imamo potencial, da bi bili res veličastna vrsta. Na več načinov smo že. Izredno pomembno je, da se spomnimo ter naši družini, prijateljem, neznancem in samim sebi zastavimo to pomembno vprašanje: Kako je srce?« (Angl. How's the Heart, op. a.) Danes je Planet Rock objavil video akustične različice pesmi v živo:


Ob poslušanju prvega CD-ja albuma se človek vpraša, kako lahko sploh objektivno komentira tako mojstrovino, saj je Human. :II: Nature. zagotovo na samem vrhu lestvice vseh njihovih albumov. O tem se lahko tudi sami prepričate, saj so Nightwish na dan izdaje albuma na portalu Youtube objavili vse nove pesmi v obliki besedilnih videov.

Drugi CD je sestavljen iz ene same orkestralne, tridesetminutne pesmi All the Works of Nature Which Adorn the World, ki je razdeljena na več posameznih sklopov. Nightwish so se v več pesmih tekom njihove kariere posvetili transcendentnim, nadčloveškim razmišljanjem in jim priredili tudi ustrezno glasbeno podlago, ki človeku omogoča, da se z glasbo zlije v eno samo stvar in se z njeno pomočjo oddalji od realnosti v raziskovanju nečesa višjega. Dober primer take pesmi najdemo tudi na predhodniku tega albuma, to je 24-minutni The Greatest Show on Earth, ki nas vodi skozi Darwinovo teorijo evolucije. Pesem All the Works of Nature Which Adorn the World zagotovo predstavlja vrhunec njihovega eskapizma in še bolj zapečati vse obravnavane tematike, in to skoraj brez kakršnegakoli besedila, le s pripovedovanjem znane igralke Geraldine James v prvem in zadnjem sklopu pesmi. Zanimivo, kako so največ povedali s tem, da so »govor« prepustili glasbi ...

SORODNE VSEBINE:
9. 3. 2012Nightwish - Imaginaerum / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
28. 9. 2022
Blind Guardian - The God Machine
Recenzija
27. 9. 2022
Belphegor - The Devils
Recenzija
23. 9. 2022
Kings of Mercia - Kings of Mercia
Recenzija
22. 9. 2022
Teethgrinder - Dystopia
Recenzija
21. 9. 2022
Silent Knight - Full Force
Recenzija
15. 9. 2022
Lybica - Lybica
Recenzija
12. 9. 2022
Shadow Dungeon - Gæstgerýne
Recenzija
9. 9. 2022
Ensanguinate - Eldritch Anatomy
KONCERTI & FESTIVALI
28. 9. 2022
Pallbearer, Elder, Irist
Orto Bar, Ljubljana
29. 9. 2022
In Obscurity Revealed, Razvalina
Kontejnr, Postojna
30. 9. 2022
Eruption (Release Show), Sarcasm, Tytus
Orto Bar, Ljubljana
30. 9. 2022
Peklenska noč: Opća Opasnost, Madbringer, Extreme Smoke 57, Lintver
Zeleni gaj, Dornberk
30. 9. 2022
The Ocean, LLNN, Playgrounded
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
30. 9. 2022
Mary Rose (30. obletnica skupine in 30 let albuma Rocks Off)
Kulturni dom Postojna, Postojna