RECENZIJE

7. 9. 2023
Omega Sun - Roadkill
No Profit Recordings, 2023

Da ne zavajam bralcev, bom kar izstrelil: Omega Sun so stonerji, tiste bolj vedre sorte. Taki, ki radi v kombi spakirajo instrumente, žar, pivo, surf in se odpravijo na roadtrip v poletne dežele. Na glasbenem zemljevidu so prisotni in potujejo že dobro desetletje, v katerem se je zasedba od začetnega dvojca prek štiričlanske zasedbe ustalila kot power trio: Igor na vokalu in basu, Seba na bobnih in Aris na kitari. Po tolikšnem času na cesti in vožnji skozi glasbeno puščavo (stonerska Obljubljena dežela po zaslugi Kyuss, ki so definirali žanr v Palm Desertu, Kaliforniji) in dobri travi pač človek vsake toliko kaj povozi – morda je ravno zato naslov svežega albuma Roadkill? Mimogrede, band je pot ponesla letos tudi v Tolmin, kjer sem dobil opekline omega stopnje.

Debitantski album Opium for the Masses iz 2017 je začrtal glasbeno usmerjenost Omega Sun, ki je vidna na aktualnem Roadkill in je nedvomno nadaljevanje zgodbe iz bandovih opijskih časov. Že sama naslovnica je zgovorna sama zase, še gluhi stonerji bi uganili, kakšne frekvence se podijo po zraku. Zgornja omemba Kyuss je kar umestna – stonerski del glasbe, tudi vokal, mi je v spomin priklical njihovega Johna Garcio. Druga plat medalje je pa doomovski element, ki se kaže v počasnem, ponavljajočem se in težkem fuzzovskem riffanju skozi celoten album.

Ojoj, sem menda izbral Soundgarden komad Half namesto uvodnika The One albuma Roadkill? Ne ne, saj bo v redu, se je stil kaj hitro distanciral od Seattla. Ampak hecno, da sem slišal vzporednice med komadoma. The One je nedvomno še en komad, ki bi bil zelo umesten za (trenutno še neobstoječo) kompilacijo »Weedian: A Trip to Slovenia«, kamor sem častno že uvrstil Woygn. Iskreno rečeno, v času pisanja tega prispevka se še nisem mogel odločiti, kateri komad bi nominiral za Weedian, saj vseh šest ustreza visokim stonerskim standardom (žal šala deluje le v angleščini, »high standards« lahko pomeni v svetu marihuane še kaj drugega). Komadi vsebujejo vse komponente za okusen recept kamenih brownijev: fuzzy mastne riffe, ravnovesje med instrumentalnimi in vokalnimi deli, ravno pravšnji odmerjen čas soliranja na intenzivnem wah efektu ter najpomembnejše – počasno in vztrajno ponavljanje težkih riffov ob spremljavi činel, kar je v bistvu arhetipska enota stonerja.

Čeprav nudi vsak izmed šestih komadov to mistično izkušnjo, je zame osebno najbolj ustrezen stoner ritual v zadnjih dveh minutah komada Black Dust, ki sledi solaži. Ritual od vernika zahteva čupanje v taktu, ki se vedno bolj upočasnjuje. Komad Survive stavi na malo višje kitarske tone, da od mrtvih obudi tiste popotnike, ki so že zabredli predaleč in se ne znajo več vrniti. Mantra »I will survive« je vseprisotna in od poslušalca zahteva, da zdrži do konca. In res se splača preživeti do epiloga komada, kjer se po zgoraj navedenem glasbenem receptu pojavi solo in stopnjevanje upočasnjevanja vse do zadnje note. Another You opisuje (čustvene) bolečine vseh nas nesrečnikov, ki nas je kadar koli v življenju zavrnila ženska, ki smo jo malikovali, idealizirali ali si jo želeli na kakšen drugačen način. Frustracija je bila sproščena na ustvarjalen način v najdaljšem in najbolj mračnem komadu albuma, ki meri v dolžino kar devet minut. Je dolžina pomembna?

To je le nekaj misli, ki so pristale na papirju ob večkratnem poslušanju Roadkill. Bolj stoner kot doom (kar sem po mojem že nakazal), brez okulta, coprnij in brezupnega pridiganja pogube, kot je v navadi nekaterim sorodnim bandom. Nasprotno – Omega Sun bi, če bi jih usoda umestila v drug prostor in čas, zelo verjetno igrali na generator zabavah v Palm Desertu in častili Black Sabbath kot glavni vir navdiha.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
16. 6. 2024
Body Count
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Phantasmagoria ('88 - '90 Set + Best Of)
DVA OSAM, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija
25. 6. 2024
Tolminator Warmup: Vader, Biocancer, Warside
TrainStation SubArt, Kranj