RECENZIJE

14. 6. 2021
Nordjevel - Fenriir (EP)
Indie Recordings, 2021

Nordjevel so stari dobrih šest let, pa je EP z naslovom Fenriir že njihov peti studijski izdelek (če spregledam single Sunset Glow kot samostojno izdajo). Od samonaslovljenega prvenca v letu 2016 do danes so zasedbo zapustili oziroma zamenjali številni člani, od ustanovitvenih sta ostala samo Doedsadmiral na vokalu ter DezeptiCunt na bas kitari, zaradi česar o neki super skupini ni več možno govoriti. Toda po drugi strani pa sta Dominator na bobnarskem stolčku in Destructhor na kitari nudila ali še zmeraj ponujata svoje storitve v bandih, kot so 1349, Morbid Angel ali Zyklon, zaradi česar jim dobrih izkušenj zagotovo ne primanjkuje.

In če sem pred leti že omenjeni bandov prvenec dojemal kot zgolj solidni blackmetalski izdelek, si aktualni EP v mojih ušesih zasluži vsaj naziv »solidnejši«. Fenriir dejansko ne ponuja nič posebej novega, a če se ozrem na aktualne izdaje bandov, ob bok katerih je možno postaviti tudi Nordjevel, se pravi Dark Funeral, Marduk ali Ragnarok, potem četverica iz Norveške kotira kar visoko poleg Marduk, ki so po mojem od naštete trojice trenutno najkakovostnejši. Poleg treh avtorskih komadov, ki zasedajo prva tri mesta na izdaji, so Norvežani posneli še priredbo Fallen Angel od Possessed, ki je odlično začinjena s cerkvenimi zvonovi, ki bijejo v ritmu bobnov, in live izvedbo komada Det ror og ror, ki pa se mu na EP-ju dejansko ne sliši, da gre za posnetek v živo – razen seveda napoved komada na začetku namigne v tej smeri.

Celostno gledano ponuja polvečerec Fenriir dobrih 23 minut hitrega in nalezljivega black metala, katerega viže me vedno znova najbolj pritegnejo z ekstremno hitrimi visokotonažnimi kitarskimi riffi, ki si jih človek zapomni že takoj po prvem poslušanju. Band se je odlično naučil uporabljati oziroma unovčiti obe kitari, zaradi česar je ob dovoljšni jakosti zvoka možno slediti eni ali drugi, posledično pa komadi dlje časa zabavajo. Priporočam!

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
16. 6. 2024
Body Count
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija
25. 6. 2024
Tolminator Warmup: Vader, Biocancer, Warside
TrainStation SubArt, Kranj
26. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija