RECENZIJE

10. 6. 2015
Satyricon - Live at the Opera (live CD/DVD)
Napalm Records, 2015

Satyr in Frost sta posnela svoj prvi album v živo, ki je luč sveta ugledal na DVD-ju in dveh zgoščenkah. Na njem se nahajajo naslednji komadi:

1. Voice of Shadows
2. Now, Diabolical
3. Repined Bastard Nation
4. Our World, It Rumbles Tonight
5. Nocturnal Flare
6. Die by My Hand
7. Tro og kraft
8. Phoenix
9. Den Siste
10. The Infinity of Time and Space
11. To the Mountains
12. The Pentagram Burns
13. Mother North
14. K.I.N.G

Posebnost te izdaje ni v izboru komadov, ki bi po mojem lahko bil (dosti) boljši, temveč v sodelovanju s 55-članskim norveškim narodnim opernim zborom. V tem oziru so določeni stari in večinoma novi komadi zaživeli v predrugačeni zvočni podobi, ki pa me osebno ni zmeraj najbolj prepričala. Zborovski vložki so me pri nekaterih komadih dejansko zmotili, saj se mi komadi v originalni obliki dosti bolj dopadejo. Spet pri drugih, kot npr. Now, Diabolical, Mother North ali Phoenix (sploh pri slednjem), pa je Satyr dosegel ravno nasproten, nadvse zaželen učinek obogatitve skladbe z dodano vrednostjo in prenosa fokusa na sicer manj izstopajoče trenutke komada.

Zaradi te dodane vrednosti sem posledično začel razmišljati o tem, kateri komadi bi se še lahko znašli na tem, za band zgodovinskem posnetku. Na misel so mi takoj prišli tako rekoč vsi komadi s prvih treh albumov, kjer je večji poudarek na klaviaturah, ki jih z lahkoto lahko zamenja zbor. Po mojem bi bilo izjemno slišati kakšen The King of the Shadowthrone ali The Dark Castle in the Deep Forest reinterpretiran na ta unikatni način.

Toda Satyr in Frost sta tale plošček posnela 8. septembra 2013, natanko en dan pred uradnim izidom njunega albuma Satyricon, kar jasno pove, da je bil dotični koncert neposreden napovednik aktualnega albuma, zaradi česar je njegov poudarek nesporen in povsem razumljiv.

Izbranih štirinajst komadov torej dodobra prikazuje, česa je band dandanes v živo sposoben, kaj vse ga odlikuje in česa vsega je še zmožen, po drugi strani pa tudi potrjuje, da je zasedba z določenim delom svoje diskografije zaključila in da so z albumom Now, Diabolical za Satyricon nastopili novi časi.

SORODNE VSEBINE:
22. 9. 2017Satyricon - Deep Calleth upon Deep / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
31. 5. 2024
Britof, Jegulja
Dvorana KS Podlubnik - Stara Loka, Škofja Loka
1. 6. 2024
Metallica
Magna Racino, Ebreichsdorf, Avstrija
1. 6. 2024
Payale Royale, July Jones
Cvetličarna, Ljubljana
4. 6. 2024
Rats Will Feast, Sociasylum, Smedja in Smetke, TupaTupaTam
TrainStation SubArt, Kranj
5. 6. 2024
Hard Charger, Saccage
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
6. 6. 2024
Corey Taylor
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška