RECENZIJE

1. 4. 2020
Sabaton - The Great War
Nuclear Blast, 2019
Avtorica: Mateja Felc

Puške in strojnice Sabatonovega bataljona so zopet udarile iz Švedske. Z zadnjih bojnih položajev albuma The Last Stand so se tokrat vrnili več kot stoletje v preteklost. Vélika vojna, »vojna, ki bo končala vse vojne«, se s svojimi junaki predstavlja v še eni konceptni mojstrovini. Z njim v Sabaton ekipi debitira kitarist Tommy Johansson, od albuma Heroes iz leta 2014 pa na bobnarskem stolčku sedi Hannes van Dahl.

Plato začnejo s predstavitvijo novega bojnega orožja – tanka – s pesmijo The Future of Warfare. Nadaljevanje nas ponese v arabske puščave do heroja E. T. Lawrenca s Seven Pillars of Wisdom. Poleg njega je neustrašni vojni heroj Alvin York, rešitev iz Amerike, v singlu 82nd All the Way, ter nesmrtni Poljaki, ki so vstali iz oblakov plina v The Attack of the Dead Men, ki je eden izmed vrhov albuma. Ameriške rešitelje na nemških bojnih linijah spet srečamo v pesmi Devil Dogs, nemškega letalskega asa, ki stoji za imenom Manfred von Richthofen, pa v singlu Red Baron. Pesem Great War nam oriše trpljenje vojakov, ki ne vidijo izhoda iz nemogoče situacije, A Ghost in the Trenches pa dejanja enega najpogumnejših ostrostrelcev prve svetovne vojne. Veliko zmago najdaljše bitke te vojne pripoveduje Fields of Verdun, album pa se zaključuje s posledicami vojne – otožen klavir naredi uvod v The End of the War to End All Wars. Grozote in žrtve za konec opeva vojna balada In Flanders Fields, ki jo je napisal poročnik John McCrae med prvo svetovno vojno. Komad, ki ga zapoje mešani pevski zbor, ni običajna Sabaton pesem, na ta način pa fantastično zaključi album.

The Great War ni samo en sam album bobnenja in žaganja, temveč ga sestavljajo trije CD-ji. Poleg originalne verzije in verzije s soundtrack oblikami pesmi je tu še »History Version« CD, ki morda na poslušalca še najbolj »pali«. Historične naracije z ženskim vokalom obogatijo pesmi same, saj pojasnijo njihove vsebine, britanski naglas pa je le še češnja na vrhu torte. Poleg tega poslušalcu postavijo dlake pokonci tudi zvočni efekti orožja, plina, marša in krikov ljudi, predvsem v historični verziji. Dodaten efekt je ritem van Dahlovih bobnov, saj na trenutke spominja na bombe in granate, spet drugič na marš pehote. Joakimov močan vokal pa tudi tokrat ne razočara. Opevanje vojnih herojev je treba izvesti s ponosom in vznesenostjo, kar Joakimu z baritonom in poveljniškim glasom vsekakor uspeva. Svoje dodajo Sabaton kitaristi z back vokali in vložki zborovskega petja ter klasične instrumentalne glasbe. Ko potegnemo črto pod albumom, so za The Great War značilni »catchy« refreni in lahko zapomljive melodije. Power metal banda se drži sloves, da se rad ponavlja, kar se pokaže tudi tokrat, saj melodije niso ultra nove in drugačne. Kljub temu imajo vsakič znova tisto nekaj, kar se malce razlikuje in s tem pritegne. Oboževalci zgodovine so vsekakor znova prišli na svoj račun.

SORODNE VSEBINE:
10. 5. 2021Sabaton branijo Moskvo / Novice
29. 6. 2020Sabaton s spotom za Devil Dogs / Novice
12. 2. 2021Sabaton se vračajo s singlom / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
2. 8. 2021
Trnovfest: Black Ivy
Center slovanskih kultur France Prešeren, Ljubljana
5. 8. 2021
Trnovfest: Hogminister
Center slovanskih kultur France Prešeren, Ljubljana
7. 8. 2021
Trainstation Subart Open Air: Srd, Jegulja, Reach A.D., Smrt, Razvalina
TrainStation SubArt, Kranj
11. 8. 2021
Trnovfest: Tidal Waves
Center slovanskih kultur France Prešeren, Ljubljana
11. 8. 2021
Bloodstock Open Air 2021
Walton-on-Trent, Združeno kraljestvo
13. 8. 2021
Metal on the Hill 2021
Schlossberg, Gradec, Avstrija