RECENZIJE

16. 7. 2021
Razvalina - Smrt Živečega (EP)
samozaložba, 2021

Domači death metal trio izdaja studijski prvenec, EP z naslovom Smrt Živečega. Domačo zasedbo, ki jo je Tina predstavila v novički, sestavljajo izvežbani glasbeniki slovenske scene, ki so že aktivni v drugih bandih, kot na primer Glista, Panikk, Decage, Licence to Hate, itd.

Smrt Živečega uvaja komad Agresor, katerega začetni riff kar napade poslušalca. Že prve sekunde vsebujejo vse, kar bi lahko pričakovali od death metala: hitrost, tehniko, brutalnost. Glasba rahlo spominja na stare Morbid Angel in na splošno na starejšo šolo death metala, brez kompromisov. Produkcija, za katero je poskrbel Denis Mauko iz Negligence studia, se podaja perfektno glasbenemu stilu: zvesta je surovosti žanra, a je istočasno čista in glasna, kot je to mogoče s sodobno tehnologijo. Drugi komad Ne pripada nadgrajuje glasbeno agresijo, ki jo je že nakazal Agresor. Kot je iz naslovov razvidno, so besedila napisana v slovenščini in so kljub growlu razumljiva.

Besedila so komentar na trenutno lokalno (in svetovno situacijo) ter jo podajajo z zdravo dozo cinizma in jeze. Smrt Živečega je v tem smislu izdelek tega težkega časovnega trenutka, v katerem prevladujeta strah in nezaupanje do sočloveka, kar nas potiska v izolacijo, medtem ko se nabrekli egi, ki vodijo svet, borijo za oblast in kapital. Na EP-ju skupina jasno opisuje pogubo, proti kateri maršira človeštvo, brez obzira do ostalega življenja na planetu. Vsebina je podana mojstrsko: več kot očitno je, da so člani te nove skupine vsekakor že veterani z dolgo kilometrino, pesmi so strukturirane smiselno in odigrane perfektno, besedila pa že kar mejijo na poezijo, kar je razvidno tudi iz besedilnega videa singla Kužen sistem.

Skratka, Razvalina so izdali mali biser, ki ga lahko sprejmemo kot dokaz, da tudi iz težkih situacij lahko nastane kaj dobrega, če so energije ljudi pravilno usmerjene v jasen cilj. Ekipi gre torej čestitati za odličen izdelek, ki bo marsikaterega poslušalca navdušil v pričakovanju na bandove prve koncerte.

SORODNE VSEBINE:
26. 11. 2020Razvalina snemajo nov EP / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
23. 9. 2021
Sörceress - The Four Centaurs
Recenzija
22. 9. 2021
Powerwolf - Call of the Wild
Recenzija
17. 9. 2021
Dispyt - Total Death - Total Live
Recenzija
16. 9. 2021
Caliban - Zeitgeister (EP)
Recenzija
15. 9. 2021
Mossgiver - Led by the Glowing River
Recenzija
14. 9. 2021
Metalsteel - Forsaken by the Gods
Recenzija
9. 9. 2021
Dickless Tracy - Grave New World
Recenzija
8. 9. 2021
Born of Osiris - Angel or Alien
KONCERTI & FESTIVALI
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
25. 9. 2021
ODPOVEDANO! Siderean, Assumption
Pruh, Svečina
25. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana
25. 9. 2021
Morost, Agan
Mostovna, Nova Gorica
26. 9. 2021
Leechfeast, Left to Starve
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
30. 9. 2021
Ambra, Hoba, Decair
Orto Bar, Ljubljana