RECENZIJE

14. 6. 2021
Nordjevel - Fenriir (EP)
Indie Recordings, 2021

Nordjevel so stari dobrih šest let, pa je EP z naslovom Fenriir že njihov peti studijski izdelek (če spregledam single Sunset Glow kot samostojno izdajo). Od samonaslovljenega prvenca v letu 2016 do danes so zasedbo zapustili oziroma zamenjali številni člani, od ustanovitvenih sta ostala samo Doedsadmiral na vokalu ter DezeptiCunt na bas kitari, zaradi česar o neki super skupini ni več možno govoriti. Toda po drugi strani pa sta Dominator na bobnarskem stolčku in Destructhor na kitari nudila ali še zmeraj ponujata svoje storitve v bandih, kot so 1349, Morbid Angel ali Zyklon, zaradi česar jim dobrih izkušenj zagotovo ne primanjkuje.

In če sem pred leti že omenjeni bandov prvenec dojemal kot zgolj solidni blackmetalski izdelek, si aktualni EP v mojih ušesih zasluži vsaj naziv »solidnejši«. Fenriir dejansko ne ponuja nič posebej novega, a če se ozrem na aktualne izdaje bandov, ob bok katerih je možno postaviti tudi Nordjevel, se pravi Dark Funeral, Marduk ali Ragnarok, potem četverica iz Norveške kotira kar visoko poleg Marduk, ki so po mojem od naštete trojice trenutno najkakovostnejši. Poleg treh avtorskih komadov, ki zasedajo prva tri mesta na izdaji, so Norvežani posneli še priredbo Fallen Angel od Possessed, ki je odlično začinjena s cerkvenimi zvonovi, ki bijejo v ritmu bobnov, in live izvedbo komada Det ror og ror, ki pa se mu na EP-ju dejansko ne sliši, da gre za posnetek v živo – razen seveda napoved komada na začetku namigne v tej smeri.

Celostno gledano ponuja polvečerec Fenriir dobrih 23 minut hitrega in nalezljivega black metala, katerega viže me vedno znova najbolj pritegnejo z ekstremno hitrimi visokotonažnimi kitarskimi riffi, ki si jih človek zapomni že takoj po prvem poslušanju. Band se je odlično naučil uporabljati oziroma unovčiti obe kitari, zaradi česar je ob dovoljšni jakosti zvoka možno slediti eni ali drugi, posledično pa komadi dlje časa zabavajo. Priporočam!

SORODNE VSEBINE:
28. 5. 2018Iskald z novim videospotom / Novice
19. 11. 2015Kampfar - Profan / Recenzije
25. 4. 20141349 - Slaves (single) / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
28. 7. 2021
ODPOVEDANO! Slipknot
Stadthalle, Gradec, Avstrija
28. 7. 2021
Železna Retrospektiva: Sickbreed, Theodore
Letni kino ob Škalskem jezeru, Velenje
29. 7. 2021
MetalDays 2021
Tolmin
29. 7. 2021
ACFH: Koikoi, Haloban
Pruh, Svečina
30. 7. 2021
Paragoria, Agan, Glista, Razvalina
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
31. 7. 2021
Monfy Sound Fest 2021
Area Verde, Monfalcone, Italija