RECENZIJE

21. 9. 2022
Silent Knight - Full Force
samozaložba, 2022

Silent Knight so sodoben, mogoče premalo poznan in zelo podcenjen avstralski power metal band. Band, ki je na turnejah sodeloval s power metal velikani, kot so Dragonforce, Turilli Lione Rhapsody, Helloween in še vrsto drugih znanih bandov, kot so Korpiklaani in Zakk Wylde’s Black Label Society, bi si menda zaslužil nekaj več pozornosti. Gotovo se gre vsaj vprašati, čemu lahko pripišemo tak uspeh glede sodelovanj. Avstralci v svojih pesmih kot pijavke prevzemajo znanje različnih skupin in vse skupaj pomešajo v power metal poslastico, ki lahko navduši vse ljubitelje zvrsti. Od vokalov do instrumentov se ves čas izmenjujejo različni vplivi znanih power metal zasedb in vsak poslušalec lahko prepozna nekaj potez svojega najljubšega banda. Vse to je še najbolj razvidno na izdaji Full Force, ki bo uradano ugledala luč sveta ta petek. Album zajame razne oblike sodobnega power metala, saj na njem najdemo pesmi različnih hitrosti in stilov značilnih za to zvrst.

Uspešnica Blood In The Water je na primer pesem srednje hitrosti, ki črpa nekaj ritmičnih idej iz heavy metala. Nekatere bi pesem celo spomnila na stil domačega banda Skyeye, natančneje na stil pesmi, kot je na primer Constellation. Drugačne, z bistveno več blast beati, hitrejšimi kitarskimi riffi in hitrejšim tempom nasploh so na primer naslovna pesem Full Force, The Last Candle Burns, Into Oblivion in Screaming Eagle. Slednja se sicer od navedenih razlikuje v večjem številu heavy metal potez. Edina pesem počasnejšega tempa je Dark & Mysterious Times, ki se nahaja ravno na sredini albuma. Pesem je neke vrste ločnica med »težjimi« in bolj melodičnimi komadi, predvsem glede na uporabo kitarskih ritmov. Vpliv heavy metala na albumu večinoma prevladuje ravno s stilom ritem kitare in basa, medtem ko so razne melodije in solaže res bliže power metalu. Še več, večina solaž je občutno pod vplivom zloglasnih Dragonforce. Težko se tu za primer izpostavi katero, saj so solaže v vseh pesmih na vrhunskem nivoju. Izpostaviti gre morda še zadnjo pesem albuma Create A New World, v kateri se predvsem v začetnem intru in refrenu občuti vpliv Rhapsody, in sicer tako na vokalih kot na ritmičnem delu, na sredini pesmi pa pride še do hitrega pospeška v izjemno solažo, ki je zopet na nivoju Dragonforce.

O albumu je kitarist Stu McGill povedal, da gre za izvrstno mešanico melodije in agresije, na katerega so vključili veliko spevnih refrenov, solaž, ki trgajo gate, in vrtoglave hitrosti. Njegov opis dejansko povzame to, kar lahko najdemo na Full Force. Pohvalil je tudi neverjetne vokalne sposobnosti na novo pridobljenega vokalista Dana Brittaina, ki resnično dosega nečloveške nivoje. Gotovo gre tu izpostaviti tudi pomoč, ki so jo Silent Knight dobili preko SAOL (Service for Artist Owned Labels), ki manj prepoznavnim bandom pomaga s promocijskimi dejavnostmi, obenem pa skupinam nudi možnost, da ohranijo avtorske pravice svojih izdelkov. Problem avtorskih pravic je v glasbeni industriji splošno znan, saj se večja količina profita iz prodaje albumov in koncertov navadno zlije povsod drugam, razen v žepe umetnikov. Sodobne ideje, ki podpirajo samoodločanje in avtonomijo umetnikov, so več kot dobrodošle. Enostavno so spremembe v industriji zelo potrebne, kot priča osebna zgodba Marka Hietale, bivšega basista Nightwish, ki je lani ravno zaradi teh problemov industrije in s tem nastalih osebnih težav zapustil band.

SORODNE VSEBINE:
8. 8. 2013Black Bull - Rock All Night / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
7. 10. 2022
Iz ropotarnice: Necromantia - Ancient Pride (EP)
Recenzija
6. 10. 2022
Goatwhore - Angels Hung from the Arches of Heaven
Recenzija
28. 9. 2022
Blind Guardian - The God Machine
Recenzija
27. 9. 2022
Belphegor - The Devils
Recenzija
23. 9. 2022
Kings of Mercia - Kings of Mercia
Recenzija
22. 9. 2022
Teethgrinder - Dystopia
Recenzija
21. 9. 2022
Silent Knight - Full Force
Recenzija
15. 9. 2022
Lybica - Lybica
KONCERTI & FESTIVALI
7. 10. 2022
Vienna Metal Meeting 2022
Arena, Dunaj, Avstrija
7. 10. 2022
Suma
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
8. 10. 2022
Suma, Britof, Hoba
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 10. 2022
The Stone, Terrörhammer
Dom omladine Beograda, Beograd, Srbija
8. 10. 2022
Black (Metallica tribute)
Orto Bar, Ljubljana
8. 10. 2022
Not'n'Vun REUNION (Metallica tribute)
MC Pekarna, Maribor